הנה העובדות שאין עליהן מחלוקת, גם לא לשיטתו של יו"ר מפלגת העבודה אבי גבאי. כשנה לפני שייסד עם משה כחלון את כולנו, ניהל גבאי מו"מ ממושך עם ראשי חברת דלק אודות האפשרות שיעבוד אצלם וינהל עבורם את תחום הגז בחברות אבנר ודלק קידוחים, המחזיקות בזכויות בתמר ובלווייתן, מאגרי הגז הגדולים שלאורך חופי ישראל. המגעים נמשכו כחודש וחצי, ובסופו של דבר לא עלו יפה. 
לדבריו של גבאי, בפגישה האחרונה הגיעו הצדדים אף לדיון על שכרו המיועד ועל אופציות שיקבל אם ימונה לתפקיד. גבאי, שעם כניסתו לפוליטיקה נלחם בחברות הגז ובמתווה הגז, והטיח האשמות בדבר שחיתות, מתן שוחד לפקידים ולפוליטיקאים, וסיכון חייהם של אזרחי ישראל - לא טרח לדווח לאיש עד היום על המגעים שניהל. לא לציבור, לא לחברי הממשלה, ולא ליועץ המשפטי לממשלה. הוא גם לא הזכיר את הנושא בהסדר ניגוד העניינים שחתם עליו עם כניסתו למשרד לאיכות הסביבה, משרד שיש לו נגיעה שוטפת, בין השאר, גם לענייני הגז. 
# # #

בספטמבר 2015, חודשים ספורים אחרי שהתיישב על כס השר להגנת הסביבה, התארח אבי גבאי לראיון אצל דנה ויס בחברת החדשות. "מי אתה", שאלה ויס את הפוליטיקאי האלמוני למדי באותם הימים, מי שפרש ב־2013 מתפקידו כמנכ"ל בזק וב־2014 הקים במרתף ביתו את מפלגת כולנו, עם משה כחלון. גבאי, ולא רק בראיון הזה, ביקש להעביר מסר ברור שלפיו עם פרישתו מבזק החליט להניח בצד את הפרק העסקי בחייו, ולהתחיל לתרום לחברה. 
"אני אדם שהחליט להקדיש את החצי השני של החיים שלו לציבור, ולעשות דברים שיקדמו את המצב של הציבור בישראל", העיד על עצמו. "אני בעצם תורם את הכישורים שלי, את היכולות שלי ודברים שעשיתי עבור חברה עסקית ועבור רווחיות ועבור עצמי, כי הרווחתי מזה יפה מאוד, אני עושה היום עבור הציבור". 
"מה, פתאום ראית את האור ואחרי שנים שבהן היית בעולם העסקי ועשית כסף, התחלת להיות רודף צדק פתאום?", הקשתה ויס. 
"תמיד ידעתי שזה מה שאני רוצה לעשות", ענה. "מהרגע שהגעתי לעצמאות כלכלית, פחות מעניין אותי לעשות עוד כסף ועוד כסף ועוד כסף". 
ויס: "אתה רוצה שאני אאמין שאני יושבת מול אידיאליסט?". 
גבאי: "את יושבת מול אידיאליסט". 
גבאי "שכח" לציין בראיון שבשנת 2013, לפני כניסתו לפוליטיקה, חיפש עבודה וניהל מו"מ על הצטרפות לחברות האנרגיה, כפי שנחשף כאן היום לראשונה. את הגורם שגילה לי לראשונה את הסיפור הזה אפשר לאפיין ככזה הקשור במערכת הפוליטית. את הסיפור הוא מכיר כבר זמן רב. העיסוק הבלתי פוסק של גבאי בענייני הגז, ההתנגדות החריפה שלו למתווה הגז, ובעיקר העובדה שלא טרח לגלות שהיה לו קשר עם בכירי הענף, שאיתם ניהל מו"מ בסוגיית העסקתו אצלם, הוציאו אותו מדעתו.

"זה לא חשוב אם הוא בעד או נגד המתווה", אמר לי, "כל העניין הזה בכלל לא רלוונטי. לגיטימי לחשוב שהמתווה טוב, לגיטימי לחשוב שהוא רע, לגיטימי לבקר אותו, אבל צריך להיות שקוף ולספר. כל עוד הציבור לא יודע את הסיפור, הוא לא יודע לשקול אם אין פה אינטרסים נוספים סמויים כלשהם מהתקופה שבה ניהל מו"מ עם ראשי חברות הגז. לך תדע, אולי הוא לא היה מרוצה מהתנאים שהציעו לו? אולי הוא נעלב מההצעות או מהתגובות לבקשות שהעלה? תהא הסיבה אשר תהא, הציבור צריך לדעת את העובדות ולשפוט בעצמו. יתרה מזאת, אתה לא יכול לצייר את עצמך כלוחם גדול נגד חברות הגז, כשזמן קצר לפני זה שקלת בכלל לעבוד אצלן". 
זה הסיפור, לפי אותו גורם, שבתקופה הרלוונטית היה קרוב לגבאי ולמגעים ולשיחות שניהל. גבאי, לדבריו, התחבר לראשי חברות האנרגיה באמצעות חבר, שהיה שותף עסקי של דלק. בין הצדדים, סיפר אותו גורם, נערכו כמה פגישות, שגבאי עצמו אישר מאוחר יותר את דבר קיומן. 
גבאי, שביקש למצוא לעצמו תפקיד עם פרישתו מבזק, לטש עיניים לעבר העמדה שתאפשר לו להוביל את תחום הגז. בדלק, כך לפי אותו גורם, הבהירו לגבאי שהתפקיד מאויש, שגדעון תדמור ממלא אותו בהצלחה, ושהם לא מחפשים לו מחליף. לעומת זאת, תפקיד מנכ"ל חברת דלק ישראל, האחראית על תחנות הדלק, עמד להתפנות, והמשרה, כך סברו בדלק, עשויה להתאים לגבאי. גבאי, בתגובה, העיר שאחרי שניהל את בזק, עניין תחנות הדלק "קטן עליו". 
# # #
ביום ראשון פניתי אל אבי גבאי. גבאי אישר שהיו מפגשים עם ראשי קבוצת דלק, שבחלקם נכח גם יצחק תשובה, בעל השליטה בדלק. הוא אישר שהתנהל בין הצדדים מו"מ, אבל התעקש שעניין האחריות לתחנות הדלק כלל לא עלה בו, שכל השיח התנהל סביב נושא הגז, ושבשורה התחתונה הוא היה האיש שהחליט לסרב להצעה. ביום שני השבוע נפגשנו בלשכתו בתל אביב.

תשובה. נפגש עם גבאי. צילום: גיל יוחנן, פול
"הכל התחיל בפנייה של אבשלום פלבר אלי", פתח גבאי, "הוא אמר לי שבחברת דלק מחפשים מחליף לגדעון תדמור" (אז יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר - ק"ל). פלבר הוא אחד ממקורביו של אבי גבאי, ומי שבהמשך הדרך סייע לו במרוץ לראשות העבודה, ובלי קשר מחזיק בשותפות עם דלק בחברה העוסקת בהתפלה (חברת IDE). גבאי מספר על מו"מ שהתנהל במשך חודש וחצי, שבמהלכו נפגש גם עם בעל השליטה בחברת דלק ועם מנכ"ל הקבוצה אסי ברטפלד. 
הפגישה הראשונה בין גבאי לתשובה נערכה במלון "שרתון סיטי טאואר". "הוא אמר לי: 'אני רוצה שאתה תנהל לי את נושא הגז'", משחזר גבאי. "אמרתי לו: 'אתה רציני? אתה הרי לא מכיר אותי'. הוא אמר לי שהוא שאל עלי עובדים בבזק, וזה מצא חן בעיני. אני מאלה שמאמינים שבדרך כלל העובדים שלך יודעים לספר עליך הרבה יותר מהמנהלים שלך. ישבנו והוא סיפר לי על החזון שלו בתחום ועל התוכניות שלו בעניין של כמה מהעסקים שלו. אמרתי לו שזה מוצא חן בעיני. שמדובר בפרויקט לאומי גדול. נפגשנו, תשובה ואני, שלוש פעמים. אחרי שאמרתי לו עקרונית כן, נפגשתי עם אסי ברטפלד". 
עם ברטפלד, מנכ"ל הקבוצה, כך לדברי גבאי, כבר עברה השיחה לדיון בתנאים ובמבנה השכר הצפוי. "אסי הציג לי את רמת השכר של חמשת הבכירים בקבוצה, ודיבר איתי על תוכנית אופציות שייתנו לי", אמר גבאי.
"המשכתי לחשוב והתחלתי לקרוא על העניין. כל התהליך הזה מולם לקח בערך חודש וחצי. בסופו של דבר פחות התחברתי, כשהבנתי שזה הרבה רגולציה. אני אוהב לנהל אנשים, ולא לשבת עם עורכי דין ורואי חשבון ולוביסטים. מצד שני היה לי ברור שזה משהו גדול ומעניין". 
"מה הבעיה עם רגולציה?", שאלתי, "הרי גם כשניהלת את בזק לא הסתובבת פיזית בין בתי הלקוחות וחיברת אותם בעצמך לטלפון הקווי".
גבאי: "לדמיין את העבודה מול רואי חשבון ועורכי דין ולוביסטים, כשאת כל הבנייה נובל אנרג'י עושים ולא אתה, לא ראיתי פה איזה פיתוח עסקי משמעותי ולא רציתי לעסוק רק ברגולציה. חוץ מזה, גם לא התחשק לי להיות בצד שנגד הממשלה". 
לדבריו של גבאי, הוא וברטפלד נפרדו אחרי הפגישה שבה דובר על תנאי העסקתו. עוד שבועיים עברו עד שגבאי, כך לטענתו, טילפן לברטפלד והודיע שהוא יורד מהעניין. 
לסיפור הזה יש כאמור גרסה אחרת, שלפיה גבאי דווקא רצה מאוד לנהל את ענייני הגז ורק אותם, והמו"מ נגמר בלא כלום רק אחרי שבדלק הודיעו לו שהתפקיד אינו פנוי, וגבאי הודיע בתגובה שאין לו עניין בשום תפקיד אחר, אלא בתפקיד ניהול הגז.
אף שלגרסה הזו, שלפיה בדלק סירבו להעסיק את גבאי בתחום הגז, יש חיזוקים תומכים, בואו נלך לרגע עם הסיפור שמספר גבאי. נסתפק בו, ורק בו. בואו נצא מנקודת הנחה שהוא מגלם את האמת לאמיתה. עם מה הוא משאיר אותנו? ובכן, אבי גבאי, שטען באין ספור ראיונות שהחליט ללכת לפוליטיקה מתוך רצון "לשנות" ולא כ"סידור עבודה", שבנה חלק נכבד מהקריירה הפוליטית שלו על המאבק שלו בנושא הגז, שלא הסתפק בהתנגדות למתווה הגז המפורסם אלא יצא חזיתית נגד חברות הגז, אלה שבקונסטלציה אחרת היה יכול לנהל אותן בעצמו, לא טרח לספר לציבור בשום הזדמנות שהוא ניהל עם אותן חברות מו"מ ממושך, שלדבריו נמשך כחודש וחצי, על האפשרות להצטרף אליהן ולעבוד אצלן. 
חשוב להדגיש, שלא עצם המפגשים עם החברות או ניהול המו"מ עמן, מהווים בעיה. אין בעיה להיפגש עם יצחק תשובה או עם כל איש עסקים אחר, לפני שנכנסים לפוליטיקה. אין גם בעיה לדבר איתם על האפשרות לעבוד אצלם. הבעיה מתחילה כשמנסים להסתיר את הדבר ולא מדווחים עליו.
# # #
אין ספור ראיונות ונאומים נשא גבאי, הן בשבתו בממשלה והן בהמשך, בעניין חברות הגז. אין ספור הזדמנויות היו לו כדי לנצל את המצלמה שמולו בשביל לספר את האמת. הוא יכול היה לדווח לציבור שניהל מו"מ עם אותן חברות, כשחיפש תפקיד ניהולי, שמצאה חן בעיניו האפשרות שהוא ינהל את תחום הגז עבור החברות הללו. שהוא דן בנושא מספר פעמים עם ראשי החברות. שמנכ"ל הקבוצה דיבר איתו על תנאי שכר ועל אופציות. שבסיטואציה אחרת היה הוא מוביל את המתווה הזה ומנהל את החברות הללו, שאליהן הוא מתייחס כאל מושחתות. 

הפגנה של מתנגדי מתווה הגז מול ביהמ"ש העליון. צילום: מטה מאבק הגז
אלא שגבאי שמר את הסיפור הזה לעצמו, קרוב לחזה. הוא לא שיתף בו את הציבור. הוא לא שיתף בו את הממשלה. הוא לא שיתף בו את היועץ המשפטי לממשלה. הוא לא הזכיר אותו במסמך הסדר ניגוד העניינים שלו, גם לא כשנכנס לתפקיד השר להגנת הסביבה, משרד שיש לו אחריות ישירה ונגיעה ישירה לסוגיית הגז. 
"אין לזה קשר", הסביר לי השבוע, "כל ההתנגדות שלי לגז נשענת על מצע כולנו. אחד הנושאים במצע היה הגז. עניין מתווה הגז סתר את המצע של כולנו. היה שם פיקוח מחירים לא רציני. זו לא תפיסת עולם שאבי גבאי המציא כשהוא התמנה לשר. התפיסה שלי נשענה גם על ההתנגדות של הדרג המקצועי במשרד להגנת הסביבה, על עמדת אנשי המקצוע. עניין הגז הוא לא נושא שלא קשור להגנת הסביבה. הוא האמ־אמא של הגנת הסביבה". 
בהקשר הזה חשוב להזכיר שמפלגת כולנו הצביעה לבסוף בעד מתווה הגז, בעוד שגבאי התנגד למתווה בממשלה ומינף את העובדה הזו בכל ראיון עיתונאי, כאמור מבלי לציין את ההיסטוריה שלו עם אותן חברות. 
למה לא סיפרת על זה - לפחות ליועץ?
"בגלל שאני סירבתי, חשבתי שזה לא יהיה הוגן כלפיהם לספר על זה".
בהסתכלות אחורה, אתה לא חושב שהיית צריך לספר על זה?
"בהסדר ניגוד העניינים שעשיתי לא הייתי צריך לדווח על זה, גם כי בסוף סירבתי לקבל את התפקיד, וגם כי עבר זמן מאז ועד שנהייתי שר".
עברו רק שנתיים. 
"מבחינתי זה לא משהו שהיה בחוויה שלי". 
# # #
בין שבסופו של דבר היו אלה אנשי דלק שאמרו לגבאי "לא" על התפקיד בגז, ובין שהיה זה גבאי שהחליט שההצעה לא מספיק קורצת לו בגלל תנאי שכר או בגלל אידיאולוגיה, על העובדות החשובות, כאמור, אין ויכוח. גבאי ניהל מו"מ. גבאי ישב עם ראשי הקבוצה. גבאי, לדבריו, ראה בהצעה לנהל את חברות הגז הצעה קורצת. גבאי דן בתנאי שכרו האפשריים. גבאי בחר שלא לספר על זה לאיש. 
מהשיחה שניהלנו השבוע, היה ברור דבר אחד. המו"מ שניהל עם אנשי חברות הגז, נמצא אצלו חזק מאוד בתודעה. "יש רשימה של דברים שאני יודע שעד הבחירות ייצאו החוצה, זה היה אחד מהם", אמר לי השבוע, "היה לי ברור שזה ייצא מתישהו".