טל חוטינר על קללתם של בני שבט קמפבל ועל המזקקה שעושה לו חשק לחיות לבד על אי בודד. אבל עם הרבה וויסקי בצד...

בתחילת המאה ה-16 גירשו בני שבט קמפבל נביאה זקנה וחכמה מהאי ג'ורה. בכעסה ניבאה הזקנה שהקמפבלים לא יישארו לנצח באי ושאחרון בני קמפבל שיעזוב את האי יהיה עיוור בעין אחת ומטלטליו יובלו על-ידי סוס לבן. בשנת 1938 עזב צ'ארלס קמפבל, הקמפבל האחרון באי ג'ורה, את האי כאשר הוא מוביל את סוסו הלבן לכיוון הרציף והוא עצמו רואה רק בעין אחת עקב פציעה ממלחמת העולם.

ההרים התאומים באי נקראים הפאפס של ג'ורה, או בתרגום חופשי: הציצים (צילומים: יח"צ)
ההרים התאומים באי נקראים הפאפס של ג'ורה, או בתרגום חופשי: הציצים (צילומים: יח"צ)
ההרים התאומים באי נקראים הפאפס של ג'ורה, או בתרגום חופשי: הציצים (צילומים: יח"צ) אז הנבואה התקיימה ובאי ג'ורה נשארו כיום 5,000 איילים, כ-200 איש, כביש אחד, פאב אחד ,פקיד בנק שמגיע, הלוואי עלינו, רק פעם בחודש ומזקקת סינגל מאלט וויסקי אחת. שני הדברים המפורסמים באי הם (חוץ מההרים התאומים שנקראים הפאפס של ג'ורה, או בתרגום חופשי: הציצים. אגב, בקבוק הוויסקי שמיד נספר עליו מעוצב כך שכאשר משכיבים אותו על צדו, שוליו נראים כמו שני ראשי ההרים של האי), העובדה שהסופר הידוע ג'ורג' אורוול מצא באי שקט בריא ובו כתב את יצירתו הידועה ביותר "1984". הדבר השני היא כמובן המזקקה שמייצרת מאלט וויסקי בשם אייל אוף ג'ורה. המזקקה נבנתה בשנת 1810 וכמו הרבה מזקקות סקוטיות הוזנחה ונבנתה שוב ב-1876. הוויסקי שזקקה המזקקה היה די דומה באופיו לוויסקי השכן מצדו השני של המצר - המעושנים של האי איילה. עם השנים החלו לייצר בג'ורה וויסקי בעל סגנון עדין וקל יותר, עם הפחתה משמעותית של עשן ופיט, ממש עד לשנים האחרונות. המים לייצור הוויסקי מגיעים ממקור מים בשם "לוך מארקט" וחלקם נובעים ממש מתוך מערה וזורמים על סלע שממש מרכך אותם. הלתת מגיע עם עישון קל בלבד מהמלתתה המפורסמת של דיאג'ו בפורט אלן אשר באי השכן איילה. יחד עם המים הרכים והעישון הקליל אפשר לסמן את דודי הזיקוק בעלי הצוואר הארוך כאחד הגורמים המעניקים לוויסקי את אופיו העדין והקליל הזה. כעיקרון, ככל שאדי האלכוהול, בטמפרטורה גבוהה, ייחשפו למגע רב יותר עם נחושת מחומצנת - כך יאבד האלכוהול מכובדו והתוצר הסופי, הוויסקי, יהיה קל יותר באופיו. אגב, גם בגלן מורנג'י, גלנקינצ'י לדוגמה, יש מגע רב של נחושת ואדים ולכן הוויסקי יוצא קל ועדין יותר. התוצאה המתקבלת מכך היא בעצם וויסקי קליל, קצת עשן, וקצת אופי של ים שממש מקיף את האי מכל כיוון, וזהו בדיוק אופיו של האייל אוף ג'ורה אוריג'ין שהוא הצעיר והנגיש ביותר בסדרה של המזקקה. מתקתק, קליל, דבש קרמל והרבה וניל שמגיע מיישון של 10 שנים בחביות ברבן אמריקאיות. אמנם מדובר במזקקה אחת בלבד, אך היא מייצרת סוגי וויסקי רבים בעלי סגנון ואופי שונה - כך ש"סגנון הבית", כפי שהוא מכונה במזקקות רבות, במקרה הזה הוא הגדרה רחבה מאוד. מהאוריג'ין המתקתק דרך הסופרסטישיון הימי והמעושן קלות עם קצת מתיקות וספייסיות, ועד בפרופסי, החדש יחסית, עם האופי הימי והמעושן ממש יחד עם קינמון ושאר תיבולים מתקתקים וסיומת מעט שוקולדית. לא אכפת לי לכתוב את "1985" או 6 אם רק תתנו לי קצת וויסקי על אי קטן עם איילים במקום אנשים... אייל אוף ג'ורה אוריג'ין. 205 שקל, בלי לנסוע לאי...