פחות משנתיים מאז נחשפה בתחקיר מיוחד של "מעריב" פרשת שוחד בהתנחלות עמנואל, הגישה המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה היום (שלישי), באישור פרקליט המדינה, כתב אישום לבית משפט השלום בכפר-סבא נגד ראש המועצה המקומית בעמנואל, עזרא גרשי, בגין עבירת שוחד בחירות. יחד עם גרשי מואשם גם אדם בכיר בקהילת חב"ד בישוב.


 על פי כתב האישום, במסגרת הבחירות המקומיות שהתקיימו במועצה בשנת 2013, גרשי התחייב בהתחייבויות פסולות כלפי האדם הבכיר וחברים בסיעת חב"ד המקומית, כדי שבתמורה יגרמו לחברי קהילת חב"ד להצביע עבורו. בין היתר, התחייב גרשי בפני האדם הבכיר להעסקת אנשי חב"ד במועצה בתפקידים בשכר, למתן תמיכות כספיות אסורות ואף להעברת תקציבים שכתוצאה מהם יצמחו  טובות הנאה אישיות למנהיגי קהילת חב"ד. כדי להבטיח את קיום התחייבויותיו,  גרשי מסר ערבות כספית אישית גבוהה. 

כמו כן, גרשי הותיר בחשאי את ההסכם שאליו הגיע עם האדם הבכיר ונמנע מלמסור למזכיר המועצה את נוסחו המלא, בניגוד לנדרש ממנו על פי החוק. במעשים אלה, לפי כתב האישום, פגעו גרשי והאדם הבכיר בטוהר הבחירות למועצה והשפיעו עליהן באופן פסול. כתב האישום הוגש לאחר שפרקליט המדינה קיבל את המלצת המחלקה הכלכלית ודחה את הטענות שראש המועצה העלה במסגרת שימוע שנערך לו.

עורך הדין אייל בסרגליק המייצג את האדם הבכיר בעמנואל: "בעניינו של מרשנו מלכתחילה לא הייתה כל הצדקה לטיוטת כתב האישום או לשימוע כשלעצמו. כפי שהוכחנו בשימוע - מרשנו אינו גורם פוליטי בעיר, לא דבק בו כל רבב במעשיו, למעט בתחילת הדרך לא הוא ניהל את המו"מ מול מר גרשי אלא הסיעה והוא לא סיכם דבר עם מר גרשי אלא הסיעה. כמובן שמרשנו למען אחדות הישוב לא סירב לכך שיבחר מועמד שיוסכם על ידי הסיעה. עובדה ברורה היא שלא בזכות תמיכת הסיעה או מרשנו מר גרשי התמנה".

ההתנחלות עמנואל. צילום: קובי גדעון, פלאש 90
ההתנחלות עמנואל. צילום: קובי גדעון, פלאש 90


בסרגליק המשיך: "מרשנו נתבקש להיות בורר ראשון להסכמות הצדדים ואכן הסכים לכך אך גם בוררות זאת לא התקיימה. אנו מצרים על החלטת הפרקליטות להגיש כתב אישום, הגם שהוא מצומצם יותר בעקבות השימוע. אין כל ספק שאין כל הצדקה להעמיד לדין את מרשי שכן הפרקליטות לא יכולה להוכיח את יסודות העבירה, שכן הראיות מראות הפוך בדיוק. מרשנו ערוך למלחמה הנדרשת ולמרות הצורך להוכיח את חפותו בבית משפט תוך ניהול הליך, אנו משוכנעים כי אם יידרש הדבר- נוכיח את חפותו המלאה".

כזכור, לפני קצת פחות משנה, התעוררו חשדות נגד גרשי לאחר שמספר תושבים בעמנואל פנו מיוזמתם אל חוקרי לה"ב 433 עם מסמכים, הקלטות וטענות למעשי שחיתות שנמשכים שנים תחת שרביטו של גרשי, שמכהן כראש מועצה מאז שנת 2009.

הפניות הללו הובילו תחילה לבדיקה משטרתית בלתי רשמית, וזו הפכה לאחר מספר חודשים לחקירה של ממש. לאחר פרסום התחקיר הפכה החקירה בעניינו של גרשי רשמית וגלויה. חשד החוקרים התמקד תחילה בהיבטים של קשריו לכאורה עם חברות בנייה חיצוניות שקיבלו היתר לבנות בעמנואל. במסגרת זו פשטה המשטרה על מועצת עמנואל ועיכבה לחקירה שורת בכירים במועצה, בעבר בהווה, בחשד למעורבות ישירה או עקיפה בנעשה.

במקביל התמקדו החוקרים בחשד שני, הסכם מאוקטובר 2013, תקופת בחירות בעמנואל, שמפרט שוחד בחירות לכאורה בין גרשי ובין ראש קהילת חב"ד בהתנחלות, ומהווה לכאורה שוחד בחירות. ההסכם פירט שורת סעיפי התחייבות לכאורה בין השניים: מתן כסף ומתקנים למוסדות הקהילה בעמנואל מצד גרשי, ובתמורה יעמיד לרשותו רב הקהילה מאות קולות של אנשיו לטובת גרשי ביום הבוחר. גרשי מצדו הכחיש את החשדות, הן בתקשורת והן במשטרה, וטען כי ההסכם למעשה מזויף. ואולם בחודשים שחלפו מאז פשטה המשטרה על המועצה, הצליחו חוקרי יאח"ה להתחקות אחר די ראיות שקושרות את גרשי למעשה.