20% בלבד מקוני הדירות בחמש השנים האחרונות ניצלו את המשכנתה לזכאים לצורך רכישת דירה - כך עולה מסקר שהוכן על ידי מחלקת המחקר בחברת הנדל״ן אלדר. את הסקר ערכה חברת רושינק בקרב מדגם מייצג של 401 נשאלים.
 
לפני עשור נערך אותו סקר בדיוק ונמצא כי 48% מהנשאלים ניצלו את המשכנתה לזכאים כמקור מימון. הסיבה המרכזית לירידה החדה בניצול ההטבה היא הריבית הגבוהה שבה היא מוצעת - 4% לשנה, בהשוואה לריבית שוק של 2.5%.
 
שר השיכון אורי אריאל כבר עמד על בעייתיות זו ובתחילת השנה יצא בשיתוף הבנקים במבצע למיחזור משכנתאות אלה. היתרון העיקרי בפעולת המיחזור הוא שפורעי ההלוואה אינם חייבים בתשלום עמלת פירעון מוקדם עבור הלוואות שמקורם באוצר. אלא שלמרות זאת, ולמרות פניות הבנקאים, לא כל זכאי משרד השיכון מגיעים לבנקים כדי לנצל את אפשרות הפירעון המוקדם.
 

המהלך שיזם משרד השיכון סייע אומנם לזכאים שכבר לקחו משכנתה בעבר וניצלו אותו, אך לא שיפר את תנאי המשכנתה לזכאים באופן גורף, כלומר גם לרוכשים חדשים ועתידיים.
 
רוני כהן, מנכ"ל אלדר, אמר לאחר פרסום הסקר כי "מנגנון ההחזר קיים בהתאם לקריטריונים שהיו עד לפני עשור. המדינה מעדיפה לזנוח את ההטבה הזאת משיקולים פוליטיים-תקשורתיים או מכיוון שהיא לא באמת מעוניינת להכניס את היד לכיס. הממשלה היוצאת תכננה להוריד את המע"מ, להפעיל מכרזי מחיר מטרה ועוד בלוני ניסוי שהופרכו באוויר, במקום להחזיר את המשכנתאות לזכאי משרד השיכון".
 
עוד עולה מהסקר כי73% מהנשאלים הצהירו שיתמכו במפלגות שיתחייבו לשיפור תנאי המשכנתה לזכאי משרד השיכון. הנתון אינו מפתיע מאוד, שכן נושא המשכנתאות מככב במצעי הרשימות המתמודדות לכנסת. משה כחלון, יו"ר כולנו, הציע השבוע לאפשר לנצל את ההפקדות בקרנות ההשתלמות כמקור לפירעון המשכנתה לזוגות צעירים.
 
חה"כ אורלי לוי אבוקסיס מישראל ביתנו הציעה לאפשר לזוגות צעירים להגדיל את היקף המשכנתאות ל־90% מגובה הדירה באמצעות מתן ערבות מדינה חלקית לבנקים. הצעת חה"כ לוי הוגשה לאור הידיעה כי המחסור בהון הוא הגורם העיקרי המונע אפשרות לרכישת דירה. אלא שההצעה טורפדה על ידי האוצר ובנק ישראל, שדחו אותה על הסף.