מסקר מתנות לחג שנערך לאחרונה על ידי חברת 'עוקץ מערכות' עולה כי למעלה ממחצית העובדים מקבלים מתנות מוחשיות ולא תלושים, כאשר שווי המתנה הממוצעת במשק עומדת על 262 ש"ח. הנתון המשמעותי ביותר הוא שעובדי ענפי ההייטק והפיננסים מקבלים הרבה יותר מרוב ענפי המשק. עובדי 'מובילאיי' לדוגמא, זוכים אחרי האקזיט לשי בשווי כפול מהממוצע בענף ההיי-טק. הסקר נערך בקרב מאות מקומות עבודה ותוצאותיו מובאות להלן.



זה שווי המתנות/התלושים שמקבלים העובדים במספר חברות גדולות נבחרות במשק: מגדל – 550 ש"ח, כלל – 500 ש"ח, מייקרוסופט -500 ש"ח, מובילאיי – 1000 ש"ח, נייס - 335 ש"ח, בנק דיסקונט – 400 ש"ח, פלאפון – 750 ש"ח, ויזה כאל – 510 ש"ח, HP אינדיגו – 350 ש"ח, אפלייד – 300ש"ח ובזק – 450 ש"ח.



בחלוקה לענפים במשק זו ההתפלגות: היי-טק - 450 ש"ח, מעבדות וחנויות סלולר - 310 ש"ח, מסחר ושירותים - 250 ש"ח, פיננסים והשקעות - 680 ש"ח, תעשיית המזון - 155 ש"ח, תעשיית המתכת - 170 ש"ח, מוסכים - 180 ש"ח, חברות שמירה 85 ש"ח וסיעוד 85 ש"ח. הממוצע עומד כאמור על 262 ש"ח.



המתנות המובילות בחברות ההייטק הן מתנות מוחשיות (57%), שוברי גיפט קארד (23%) ותו הזהב (17%).




העובדים מעדיפים מתנה על פני תווי קניה



לדברי דגן רונן, מנכ"ל משותף של מועדון הצרכנות הייטקזון, בשנים האחרונות התפתח בהייטק נוהג שבו מאפשרות החברות לעובדים לבחור בין מתנה לתווי קניה, אלא שהשנה אנו רואים שלמעלה מ-50% מהחברות לא מציעות תווי קניה אלא מציעות לעובדיהן אפשרות לבחור רק מבין מבחר מתנות מוחשיות. לדבריו, החברות מעדיפות להעניק לעובד מתנה מוחשית, שכן למתנה כזאת יש ערך רגשי גבוה יותר, בעוד שתווי קניה לרשתות המזון "הולכים לארנק" ומשמשים לצריכה השוטפת. למרות כל זאת, מציין דגן רונן כי "מוקדם להספיד את תווי הקניה כאחת האלטרנטיבות למתנה. הצעת מתנות מוחשיות כאופציה נוספת לצד התווים נתפסת כפשרה. הסיבה היא שבכל חברה, ישנם עובדים המשתכרים מתחת לממוצע והחברות חשות מחויבות להעניק גם מתנה שוות-כסף לרשתות הקניה, שתאפשר לאותם עובדים לעמוד בהוצאות הגבוהות של הקניות לחג". כמו כן, הוא אומר כי "רבים משתמשים בתווים שקיבלו ממקום העבודה ומעבירים אותם כמתנה לחג למטפלת, לגננת, למנקה ועוד".




האם המעסיק מחויב במתן מתנה?



לדברי אלכס גרבר, מומחה לדיני עבודה מחברת 'בקרת שכר', המחוקק לא מחייב את המעסיק להעניק לעובדיו שי לחג, ובסופו של יום, ההחלטה האם ומה לתת, היא שלו בלבד, בלא שניתן לכפות עליו לעשות זאת. לצד זאת, הזכות של עובד לקבל שי לחג מהמעסיק יכולה לנבוע מהנוהג של המעסיק להעניק לעובדיו שי בחגים, שמהווה חלק מתנאי העבודה של העובדים באותו מקום עבודה. מנגד, ככל שמדובר על מקום עבודה, עליו חל צו הרחבה או הסכם קיבוצי – ההחלטה אינה נתונה לשיקול דעתו והוא מחויב לעשות זאת, כך גם אם הענקת המתנה מעוגנת בסעיף במסגרת החוזה האישי עליו חתום העובד. מעסיק שחייב לתת לעובדיו שי לחג ואינו עושה כן חשוף לתביעה מצד עובדיו.