אחר דחייה של חודשים בעקבות צוק איתן, סרטו החדש של הבמאי, המפיק והתסריטאי ערן ריקליס, “ערבים רוקדים - זהות שאולה”, צפוי לצאת סוף־ סוף בסוף השבוע הקרוב, אך גם כעת הוא עולה בתקופה סוערת, על רקע גל הטרור והמהומות האחרונות בין יהודים לערבים. “אני ושותפיי לסרט עברנו תקופה לא קלה כי הצטרכנו לקבל החלטה לגבי מועד יציאת הסרט”, מעיד כעת ריקליס, “מהו המועד הנכון? האם יש מועד נכון במדינה שבה דברים משתנים באופן קיצוני מדי יום? מדינה שבה הצער והכאב ממתינים בצדי הדרך בכל רגע נתון? האמת היא שהייתי עסוק עם הצלחת הסרט בפסטיבלים בינלאומיים יוקרתיים כמו לוקרנו, טלורייד, לונדון ועוד רבים, ועם ההכנות לקראת צאת הסרט למסכים באירופה בתחילת השנה הבאה, וכך חמשת החודשים שעברו מאז מועד היציאה המקורי חלפו במהירות רבה”.
למרות זאת, ריקליס לא חש שקיימת נגדו השתקת פיות. “אני לא מרגיש רדוף משום בחינה”, הוא אומר, “האמירה שלי, גם כשלא מסכימים איתה, באה ממקום ששם את האדם מעל הכל, ועם זה קשה להתווכח. הסרט נדחה פעם אחת בלבד, ומסיבה טובה שהפגינה רגישות מצד היוצרים, המפיקים והמפיצים. אף אחד לא מונע ממני להביע דעה, אבל המצב בהחלט הכתיב את לוח הזמנים של האמירה”.
לא לחנוק את הרגש
האם יש יצירות מוקדמות שלך שהיית חוזר אליהן ומשנה או גונז?
מתוך ניסיון אמיתי לעשות קולנוע שהוא גם איכותי וגם מסחרי, בלילחשוש מהמילים הללו, שנדמה שלפעמים במאי קולנוע חושבים - בטעות מבחינתי - שצריך לבחור רק באחת מהן. “התשובה הפשוטה היא שלא הייתי חוזר לשום סרט, כי אני באמת מרגיש שברגע שיצרת וחתמת על היצירה שלך
“אני חי בעתיד, לא בעבר. יש הטוענים שבמאי קולנוע יוצר בעצם סרט אחד בימי חייו, ואחרי כן מנסה לשפר אותו בכל אחד מהסרטים הבאים שהוא יעשה. יש בזה משהו. הסיפורים שונים, העלילה שונה, הדמויות שונות – ולמרות זאת, אתה אותו בן אדם שאומנם גם משתנה ומשתבח עם השנים, אבל בסך הכל מנסה להעביר את תחושות לבו, נפשו ומוחו אל הצופים, ורק משתמש בכלי אחר בכל פעם".
איך אחרי כל כך הרבה שנות פעילות שומרים על חוויית הראשוניות בבימוי?
“אז, בתחילת שנות ה-80 ובתור בוגר של בית הספר לקולנוע הטוב בעולם - בית הספר הלאומי לקולנוע בביקונספילד, אנגליה - חשבתי שאני יודע הכל. היה לי סיפור טוב, פוליטי, סוער, רלוונטי, שכתבתי עם חברי הטוב גבריאל בריסטיין, אז קומוניסט מקסיקני והיום צלם ידוע בהוליווד. הרגשנו שאנחנו עושים סרט מהפכני, ועד היום אני חושב שהסיפור שלו הוא ממש טוב. אבל הביצוע... הייתי חוזר לשם ומתקן כמה דברים – בעיקר ברמת הרגש.
“השיעור הראשון שבמאי צריך ללמוד הוא לא לתת ללב שלו לעצור, לא לתת לרגש להיחנק. היום אני יודע שנכון שצריך לשלוט על עוצמות הרגש ולנתב אותן בסרט כדי שיהיה גם זמן לחשוב, זמן להבין, זמן לגבש עמדות, אבל אסור בשום אופן לחנוק את הצד הרגשי של הסרט. זו דילמה לא פשוטה. זו גישה שנעה בין פליני מחד לאנטוניוני מנגד. זו הכרעה בין הצד הרציונלי של הסרט לצד הרגשי שלו ולאיזה צד לאפשר לנצח. התשובה, כמו תמיד, טמונה באיזון. ל’ביום בהיר רואים את דמשק’ הייתי חוזר, מקצר, מהדק ובעיקר מרגש יותר, ואז המבקר של אחד העיתונים לא היה כותב: ‘ביום בהיר עדיף ללכת לים’”.
תחושת בטן טובה
כלה דרוזית שחוצה את הגבול לסוריה על מנת להיפגש עם חתנה; אישה שתובעת שר ביטחון; ממונה על משאבי אנוש שמתעקש להביא עובדת זרה למנוחה נכונה; מאמן כדורסל שחוזר למדינה שבה משפחתו נרצחה; טייס שיוצא למסע מסוכן עם ילד פלסטיני - אלו רק כמה מהדמויות המורכבות בסרטיו של ריקליס. “כולם אנשים שקיבלו החלטות מורכבות, לעתים תחת לחץ פנימי וחיצוני, והלכו איתן עד הסוף”, מאבחן ריקליס את המכנה המשותף ביניהן.
במרכז סרטו החדש של ריקליס “ערבים רוקדים – זהות שאולה” עומד איאד, נער ערבי מטירה שנשלח ללמוד בפנימייה יהודית יוקרתית בירושלים ונאלץ להתמודד עם שאלות של זהות ושפה. “הסיטואציה ב’ערבים רוקדים’ מורכבת ומשקפת את חיינו בישראל ברבדים רבים”, טוען ריקליס, “גם כאן יש גיבור שצריך לתת לעצמו תשובות נוקבות לגבי זהותו ולקבל החלטות כואבות לגבי עתידו ומיקומו בחברה הישראלית כבן למיעוט”.
מדוע הוספתם לשם הסרט, שנקרא בתחילה “ערבים רוקדים”, את הצירוף “זהות שאולה”?
איך קיבלת את החלטת תסריטאי הסרט סייד קשוע לעזוב את הארץ?
למרות העיסוק בנושאים מקומיים כמו הסכסוך הישראלי־פלסטיני, ריקליס רואה בסרטיו גם יצירות גלובליות. “אני מכוון קודם כל הביתה, לקהל הישראלי. ואחרי כן לכל העולם”, הוא טוען, “אני מאמין שיש לי ולסרטים שלי מה לומר, ושהקהל שלי הוא גלובלי - עד עכשיו זה הוכיח את עצמו: סיפורים מקומיים שנוגעים בצופים בכל מקום בעולם כי יש בהם אמת אוניברסלית. הוליווד חסרת משמעות מבחינתי, אבל לא אסרב ל הצעה לביים סרט טוב גם שם”.