אבירם כץ חושב שלמרות הנטייה לרוץ ולתור אחר החדש והשונה, לפעמים כדאי להאט כדי שלא נפספס את הקלאסיקות...

אנחנו, כתבי היין והאלכוהול, תמיד יש לנו נטייה לתור אחר החדש, לחפש את האזוטרי, את השונה, כדי שיהיה לנו מעניין. דחף טבעי, הגיוני. אבל בינינו, כמה כבר דברים חדשים קורים בביצה המקומית שלנו?

לסומקה מבציר 2012 יש בשלות ולא מעט 'משקל'. זה  יין מאוד 'רציני', כזה שנבנה למרחקים ארוכים... (צילומים: יח"צ)
לסומקה מבציר 2012 יש בשלות ולא מעט 'משקל'. זה יין מאוד 'רציני', כזה שנבנה למרחקים ארוכים... (צילומים: יח"צ)
לסומקה מבציר 2012 יש בשלות ולא מעט 'משקל'. זה יין מאוד 'רציני', כזה שנבנה למרחקים ארוכים... (צילומים: יח"צ)
כרמל קברנה סוביניון סומקה - בקבוק
כרמל קברנה סוביניון סומקה - בקבוק
תעשיית יין היא תעשיית לואו-טק איטית... לכן, כשנתבקשתי מהעורך לכתוב על הקברנה סוביניון כרם סומקה של יקב כרמל, לא התלהבתי במיוחד. כי מה עכשיו, מכל הדברים בעולם, לכתוב על קברנה ישראלי? מה כבר אפשר לומר? עוד קברנה ישראלי טעים מכרם יחיד? אבל לפעמים, בשל הנטייה לאזוטריה, אנחנו שוכחים את היינות ה'משעממים' והטובים האלו. ואחרי כמה שלוקים נזכרתי שלפעמים קלאסיקה 'משעממת' זה הכי טוב שיש. הסומקה הוא חבר חדש יחסית בפורטפוליו של כרמל. הוא יצא לראשונה בבציר 2010, וכעת זו הופעתו השנייה, מבציר 2012. על 2011 ויתרו. לדברי היקב הרמה לא הצדיקה בקבוק של הכרם בנפרד. אהבתי את הסומקה הראשון, מבציר 2010, ואני עוד יותר אוהב את הסומקה הנוכחי של 2012. יש כאן בשלות ולא מעט 'משקל'. זה יין מאוד 'רציני', כזה שנבנה למרחקים ארוכים. 16 חודשים בחביות, והן משולבות יפה ביין, מבלי להעיק יותר מדי על הפרי. אלכוהול שנעצר ב-13.5%, כך שגם הוא לא מפריע. פירות אדומים, קצת ירקרקות מנטולית שאני מוצא הרבה בקברנה צפוני, ותיבול - בעיקר טבק וקקאו - כנראה תרומת החבית. אם יש לכם סבלנות - והיא תשתלם לכם - חכו אתו כמה שנים. אם לא, לפחות תנו לו איזו שעה ככה, להתאוורר קצת. גם בציר 2010 וגם בציר 2012 היו חמים למדי. 2010 היתה אחת השנים החמות שידענו בארץ. ואיכשהו, חרף החום הכבד, אנחנו פוגשים יינות מאופקים, אלגנטיים למדי, כמעט אנטיתזה לבציר החם. דווקא בציר 2011, עליו החליטו לדלג, נחשב לבציר קר. אבל לענבים חוקים משלהם, ומשום מה, דווקא בסומקה שברמת-הגולן, איכות הענבים לא סיפקה דיה את ליאור לקסר, היינן המוכשר של כרמל. זו החלטה ראויה להערכה, לדלג על בציר, שני במספר. עד שאנשים מתחילים להכיר וה'סומקה' מתחיל לתפוס, שנה שלמה אין יין. אבל מה זה משנה עכשיו, כשבציר 2012 הנפלא אתנו, על המדפים בחנויות. 120 שקל, הם לא מעט, אבל מוצדקים תמורת אחד מיינות הקברנה המשובחים בארץ.   קברנה סוביניון סומקה, יקב כרמל. מחיר: 120 שקל