גילי ססובר יצא לבדוק ממה מורכבים שלושים השקלים שלוקח בר היום על  חצי ליטר בירה (שהם להזכירכם, 95 אחוזים מים, והשאר שעורה) ולמה לעזאזל אנחנו משלמים בחנות על ליטר בירה כפול מאשר על ליטר בנזין

רפורמות המיסוי באלכוהול הטיבו עם חלק מהמשקאות - היקרים ירדו במחיר והנישתיים הפכו פתאום לכדאיים. אבל עם כל הכבוד (החלקי) שאני רוחש לזה, אי אפשר להתעלם מכך שאנחנו כנראה שיאני המחיר לפיינט בירה מול שעת עבודה וגם במחיר האבסולוטי אנחנו מגרדים את התקרה העולמית. כוס בירה עולה בישראל כ-30 שקלים - יותר משעת עבודה של פועל בשכר מינימום.  שב על הבר ושתה שלושה חצאים ותצטרך להיפרד מלא פחות מ-100 שקלים כולל שירות - מטורף!
הכי יקר בעולם? (צילום: שאטרסטוק)הכי יקר בעולם? (צילום: שאטרסטוק)
תשתו יותר, יעלה פחות (צילום: שאטרסטוק) "אנחנו בוודאות אחת המדינות היקרות ביותר בעולם אם לא הכי יקרה לבירה, ביחס לשעת עבודה", אומר יוסי בוזנח. מעטות המדינות שבהן פיינט של בירה יקר מאצלנו: בגרינלד 38 שקלים, בנורבגיה 36 ובקטאר 35. אבל בכולן השכר הממוצע גבוה מאשר בארץ. בשכר אנחנו דומים יותר לספרד, שם הבירה עולה בממוצעכ- 14 שקלים לפיינט - פחות מחצי מאשר כאן. בצד השני של הסקאלה יש את וייטנאם, קמבודיה ואוקראינה שם תשלמו פחות מ-3 שקלים לחצי ליטר בירה, בערך עשירית מהמחיר כאן. המס על הבירה הוא לא הגורם היחיד לשערורייה, שהתרגלנו אליה כאילו הייתה חוק בראשית, אז איך קרה שבעלי הברים מאשימים רק אותו בעליה הקיצונית במחיר הבירה? נכון מחיר החבית פה גבוה ובנוסף יש להוסיף פחת של כ-12% מרגע פתיחת החבית (בשל בעיות במזיגה, תקלות, הקצפת יתר וכו'), אבל האם זו הסיבה הבלעדית? "6 - 11 שקלים, זו העלות של חצי ליטר של בירה זולה לברים (למעט תוספת המס החדש, פיקדון ומע"מ) וזה כולל את מרבית הלאגרים של המבשלות הגדולות. הבירות היקרות יותר הן או גינס ואחיותיה, או במקרה הישראלי, הבירות של המבשלות הקטנות כמו בזלת, אלכסנדר ודומותיהן", אומר ליאור הר-גיל. "המס מסתכם בסך הכול בתוספת של שקל לחצי ליטר,  כלומר אם המחיר היה 6 שקלים לחצי ליטר בירה, עכשיו הוא 7. העניין הוא שאת הסכום הזה אתה מכפיל ב-3 או ב-4, תלוי בתחשיב של כל בר. זה מה שעשו ברוב מהמקומות ואז מדובר על תוספת של שלושה או ארבעה שקלים למחיר הסופי ולא בשקל אחד, וזה כבר משמעותי. אצלנו ב"מנזר" עשינו הפוך. השארנו את מחיר הבירה ורק בסוף החישוב הוספנו את השקל הבודד". כך או כך בירה זולה אין לנו, במקומות הזולים כמו המנזר היא תעלה לנו כ-25 שקלים וביקרים היא תעבור את השלושים. איך יכול להיות שבעולם הנאור, גם באירופה, גם בארה"ב ובטח באוסטרליה, מחיר הבירה נומינלית הוא חצי מאשר אצלנו? (אם מחשבים זאת לפי שעת עבודה, בכלל חוטפים צרבת). "בעיקר שני גורמים" עונה ליאור, "האחד הוא הכמות - מייצרים כאן מעט מאוד בירה וככל שהכמות גדלה המחיר לליטר יורד משמעותית. הדבר השני הוא הבדל הצריכה בין בקבוק לחבית. בישראל, סך כל הצריכה מחביות היא לא יותר מ-6 אחוז מכלל השוק, וכנראה גם זו הגזמה". "82% מהצריכה מתבצע בשוק החם (מקומת בהם הבירה נמכרת ללא קירור - סופרמרקטים, חנויות וכו') ורק 18% נעשה בשוק הקר (ברים ומסעדות שמגישים בירה מצוננת).  בקבוק הוא דבר יקר. אם היינו שותים יותר מחבית זה היה מוזיל משמעותית את המחיר, כי הרבה יותר זול למלא חבית בכל פעם, מאשר לספוג את מחיר הבקבוק. במקומות בהם באמת שותים בירה, יש צוברים של מאות ליטרים וכך נחסכת גם החבית והטיפול בה". כלומר, מתברר שאנחנו לא רק משלמים על זה שאנחנו שותים בירה, אלא גם על זה שאנחנו לא שותים מספיק בירה וככה יוצא שנתקענו עם בקבוקים במחיר גבוה ועם בירה מחבית במחיר משוגע. הגורם השני הוא תרבותי. באירופה רוב הצריכה נעשית בבר. בתום יום עבודה הולכים לשתות ולכן כמות המשקאות שהבר מוכר גדולה יותר והוא לא חייב "להפיל" על הלקוח את כל ההוצאות על המשקה האחד או השניים שהוא שותה בערב. כאן, לצערי, בסוף יום עבודה הולכים הביתה. אם תשאלו אותי, הרי שמדובר גם בחמדנות של נקודות המכירה ובאילוצים שנובעים מהמדיניות של הספקים הגדולים שישאפו לבלעדיות, כאשר בר שרוצה מבחר של בירות של ספקים שונים לא יקבל את אותם מחירים כמו בר שנותן בלעדיות למותג אחד או לספק בודד. לבסוף צריך לקחת בחשבון את כל שאר העלויות, שהן הרבה יותר גבוהות בארץ וכוללות שכירות, כוח אדם, מיסוי ועוד. מה אומר ומה אגיד, הרבה מקום לאופטימיות אין. אולי הברים לא חייבים לקחת שלושים שקלים לבירה, אבל לא נראה שיש סיכוי שנתקרב למקומות נורמליים בעולם וכנראה שנמשיך לשלם מחירים מופקעים. לסיכום רק אוכל להגיד שזו מדינה רעה מאוד עבור אוהבי מיץ שעורה מותסס - המשקה ששינה את העולם ובזכותו אנחנו כאן, אבל על זה כבר נדבר בפעם הבאה.