למה כדאי לשתות יין מבחינה בריאותית כולם כבר יודעים, אבל עכשיו מתברר שאולי עדיף לשתות בירה. יוסי בוזנח מונה תריסר סיבות בריאות לשתיית המשקה האהוב. ואנחנו אומרים - למה לא גם וגם?

בירה, אחד המנועים החשובים ביותר של המהפכה החקלאית ומילת קסם שדחפה את האנושות קדימה יותר מכל מוצר אחר, יוצרה אלפים שנה לפני שהמילה לחם מוזכרת לראשונה. היא היתה מרכיב המזון החשוב ביותר במצרים העתיקה והכח שמאחורי בוני הפירמידות, וגם היום היא אחד ממוצרי המזון הטבעיים ביותר בעולם. בכמויות מתונות היא ללא ספק המשקה הבריא ביותר שאני יכול להעלות בדעתי.

"אין ברירה, חייבים עוד בירה כדי להיות בריאים"
"אין ברירה, חייבים עוד בירה כדי להיות בריאים"
"אין ברירה, חייבים עוד בירה כדי להיות בריאים" בעת העתיקה נחשבה הבירה למשקה אלים. המצרים הקדמונים יחסו לה תכונות בריאותיות מופלגות ובירה היתה משקה יומיומי של כלל האוכלוסייה, כולל ילדים ופעוטות. נשות המעמד העליון נהגו לרחוץ בבירה לריענון עורן וכסגולה נגד מחלות עור. גם ביוון העתיקה שימשה הבירה כתרופה. היפוקרטס, אבי הרפואה המערבית, השתמש בבירה להורדת חום ולטיפול בבעיות במערכת השתן. בימי הביניים ובעת החדשה המוקדמת שימשה הבירה כממריץ תיאבון ועד לפני כמאה שנה כריות מלאות בכשות היו מרפא להפרעות שינה. עם התפתחות הרפואה המודרנית, וגילוי הנזקים של צריכת אלכוהול מוגברת, ננטשה כמעט לגמרי הזיקה בין אלכוהול לבריאות. רק בשנים האחרונות מתגלות שוב התכונות החיוביות הרבות שיש בצריכה מתונה של יין ובירה. אז לכבוד יום הבירה האישי שלי הרי לכם שתי שישיות של סיבות נפלאות לשתות בירה (וגם הסימוכין שמאחוריהן למי שירצה להמשיך לחקור). 1. עזרה לכבד וסיוע בסילוק רעלים – שתיית בירה מסייעת לסילוק מתכות כבדות כגון נחושת ועופרת, פי חמש מאשר תה. פרופסור אנטולי בוחוב, אוניברסיטת חרקוב, אפריל 2001. 2. הורדת הסיכון להתקף לב – בירה טובה ללב לא פחות מיין. עשרות מחקרים שנערכו בין שותי בירה לבין כאלה שאינם, הראו ששותי בירה בצורה קבועה (ארבעה עד שמונה ליטר בירה בשבוע), חשופים פחות באופן משמעותי, עד כדי 50% בסיכון ללקות בהתקף לב. חשוב לציין כי נמצא גם ששתייה מוגברת של אלכוהול מעלה את הסיכון בצורה דרמטית, מרטין בובק, מכון המחקר הרפואי, פראג, מאי 2000. 3. שיפור ברמות הכולסטרול – מחקרים מראים כי שתיית בירה אחת ליום מעלה את כמות הכולסטרול הטוב (HDL) עד כדי 45 מ"ג לד"ל. נוגדי חימצון חזקים הנמצאים בכשות נמצאו אפקטיביים כנגד חימצון הכולסטרול הרע (LDL) בגוף, במידה גבוהה בהרבה מאשר תה ירוק. בנוסף לכך נמצא כי החומצה הפרולית, אשר גם היא הוכחה כנוגדת חימצון, נספגת במלואה כאשר היא מקורה בשעורה, לעומת רבע מהכמות בלבד שנספג כאשר מקורה בעגבניות או בפרי. יאן פ. סטיבנס, אוניברסיטת אורגון, מאי 2004. אנדראה גיסלי, המכון הלאומי, רומא, פברואר 2000. 4. המולטי ויטמין של עולם האלכוהול - בירה מכילה כמות מרשימה של ויטמינים מקבוצה B (B6, B12 וחומצה פולית) ובהשוואה ליין ולשאר המשקאות האלכוהוליים, היא היחידה המכילה כמויות משמעויות של ויטמינים מקבוצה B. הבירה גם מכילה כמויות משמעותיות של חומצה פולית שמומלצת כיום על ידי רופאים בשל תרומתה להורדת רמות ההומוציסטאין בדם וכתוצאה מכך הקטנת הסיכון למחלות לב וכלי דם. דר' קרולין ווקר, BRI, 2001. 5. העלאת כמות הסיבים בגוף – כוס בירה מכילה לא פחות מ-20% מסך הסיבים התזונתיים המסיסים הדרושים לגוף ביום. בירה בעלת אחוז מאלט גבוה, מכילה עד 50% מכמות הסיבים היומית המומלצת לאדם. גרומז, בירוולט אינטרנשיונל, 2000. 6. סיוע במאבק בסרטן - כשות מכילה מרכיבים יחודיים ונדירים כגון קסנטוהומול ואיסוקסנטוהומול, פלאבונואידים שעשויים להאט את קצב הופעת אנזימים מחוללי סרטן, הרבה יותר מאשר בפולי סויה, כך טוען דר' קריסטובל מירנדה מאוניברסיטת אורגון בארה"ב. 7. חיזוק העצמות – לבירה מרכיבים בריאותיים המסייעים בחיזוק העצמות ורקמות החיבור. בתהליך ייצור הבירה הופך הסיליקון לזמין לספיגה בגוף ומסייע כנגד אוסטאופרוזיס, במקרה זה הלאגרים האהובים שלנו נמצאים בתחתית הרשימה ואילו האייל העשירה נמצאת בפסגה. דר' ג'ונתן פאוול, קינגס קולג', לונדון, 2003. 8. הגנה מפני אבנים בכליות ובכיס המרה – לא רק שאינה מהווה גורם לאבנים בכליות, אלא ששתיית בירה אחת ביום מורידה ב-40% את הסיכון ללקות בהם. מחקרו של פרופ' אוליבר ג'יימס מאוניברסיטת ניוקסל, מראה כי צריכה מתונה של בירה מגינה מפני אבנים בכיס המרה, אבנים בכליות וחיידק הליקובאקטר פילורי, הגורם לכיב קיבה. 9. סיוע לשינה טובה יותר - המומחה הגרמני לויטמינולוגיה, פרופ' סטיפ, קבע כי בירה טובה יותר מכדורי שינה. שני ויטמינים הנמצאים בה, לקטופלאבין (B2) וחומצה ניקוטינית (B3) הם הנשק הסודי של הבירה שאחראים לכך. מרכיב נוסף שנחשב למרגיע טבעי הוא הכשות. 10. הגנה מפני קטרקט – מחקר שפורסם על ידי האגודה האמריקאית לכימיה בדצמבר 2000, הראה קשר ישיר בין צריכה מתונה של בירה והשפעת נוגדי החימצון של הכשות כהגנה נגד קטרקט. 11. הפחתת לחץ ומתח – בירה, כשאר המשקאות האלכוהוליים, מפחיתה לחצים ומתח, עובדה שלעצמה הופכת אותה למשקה חובה במזרח התיכון. גם בעניין לחץ הדם נמצאה הבירה יעילה ונמצא קשר ישיר בין צריכת בירה מתונה על ידי נשים, לבין ירידה בת 14% בלחץ הדם. 12. שמירה על בריאות הנפש - מחקר איטלקי אשר פורסם במגזין "אלכוהוליזם", שנערך על קבוצה גדולה של קשישים וקשישות איטלקיים, הראה כי אלה שנהגו לשתות בירה היו בסיכון נמוך ב-20% ללקות בהפרעה נפשית ביחס לאלו שלא שתו כלל. יתרה מזאת, בקבוצת הנשים נמצא כי אלה אשר שתו בירה אחת ביום נמצאו "צעירות" יותר מבחינת כישוריהן המנטליים מאלה שלא שתו. זהו חברים, את זה ששותי בירה חיים יותר כבר ידענו. כעת מתברר שהבירה האהובה גם מאיצה את חילוף החומרים, מחזקת אותנו מנטלית, מורידה את הסיכון למחלות לב וכלי דם ואפילו מסייעת להילחם בסרטן. חברים אהובים שלי - אני מפציר בכם - לעולם אל תנהגו לאחר ששתיתם בירה. אבל בכל מצב אחר, נהגו לשתות בירה בצורה קבועה - היא המשקה הבריא ביותר לגופנו ונפשנו. כוס בירה מישהו?