תעשיית הוויסקי של סקוטלנד ידועה כיום לכל בזכות אישיותו הכריזמטית של המשורר הלאומי רוברט ברנס, אך מירה איתן טוענת שעם כל הכבוד, דווקא סיפור חייו של ג'ורג' סמית' הוא סיפורה האמיתי של תעשיית הוויסקי כולה

במאה ה-18, בתקופה שלאחר האיחוד בין הממלכות אנגליה וסקוטלנד, זוקקו כמויות רבות של ויסקי לא חוקי בסקוטלנד, מצב שגרר אחריו בעיות מיסוי אדירות. אנשי המכס האנגלים הכריזו על מלחמה ביצרני הוויסקי הסקוטים, במטרה להשתלט על השוק הזה, והטילו מסים כבדים על ייצור המשקה האלוהי.  

כיום ברור כבר לכל כי המזקק המיתולוגי ג'ורג' סמית' הקדים את זמנו (צילומים: יח"צ)
כיום ברור כבר לכל כי המזקק המיתולוגי ג'ורג' סמית' הקדים את זמנו (צילומים: יח"צ)
כיום ברור כבר לכל כי המזקק המיתולוגי ג'ורג' סמית' הקדים את זמנו (צילומים: יח"צ) הסקוטים, שלא יכלו ואף לא רצו לעמוד בנטל המסים המטורף, נהגו לברוח אל ההרים, להיילנדס, כדי לייצר ויסקי במקומות שהגישה אליהם תהיה קשה לאנשי המכס. בשל הדרכים הלא פשוטות והתנאים הקשים זיקקו הסקוטים את הוויסקי שלהם בדודי זיקוק קטנים שניתן היה להחביאם בקלות מפני אנשי החוק. הוויסקי באותם מקומות היה ידוע בעדינותו ובפירותיות הדומיננטית שלו, כתוצאה מממדיהם הקטנים של הדודים. נהר הליווט זורם בהיילנדס של סקוטלנד, החל מגובה של 300 מטר מעל פני הים ולכיוון צפון-מערב, עד שהוא מתחבר לנהר הידוע ספיי. עמק נהר הליווט, הגלנליווט, הוא אזור ירוק ומרהיב ביופיו. אזור הררי מבודד, עם תנאי מזג-אוויר לא פשוטים, אוויר צלול ונקי בקיץ וסופות שלג סוערות בחורף. המיקום הנידח ומזג-האוויר הקשה מנעו מאנשי המכס האנגלים להגיע לאזור, מה שהפך אותו למקום מושלם לייצור ויסקי לא חוקי. האזור הפך ל'מערב הפרוע' של סקוטלנד, בו ייצור הוויסקי הלא חוקי הלך והתפתח והפך לעיסוקים העיקרי של מרבית התושבים. אל תוך המערב הפרוע הזה נולד ג'ורג' סמית' ב-8 במרץ 1792 בחווה שבאזור הגלנליווט. ג'ורג' היה הילד השישי של אנדרו ומרגרט גורדון סמית', משפחה ידועה ומכובדת באזור. אביו, שהיה חקלאי, נהג לחכור שטחי אדמה גדולים מהדוכס המקומי ולהשכיר אותם הלאה. באופן רשמי היה ג'ורג' הצעיר פועל בנגרייה מפורסמת באזור, אך בפועל הוא היה אחד מגדול יצרני הוויסקי המקומיים. בסביבות השנה 1820 פעלו באזור הגלנליווט כ-150 מזקקות לא חוקיות, שהעסיקו כמעט את כל תושבי האזור, אם בגידול שעורה, ייצור ויסקי, תיקון דודי זיקוק או סתם בהברחת ויסקי. עד מהרה הפך הוויסקי מגלנליווט לוויסקי המפורסם והידוע ביותר בסקוטלנד. מלחמות המס של האנגלים והסקוטים המשיכו עד שהאנגלים כמעט אמרו נואש, ובחוכמה רבה, בשנת 1823, חקקו חוק שיאפשר למזקקות לקבל רישיון בקלות ללא התשלומים הכבדים של המס. אולם בתחילה סרבו יצרני הוויסקי הלא חוקי להיעתר לחוק החדש של הכובשים הבריטים, שדרשו שבכל מזקקה שתקבל רישיון יוצב גם איש מכס אנגלי. ג'ורג' סמית' הבין שאם ברצונו להתקדם, לגדול ולהתפתח, הוא חייב להתרכז בייצור הוויסקי במקום להתעסק כל הזמן בניסיונות בריחה מאנשי המכס. בעקבות החלטה אמיצה שקיבל בשנת 1824, הוא הגיש בקשה לקבל רישיון חוקי לייצור ויסקי מהאנגלים, ובכך פרץ את הדרך לתעשייה פורחת ומשגשגת. עם קבלת רישיון העסק בינואר 1825 החל ג'ורג' להגדיל את כמויות הייצור, כשהוא משתמש כבר בדודי זיקוק גדולים יותר. שכניו שהתקנאו בו ראו בו בוגד ומשתף פעולה עם האויב. בעקבות איומים על חייו וניסיונות לחבל במזקקה, רכש המזקק הצעיר שני אקדחים, אותם חגר על מותניו באופן קבוע, ואף שכר את שירותיהם של שני שומרי ראש. כיום ברור כבר לכל כי המזקק שלנו הקדים את זמנו. בשנת 1871 נפטר ג'ורג' סמית' בגיל 79, והשאיר אחריו מזקקה מצליחה ביותר שמותגיה נמכרים עד היום בעולם כולו, ואף חולשים ראשונים על השוק האמריקני. המאסטר דיסטילר הנוכחי של גלנליווט הוא אלן ווינצ'סטר, שהגיע בדרך קשה וארוכה לתפקיד מכובד זה. כבר בגיל 16 עזב אלן את לימודיו בבית-הספר והחל לעבוד בתעשיית הוויסקי. במהלך השנים עבד במזקקות שונות, כמעט בכל התפקידים האפשריים. בשנת 1987 החל לעבוד במזקקת גלנליווט, ובשנת 2009 מונה לתפקיד הנחשק. בימים אלה הגיע לישראל The Master Distiller's Reserve - וויסקי מורכב ועשיר, פירותי ומעט מתקתק המעורבב משלושה סוגי חביות (אמריקאיות, אירופאיות וחביות שרי) שעורבב על-ידי המאסטר דיסטילר אלן ווינצ'סטר עצמו.   The Master Distiller's Reserveלהשיג בדיוטי פרי ג'יימס ריצ'רדסון. מחיר: 71.90 $