מנהל המכון לרפואה משפטית באבו כביר, ד"ר חן קוגל, התייחס היום (שישי) לראשונה בהרחבה לפרשת המבחנה שנשלחה לבדיקה מורחבת באוסטריה בפרשת תאיר ראדה ז"ל, והגיעה למכון ריקה. ד"ר קוגל הסביר כי בניגוד לדיווחים בתקשורת, כאילו מדובר היה במחדל או ניסיון רמייה, זאת הייתה אפשרות שנלקחה בחשבון, ונבעה מכך שהדגימות מוצו בבדיקות קודמות.

"מהדיווחים בתקשורת  יכול היה להתקבל הרושם כאילו מישהו תיחמן ואין הדבר כך", פתח ד"ר קוגל את דבריו, בהתייחסו לנושא במסגרת מושב ראיות מדעיות במשפט הפלילי בכנס הפלילי של לשכת עורכי הדין באילת "ההליך הזה שבוצע נעשה בשיתוף פעולה. אנחנו נבחרנו כמעבדה מוסכמת על ידי שני הצדדים ויש מקום לתקן איזשהו עוול שנעשה לאחרונה לגבי מבחנה שנשלחה לכאורה ריקה לחוץ לארץ, אני רק רוצה להגיד - בשנת 2007 נשלחו שערות לבדיקה במעבדה בארצות הברית. שתי שערות יצאו שמתאימות לתאיר ראדה ו- 3 לאנשים אחרים".

ד"ר חן קוגל, צילום: ליאב פלד, דוברות לשכת עורכי הדין
ד"ר חן קוגל, צילום: ליאב פלד, דוברות לשכת עורכי הדין


"בתום הבדיקה המעבדה בארצות הברית החזירה את המבחנות עם מה שנותר ממיצוי הדנא חזרה לישראל. המכון  בכלל לא בדק את השערה עצמה הוא הסתמך על הפרופיל שנעשה בשנת 2007 בארצות הברית והשווה אותו לשני חשודים חדשים א.ח וא.ק. ומצא שיכול להתאים לא.ח. עכשיו ביקשו הצדדים לבצע את הבדיקה ברזולוציה יותר גבוהה ולכן אותו המיצוי שעשו בארה״ב נשלח כעת לאוסטריה. המיצוי הזה שחזר מארצות הברית  נשמר סגור - לא המכון ולא המשטרה פתחו את המבחנה", טען מנהל המכון.

"כאשר המבחנה הגיעה  אלינו כדי לשלוח את זה לאוסטריה ראינו שהמבחנה ריקה, אבל קיווינו שאולי יתאפשר לבצע הבדיקה". לטענתו של ד"ר קוגל, מבחנה ריקה, גם אם נראית בעין ריקה עשויה להכיל כמות דנא קטנה כך שהיא לא בהכרח ריקה. "מדובר על מיליונית הליטר", הוא הסביר, "ביקשנו מהמעבדה באוסטריה לבצע שטיפה של הדפנות בכדי למצות את החומר אם קיים שם. זה לא שהמכון או המשטרה שלחו בכוונה מבחנה ריקה, ולכן הדיווח שיצא לתקשורת גורם עוול לגורמי המקצוע שעוסקים בתיק. כנראה שהשתמשו  בארצות הברית בכל החומר. האוסטרים אמרו שלא הצליחו להפיק אבל עדיין יכול להיות שיצליחו להפיק בכל מיני טכנולוגיות יותר רגישות, אבל להגיד שמישהו מתחמן ושלחו מבחנה ריקה. זה ממש לא מה שהיה".