ככל הנראה יקב עמק יזרעאל חושב בגדול כבר מהבציר הראשון. כל שנותר כעת כדי לתרגם את החשיבה הזאת להצלחה הוא להמשיך את רף האיכות ולהצדיק את המחיר שהציבו...

עמק יזרעאל הוא יקב צעיר ומודרני שהוקם בשנת 2012 ועושה רושם שהוא כאן על-מנת להישאר. אם תשאלו את האוחזים במושכות היקב, כדי לשחות במים העמוקים צריך לחשוב ולהתנהג כמו יקב ותיק וגדול כבר מהבציר הראשון. או שמא - בביצה המקומית - במקרה שלנו...

ייתכן שזו הרוח האמריקאית שהביאו עמם מקליפורניה, שניים משלושת מובילי יקב עמק יזרעאל... (צילומים: יח"צ)
ייתכן שזו הרוח האמריקאית שהביאו עמם מקליפורניה, שניים משלושת מובילי יקב עמק יזרעאל... (צילומים: יח"צ)
"יתכן שזו הרוח האמריקאית שהביאו עמם מקליפורניה, שניים משלושת מובילי יקב עמק יזרעאל..." (צילומים: יח"צ) על סמך צעדיהם של מנהלי היקב בראשית דרכם, אפשר לומר שהם אכן מכוונים גבוה: הבחירה בכרמים נפרדים מאזורי יין שונים בארץ - גליל עליון, עמק יזרעאל, הרי יהודה והשפלה - מהלך הנובע מחשיבה ארוכת טווח שבבסיסה עומדת ההנחה, כי בישראל מתחילים, אפוא, להתגלות בהדרגה תתי-אזורי גידול, או בשמם המוכר יותר - טרואר. כך ניתן להפיק את התוצאה הרצויה והאופטימלית מכל זן וזן של ענבים. גם ההימנעות מהמיינסטרים ובחירה בזנים שקצת פחות שגורים בפיו של הצרכן הישראלי היא צעד גדול ונכון. שכן על פניו, מהי הדלתא שיכול להביא יקב קטן וצעיר שעושה קברנה ומרלו, על-פני יקבים גדולים ומנוסים שעושים זאת כבר שנים וללא דופי? בנוסף לכך, כל היינות של היקב עוברים סינון גס בלבד על-מנת לשמר את הרעננות, הארומה והטעם הטבעיים של היין. התוויות המעוצבות שעל גבי הבקבוקים משדרות יוקרה המכוונת לשוק הבינלאומי, ואפילו דאגו ביקב לכשרות כדי לא לפסוח על אף שכבה מקהילת אוהבי היין. לאחרונה השיק יקב עמק יזרעאל ארבעה יינות פרמיום מכרם יחידני, שהרי כל יקב גדול צריך גם יינות גדולים - גם אם נכון לעכשיו הוא רק בדרך לשם.  
עמק יזרעאל שרדונה 2014 - בקבוק
עמק יזרעאל שרדונה 2014 - בקבוק
עמק יזרעאל, שרדונה, כרם יחידני 2014
היין התיישן בחביות עץ שרק 30% מהן חדשות, למשך שלושה חודשים. צבעו נע בין קש לזהב בהיר והאף דומיננטי ומפתה כיאה לשרדונה מודרני, עם ארומות נוכחות של תבליני אפייה, תפוח ירוק ומלון. גם בפה הוא הרגיש כמתחנף עם חומציות עדינה וחמאתיות קלה. לא משתלט מחד, אך עם זאת מוחצן ובעל גוף בינוני. זהו שרדונה שעשוי היטב שידבר בעיקר לאוהבי הז'אנר המודרני-אמריקאי - משהו שלא מכביד ומעמיס יותר מדי, אבל כן ימשוך אותך בלשון ובאף לעוד כוס נוספת. מחיר: 90 שקל  

עמק יזרעאל קריניאן 2013 - בקבוק
עמק יזרעאל קריניאן 2013 - בקבוק
עמק יזרעאל, קריניאן, כרם יחידני 2013

היין הופק מ-100% ענבי קריניאן מכרם בוגר הנטוע בשפייה שמצפון לזיכרון יעקב. הקריניאן, כמו יתר יינות הסינגל ויניארד של היקב, התבגר במשך 22 חודשים בחביות עץ אלון. צבעו אדום כהה אך צלול, ובאף המרשים רמזים לפלפל שחור ושזיף מיובש. התאכזבתי מעט לגלות כבר בלגימה הראשונה כי קיים פער מסוים בין האף המסקרן לבין הטעם. ליין גוף בינוני עם טאנינים חלקלקים וסיומת מאוזנת, אך לא ממושכת ומורכבת כמו שניתן ודאי לצפות אם לוקחים בחשבון את המחיר.

מחיר: 160 שקל

 

עמק יזרעאל סירה 2013 - בקבוק
עמק יזרעאל סירה 2013 - בקבוק
עמק יזרעאל, סירה, כרם יחידני 2013 הסירה היה מעט מתעתע. למראית עין, היה בו את כל מה שאפשר לבקש מיין סירה איכותי. הוא התגלה בכוס בצבע אדום כהה וכמעט אטום. 14.5% אלכוהול ובעל ארומות של דומדמניות, בשר מיובש ופלפל שחור, אך אליה וקוץ בה - הגוף המלא והגדוש התגלה כעמוס בטעמי עץ וטאנינים אגרסיביים מעט מן הדרוש. גילו הצעיר של היין אף הוא לא עשה עמו חסד, ואולי בעוד שנתיים-שלוש בבקבוק היו מרככים את כל העסק. מחיר: 160 שקל  

עמק יזרעאל ארגמןן 2013 - בקבוק
עמק יזרעאל ארגמןן 2013 - בקבוק
עמק יזרעאל, ארגמן, כרם יחידני 2013

ארגמן היה היין האחרון בטעימה והוא התחבב עלי ביותר מכל הארבעה. ענבי הארגמן הגיעו מכרם הנטוע בגבעת ניל"י דרומית לזיכרון יעקב. זן הארגמן, יש לציין, הוא פרי פיתוח ישראלי המשמש כשחקן חיזוק נהדר כשמוסיפים אותו לבלנדים. עם זאת, ביקב עמק יזרעאל החליטו להפוך אותו ליין זני והתוצאה בהחלט מרתקת. היין עשיר וסמיך עם רמזים לדובדבן, טבק, זעתר ואקליפטוס. בשונה מהסירה הכבד שקדם לו, הוא ניחן ברעננות ובאיזון, ומלגימה ללגימה הוא הותיר אחריו התנגדות נעימה ומתמשכת על הלשון. כמו פיתוחים רבים אחרים מוצלחים בקנה מידה בינלאומי שיצרנו כאן בתחום האגרונומיה, הופך בשנים האחרונות זן הארגמן גם הוא למשהו משלנו שאפשר להתגאות בו. החיסרון היחידי שהצלחתי למצוא ביין הוא הכמות הקטנה שהפיקו ממנו - בסך הכל 400 בקבוקים.

מחיר: 160 שקל

  יתכן שזו הרוח האמריקאית שהביאו עמם מקליפורניה שניים משלושת מובילי יקב עמק יזרעאל. רוח אשר הותירה חותם על הסגנון שבו נעשים היינות, כמו גם על התוויות באנגלית והמיצוב והמיתוג הגבוהים. גם את הפטריוטיות הנובעת מבחירה בזנים ים-תיכוניים ואת החשיבה בגדול כבר מהבציר הראשון אפשר לזקוף לאותה הרוח. כל שנותר כעת הוא לתרגם את החשיבה הזאת להצלחה ולהצדיק את רף האיכות והמחיר שהציבו. ואת זה, גם בעמק יזרעאל יודעים, אפשר לעשות רק על-ידי עבודה קשה. .