'קובננט ישראל' הוא השלוחה הישראלית של יקב 'קובננט' מקליפורניה של היינן היהודי ג'ף מורגן ושותפו לסלי ראד שבחרו לעשות יין בישראל מתוך שליחות. יאיר גם טעם ורשם...

בציר 2017 שהתחיל ממש לא מזמן הוא הבציר הרביעי של יקב 'קובננט ישראל', השלוחה הישראלית של יקב 'קובננט' מקליפורניה. היקב הקליפורני הוקם בשנת 2003 על-ידי ג'ף מורגן, שעזב קריירה מוזיקלית לטובת כתיבה ועריכה במגזין Wine Spectator ולעשיית יין, ולסלי ראד, משקיע בתחום הקולינאריה ובעלים של כרם ויקב בנאפה וואלי.

יקב קובננט הישראלי אמנם עדיין רק בשלבי תכנון, אבל בהחלט יש למה לצפות...(צילום: דיויד סילברמן, יח"צ)
יקב קובננט הישראלי אמנם עדיין רק בשלבי תכנון, אבל בהחלט יש למה לצפות...(צילום: דיויד סילברמן, יח"צ)
יקב קובננט הישראלי אמנם עדיין רק בשלבי תכנון, אבל בהחלט יש למה לצפות...(צילום: דיויד סילברמן, יח"צ)

היינות של 'קובננט ישראל' מיוצרים ביקב 'יזרעאל', בפיקוחו של היינן ארי ארל, והקמה של יקב נפרד היא חלק מהתוכניות של קובננט לעתיד. בחדר הטעימות שלהם, שצופה אל הים ממגדל נווה-צדק, טעמנו כמה יינות מקליפורניה שמצדיקים לגמרי את הציונים הגבוהים ואת ההערכה לה הם זוכים בארץ מוצאם, וגם כמה יינות ישראליים שהניסיון שלהם לשלב בין הגישה האמריקאית, התנאים המזרח-תיכוניים והחך הישראלי הוא לטעמי אחד המעניינים שנערכים כאן.

קובננט ישראל, בלו סי, ויונייה 2016
קובננט ישראל, בלו סי, ויונייה 2016

הענבים מהם נעשה היין נדחו על-ידי שורה ארוכה של יצרנים בגלל נתוני ההבשלה הבעייתיים שלהם. לג'ף שרצה להוסיף יין לבן לפורטפוליו, לא היתה ברירה ולמרות שהוא לא עשה ויונייה מעולם, הוא החליט לקלוט את הפירות שאף אחד לא רצה. התוצאה היא אחד מיינות הויונייה המהנים ביותר שנעשו כאן אי-פעם. ליין, שתסס והתיישן שישה חודשים בחביות עץ משומשות, יש ריחות וטעמים חדים ומלאי חיים של הדרים, פירות כתומים ופירות טרופיים, טעמי פרי טהורים שנתמכים בחמיצות דקה וסיומת יבשה ורעננה.

מחיר: 109 ₪

קובננט ישראל, בלו סי, רוזה 2016
קובננט ישראל, בלו סי, רוזה 2016

באחד הגלגולים הקודמים שלו היה מורגן בעליו של יקב Solo Rosa וייצר יינות רוזה בלבד, בשיטת 'סנייה' - 'דימום' בצרפתית, כלומר: ממיץ ענבים שמופרד בתהליך העשייה של יינות אדומים, כדי להשיג יחס משופר בין הנוזל לבין הקליפות. רבים טוענים שמדובר בשיטת עשייה נחותה, אבל לדעתו של ג'ף המיץ שמופרד בשלב מוקדם הוא הטהור והאיכותי ביותר. הרוזה הישראלי שלו שנעשה בשיטת 'סנייה' ממאה אחוז ענבי סירה מרמת-הגולן, הוא מאופק וידידותי, עם טעמי הדרים ופירות אדומים, מרקם חלקלק וחמיצות מתונה ומאוזנת.

מחיר: 90 ₪

קובננט קליפורניה, שרדונה 2014
קובננט קליפורניה, שרדונה 2014

בתחילת העשור הנוכחי פנה אל מורגן אורי ששון, יהודי ממוצא איראני שחי בקליפורניה, וביקש ממנו להציל כרם שרדונה שגדל בתנאים מחפירים ליד בית הנופש שלו בסונומה. ג'ף גייס מומחים ששיקמו את הכרם, התרשם מהפרי והחליט לעשות ממנו יין. השרדונה הקליפורני של קובננט שתסס והתיישן כשנה וחצי בחביות, מציג ריחות של וניל, פירות לבנים בשלים, מינרלים והדרים, מבנה עשיר, שנתמך בחמיצות טובה וסיומת מינרלית. קצת כבד לטעמי, ויחד עם זאת מאוזן ומהנה לשתייה, בעיקר אם יש לידו משהו טעים לאכול.

מחיר: 150 ₪

קובננט קליפורניה, לנדסמן, פינו נואר 2015
קובננט קליפורניה, לנדסמן, פינו נואר 2015

לנדסמן, הסדרה עם התוויות הכי יפות שראיתי בזמן האחרון, היא סדרת יינות זניים שנמכרים אך ורק לחברי מועדון הלקוחות של היקב. ליין, שנעשה מענבים שגדלו בחלק הקריר של עמק נאפה, יש ריחות של פירות אדומים טריים, תבלינים, מינרלים, עור, טבק ועלי תה - מאפיינים בורגוניים למהדרין. המבנה שלו עשיר, הטעמים בשלים ונוכחות החביות גוברת ככל שהוא מתחמם, אבל היי, גם באירופה עושים לא מעט יינות כאלה.

מחיר: 190 ₪

קובננט ישראל, בלו סי, אדום 2015
קובננט ישראל, בלו סי, אדום 2015

בלו סי אדום, נעשה בבציר 2015 הבעייתי, משבעים אחוז סירה, חמישה-עשר קברנה סוביניון וחמישה-עשר ויונייה מכרם תל פארס שברמת-הגולן. במפגש שלו עם האף עולים ריחות עשירים של פירות שחורים בשלים, אדמה, תבלינים מתוקים, עשן ומעט פרחים. המבנה הסמיך והרך שלו ממלא את חלל הפה בטעמים בשלים והסיומת ארוכה ומתקתקה בטעמי פירות יבשים.

מחיר: 139 ₪

קובננט ישראל, סירה 2015
קובננט ישראל, סירה 2015

בדומה לקודמו, יין הדגל של קובננט ישראל שנעשה ממאה אחוז ענבי סירה מתל פארס והתיישן שנה וחצי בחביות, שופע ריחות של פירות שחורים בשלים, מלווים בפרחוניות קלה וריחות תבלינים מתוקים. המרקם שלו חלקלק, הטעמים מתובלים, המבנה לא מעיק והסיומת ארוכה ומתקתקה.

מחיר: 280 ₪

קובננט קליפורניה, קברנה סוביניון 2015
קובננט קליפורניה, קברנה סוביניון 2015

ממאה אחוז ענבי קברנה סוביניון מהכרם של לסלי ראד בנאפה, נוצר יין מרוכז מאוד, עם ריחות עשירים ומורכבים של פירות אדומים בשלים ותבלינים מתוקים. המבנה המלא והרך והטעמים הבשלים שלו נתמכים בחמיצות טובה והסיומת ארוכה. יין שיצליח להרשים גם את מי שיינות קליפורניה הם לא הבחירה הראשונה שלו. בתנאים המתאימים היין הזה יתיישן היטב עשר שנים ואולי אפילו יותר.

מחיר: 455 ₪

קובננט קליפורניה, נשמה 2014
קובננט קליפורניה, נשמה 2014

יקב קובננט מוכר בארצות-הברית בעיקר בזכות הקברנה סוביניון שלו. כדי להרחיב את היריעה החליט מורגן, עם המעבר שלו לפני ארבע שנים ליקב החדש בברקלי, לעשות יין מהחביות הטובות ביותר שאינן קברנה סוביניון, ולקרוא לו 'נשמה'. נשמה 2014 הוא בלנד של שישים אחוז פטי ורדו, עשרים וחמישה מלבק וחמישה עשר אחוזי סירה. ליין ריחות וטעמים עשירים, מתובלים ועשבוניים, מבנה מהודק, חמיצות טובה וסיומת ארוכה ונעימה.

מחיר: 342 ₪