לקראת פסטיבל הוויסקי של "סנהדרינק" ו"דרך היין" בוחרים חברי המועצה את הפייבוריט שלהם. והפעם: שמוליק וולברג עם גלן פרקלאס הריטג'...

לפני שנים, באחד מביקורי בסקוטלנד, ישבתי על הבר על כוסית וויסקי. המארח שלי באותו מסע התיישב לידי, ואגב השקת כוסות 'לחיים', סיפר לי על דימוי חביב שבו הוא נוהג להשתמש כדי להבדיל בין שני בלנדים...

בעוד אצל אחיו הגדולים החלק המיושן בשרי מרכך את פראותם, במשקה הזה הוא נותן לו עומק והדר... (צילום: יח"צ)
בעוד אצל אחיו הגדולים החלק המיושן בשרי מרכך את פראותם, במשקה הזה הוא נותן לו עומק והדר... (צילום: יח"צ)
אם אצל אחיו הגדולים החלק המיושן בשרי מרכך את פראותם, כאן הוא נותן לו עומק והדר... (צילומים: יח"צ) את הבלנד הראשון הוא תיאר כאיש מקסים, חברותי, שופע הומור, קל שיחה ומתחבר מהר – מין טיפוס כזה שאיך שהוא נכנס לחדר הוא מיד יוצר קשרים ומעגלים מתאספים סביבו כדי להקשיב לו, ליהנות מנוכחותו ולפרוץ בצחוק רועם לשמע דבריו השנונים. הטיפוס השני תואר כשקט, מגנטי ומסתורי. אחד כזה שבדרך-כלל יעמוד בפינה ויתבונן סביבו, ואתה מסוקרן להחליף אתו מילה, אבל אתה מהסס. אלא שברגע שהתגברת על ההססנות ויצרת קשר, מתגלה בפניך דמות מרתקת, חברותית, אינטליגנטית שקל להתחבר אתה. הדימוי השני מביניהם הזכיר לי מאלט ויסקי מקסים שכבר כתבתי עליו באהבה בעבר, הלא הוא גלן פרקלאס. מזקקת גלן פרקלאס (עמק העשב הירוק) המצויה בספיי סייד נוסדה על-ידי רוברט היי. המזקקה שקיבלה את רישיון הזיקוק בשנת 1836, היתה ממוקמת בחווה חקלאית מצליחה. בשנת 1865 נרכשה המזקקה על-ידי ג'ון גרנט ובנו ג'ורג' גם הם חקלאים מצליחים (אין קשר למשפחה האחרת הנושאת את אותו השם), והמותג שלהם הוא אחד מהבודדים שעדיין מנוהל על-ידי צאצאי המשפחה ולא נרכש, כמו מותגים רבים אחרים, על-ידי קרטלים. עד שנות ה-30 של המאה ה-20 ייצרה המזקקה את הוויסקי שלה בעיקר לטובת מבקבקים שייצרו בלנדים, ורק החל משנות ה-60 עברה המשפחה והתרכזה בייצור הוויסקי שלה עצמה.
וויסקי גלן פראקלס הריטג' -בקבוק - עותק
וויסקי גלן פראקלס הריטג' -בקבוק - עותק
העובדה שהם פנו לדרך זו בשלב מוקדם יחסית, מאפשרת להם להוציא סדרות מיוחדות הנקראות "בציר" וניתן למצוא סדרות "בציר" משנת 1954 ועד לשנת 1994. הדבר מתאפשר גם בשל כך שבניגוד לרוב המותגים המיישנים את הוויסקי שלהם בגלאזגו, חביות הוויסקי של גלן פרקלאס מתיישנות במזקקה עצמה. כ-50,000 חביות - הרבה מהן חביות שרי והאחרות חביות בורבון שעברו מחזור יישון בוויסקי סקוטי - שוכבות בכל שלב, והעובדה הזו מאפשרת למזקקה לייצר את הבצירים. מעבר לכך, יחסית למזקקה לא גדולה, היא מייצרת קשת רחבה של שנות התיישנות 8, 10, 12, 15, ו-21 שנים, וכן את 105 השרירני שהוא גרסת חוזק חבית בנפח 60% - גרסת חבית הגבוהה ביותר מבחינת חוזק אלכוהולי בעולם הוויסקי הסקוטי. גלן פרקלאס מייצרת את הוויסקים הנועזים ביותר בעיני ביחס לספייסייד, אלא שהשימוש המודגש בחביות שרי - ז'אנר שבהחלט חביב עלי גם במותגים אחרים - שומרת על האריה שישתולל באופן מידתי ויתנהג כראוי לאזור. אלא שהתכנסנו היום דווקא בשביל כפיר צעיר יותר ופחות מוכר – הלא הוא הגלן פרקלאס הריטג'. האגדה הרווחת היתה שהוויסקי הזה יוצר עבור עובדי המזקקה, אלא שהמזקקה לא ממש גדולה כך שהרעיון לייצר ליין וויסקי רק לשימוש פנימי - נראה לי מופרך מעט. ההסבר הרשמי היה שהוויסקי הקל הזה יוצר במיוחד עבור השווקים של צרפת ושבדיה. קארל ה-14(ז'אן ברנדוט) מלך בסוף המאה ה-18 ותחילת המאה ה-19 על שבדיה ודנמרק ואף היה קצין בצבאו של נפוליאון. גלן פרקלאס הריטג' אינו מתהדר בשנות יישון ולפי הטעימה אני מעריך את גילו כמשהו באזור 5-7 שנים, אלא שכאן חביות השרי עושות לו חסד הפוך. כלומר, בעוד אצל אחיו הגדולים החלק המיושן בשרי מרכך את פראותם, במשקה הזה הוא נותן לו עומק והדר. למרות גילו הצעיר יחסית, יש לו נוכחות וטעמים מגוונים. לו הייתי אומר שאחיו הבכירים הם וויסקים יותר דז'סטיביים, הרי שגלן פרקלאס הריטג', אם כך, בהחלט יכול להיות מתאבן ראוי. * פסטיבל הוויסקי של "סנהדרינק" ו"דרך-היין": 24.12.15, 20:00, דרך היין, דרך השלום 9, תל-אביב. עלות למשתתף: 75 ₪, מתוכם 10 ₪ זיכוי לרכישת וויסקי מהמותגים המשתתפים בפסטיבל. מחיר מיוחד לחברי מועדון 'דרך היין': 50 ₪, מתוכם 15 ₪ זיכוי לרכישת וויסקי מהמותגים המשתתפים בפסטיבל. למידע נוסף: 072-2222002