הנושא למדור השבוע נבחר בעקבות מפגש עם חברותי אשר ביקשו, או יותר נכון דרשו, שלא יתקיים באחד הבתים אלא במסעדה או בבית קפה. ואכן, המפגש נערך באחד מבתי הקפה בלב תל אביב. אחרי שהמנות הוזמנו ולכל אחת היה מה לומר על הטעם, הנראות והשירות, שאלתי בעדינות: "למה בחרתן לצאת ולא ערכנו את המפגש כהרגלנו באחד הבתים של אחת מאיתנו?".



"היה לנו מספיק בית בתקופת החגים", הן אמרו בקול רם ובהחלטיות, ואת המחזה שהתקיים אחר כך אני חוסכת מכם. מה שכן, רוח הדברים עברה אלי בצורה מאוד ברורה, ומה שעלה ממנה היה שהן שומרות כוחות לאירוע הבא שיימשך כשמונה ימים והן פשוט עייפות. כשחזרתי הביתה חשבתי על כך שלא פעם כאשר אנו מארחים חברים ובני משפחה, אנו פשוט עובדים קשה מדי. אנו לא משקיעים זמן וחשיבה בסוג האירוח, ומתוך כך לא משקיעים חשיבה בבחירת המאכלים שלא יכתשו את כוחנו עד דק. 
 
החלטתי להרכיב כאן ארוחה לדוגמה. חמישה מתכונים למאכלים שעשויים מחומרים זמינים ושהכנתם באמת לא דורשת הרבה עבודה. היות שבימים אלו התחיל להיות קצת סגריר, בחרתי בהכנת מרק שעועית סמיך ומשביע ללא בשר. אני אוהבת להכינו, היות שמרגע שהוכנסו המצרכים לסיר הוא ממשיך את דרכו ללא עזרתי. מתבשל על להבה קטנה זמן ממושך, עד לדרגת הריכוך ולקבלת הטעם המושלם. 
 

להמשך בחרתי בתוספת של שעועית ירוקה בניחוח נענע ושום, ובפרוסות תפוחי אדמה מתובלות בעשבי תיבול מיובשים, אשר בדומה למרק מתרככים בתנור ללא עזרתי.  המנה העיקרית נבחרה תוך התחשבות בקלוריות, היות שאנו תמיד בתקופה כזו או אחרת שומרים על המשקל. בחרתי למנה העיקרית נתחי שייטל וירקות מוקפצים, כל כך קל להכנה וכל כך טעים. 
 
ואי אפשר בלי אקורד סיום מתוק. החלטתי להשתמש במוצרים שאינם דורשים זמן ממושך בהכנה ומוכנים חלקית, ולא נותר לנו אלא להרכיב את המנה. השתמשתי בגביעי שוקולד מוכנים, שאותם אפשר לקנות בכל החנויות המתמחות ולהחזיקם במקום קריר ויבש, לכל מקרה שבו מגיעים אורחי פתע וליום סגריר, כשרוצים להכין משהו מיוחד. אפשר להשתמש גם בתחתיות בצק טארטלטים מוכנות. הוסיפו מפירות העונה, קרם וניל שאותו מכינים משמנת מתוקה (או מקצפת צמחית) ואבקת אינסטנט פודינג. כל שנותר הוא להקציף, לחתוך ולחבר את המנה, אשר הופכת תוך מספר רגעים למשהו מיוחד ומושלם, בלי להתפשר על הטעם. 
 
המתכונים קצרים, אינם דורשים היערכות מיוחדת, והתוצאה היא ארוחת פינוק בצ'יק צ'ק. על פי אותו עיקרון אפשר ליצור עשרות ארוחות קלילות ומהירות הכנה, בלי להתפשר על האירוח הביתי והטעם. 



מרק שעועית ללא בשר

החומרים (ל־6־8 מנות):

• 500 גרם (3 כוסות) שעועית לבנה, שהושרתה יום קודם לכן במים וסוננה
• 10 כוסות מים
• 1 בצל גדול, קצוץ דק
• 2 גזרים חתוכים לחצאי פרוסות
• 2 גבעולי כרפס חתוכים לקטעים של 3 ס"מ
• 3 עגבניות בשלות, חתוכות לקוביות קטנות
• 3 כפות גדושות רסק עגבניות
• 4 כפות שמן זית
• 1 כפית מלח
• ½ כפית פלפל שחור
• 1 כפית סוכר
• 2 כפות אבקת מרק עוף
• 2 כפות אבקת מרק בצל
• צרור גבעולי כוסברה קצוצים דק
• עלי פטרוזיליה או בזיליקום לקישוט

אופן ההכנה:

מניחים את השעועית בסיר רחב וגבוה, יוצקים מעל מים ומביאים לרתיחה על אש בינונית. מסירים את הקצף שנוצר.
מוסיפים את שאר החומרים, מערבבים ומביאים לרתיחה שנייה. מנמיכים את האש לקטנה ביותר ומבשלים כשעתיים וחצי עד שלוש. מעטרים בעלי כוסברה ומגישים לצד לחם כפרי.

מרק שעועית ללא בשר. צילום: דרור כץ
מרק שעועית ללא בשר. צילום: דרור כץ
 


שעועית ירוקה בנענע ושום
יש להקפיד על זמן בישול השעועית כדי לא לרכך אותה יתר על המידה. 

החומרים (ל־6־8 מנות):
• 1 ק"ג שעועית ירוקה טרייה
• 4 כפות שמן זית
• 1 בצל גדול, פרוס דק
• 6 שיני שום כתושות
• מיץ מ–½ לימון
• 1 כפית כמון
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• ½–¼ כוס מים
• 5 גבעולי נענע קצוצים דק

אופן ההכנה:
מנקים היטב את השעועית הירוקה וקוטמים את הקצוות. מחממים שמן זית בסיר רחב וגדול ומאדים את הבצל והשום עד הזהבה קלה. מוסיפים את השעועית ומערבבים. מכסים ומאדים במשך 10 דקות, מערבבים מדי פעם. מוסיפים מיץ לימון, כמון, מלח ופלפל, ומערבבים. מוסיפים מים, מכסים ומבשלים על אש נמוכה במשך 20–30 דקות, עד שהשעועית מתרככת. מדי פעם בודקים את כמות הנוזלים, ורק אם צריך מוסיפים מעט מים (הקפידו לא להוסיף כמות גדולה של מים). מוסיפים את הנענע ומערבבים. מגישים חם.


שעועית ירוקה בנענע ושום. צילום: דרור כץ
שעועית ירוקה בנענע ושום. צילום: דרור כץ


 
תפוחי אדמה צלויים בתנור
תוספת לעיקרית, נשנוש או ארוחת ערב קלילה. כך או כך, אין כאן כמעט עבודה ומדובר במנה סוחטת מחמאות.

החומרים (ל־6־8 מנות):
• 6 תפוחי אדמה בינוניים בקליפתם
• ¼ כוס שמן זית 
• ¼ כוס שמן קנולה
• מלח גס ופלפל, לפי הטעם
• 1 כף פפריקה מתוקה או חריפה (או ½ כפית פלפל שאטה גרוס)
• 2–3 גבעולי אורגנו
• ¼ כוס פטרוזיליה קצוצה

אופן ההכנה:

מחממים תנור ל–250 מעלות. חותכים את תפוחי האדמה לרבעים או לשמיניות מוארכות. מסדרים בתבנית אפייה משומנת כך שהקליפה כלפי מטה.
יוצקים מעל שמן זית ושמן קנולה, ובוזקים מלח גס, פלפל ופפריקה. דוחסים בין תפוחי האדמה את גבעולי האורגנו. מעסים את תפוחי האדמה בתערובת. 
מכסים ברדיד אלומיניום וצולים 25 דקות. מסירים את הכיסוי וצולים עוד כ–20 דקות, עד קבלת גוון חום–זהבהב. מעבירים לכלי הגשה ומפזרים מעל פטרוזיליה.


תפוחי אדמה צלויים בתנור. צילום: דרור כץ
תפוחי אדמה צלויים בתנור. צילום: דרור כץ




נתחי שייטל וירקות מוקפצים
בין שלל המתכונים המורכבים אפשר ורצוי לשלב מנה אחת קלה ומהירת הכנה. אחת הדרכים לבישול מהיר היא שימוש בירקות קפואים אשר עברו חליטה, דבר המאפשר קיצור משמעותי של זמן ההכנה. 

החומרים (ל־6־8 מנות):
• 10 כפות שמן זית
• 800 גרם בשר שייטל (או סינטה), חתוך לרצועות
• 6 כפות שמן זית
• 1 גמבה גדולה, חתוכה לרצועות דקות
• 6 שיני שום כתושות או קצוצות גס
• 2 כפות דבש
• 2 כפות סילאן
• 1 כף רוטב צ'ילי מתוק
• ¼ כוס רוטב סויה
• 1 כפית חרדל דיז'ון גרגרים
• 1 כף סוכר חום
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• 1 חבילה (800 גרם) לקט ירקות קפואים
• 1 כף גרגרי שומשום בהיר ושחור מעורבבים
אופן ההכנה:
מחממים 4 כפות שמן זית בווק ומקפיצים את נתחי הבשר 3–4 דקות. מוציאים לקערה.
מחממים בווק את יתרת השמן ומוסיפים את הגמבה והשום, מטגנים 2–3 דקות ומסירים מהאש. מערבבים בזריזות ומוסיפים את שאר החומרים, מלבד הירקות והשומשום. מחזירים ללהבה ומאדים 3–4 דקות. מוסיפים את הירקות ומקפיצים תוך בחישה כ–5 דקות. 
מוסיפים את הבשר ומטגנים 2–3 דקות. טועמים ומתקנים תיבול. בוזקים מעל שומשום, מערבבים ומגישים חם.


נתחי שייטל וירקות מוקפצים. צילום: דרור כץ
נתחי שייטל וירקות מוקפצים. צילום: דרור כץ

 
 

גביעי שוקולד חגיגיים / 
תחתיות בצק טארטלטים 
מנה אחרונה יפהפייה, המתבססת על גביעי שוקולד מוכנים למילוי שאפשר לקנות במרכולים או בחנויות המתמחות. או תחתיות בצק קטנות ואישיות - טארטלטים.
החומרים (ל־16 יחידות):
• 250 מ"ל (1 מכל) שמנת מתוקה
• 1 חבילה אינסטנט פודינג וניל או שוקולד
• 1 כוס חלב
• 16 גביעי שוקולד למילוי
• פירות לפי הטעם (קיווי, תפוז, תותים, ענבים וכדומה)
• חופן עלי נענע

אופן ההכנה: 
מקציפים שמנת מתוקה, אינסטנט פודינג וחלב לקצף יציב וחלק. מעבירים את הקצף לשקית זילוף וממלאים את גביעי השוקולד. חותכים את הפירות לפלחים ומסדרים על הקצפת. מעטרים בנענע ושומרים במקרר עד ההגשה. באותו אופן מכינים את המנה גם מתחתיות הבצק האישיות.