ועדת השרים לחקיקה הייתה אמורה לאשר היום (ראשון) את יוזמת יו"ר ועדת הרפורמות ח"כ רחל עזריה (כולנו) להארכת חופשת הלידה בשבוע ימים. היוזמה של עזריה תזכה לאישור לאחר ששר האוצר משה כחלון הקצה לכך 230 מיליון שקל בתקציב הדו־שנתי, אך ההצבעה עליה נדחתה עד ליום רביעי בשל הסכסוך בין שרת המשפטים איילת שקד ליו"ר הקואליציה דוד ביטן, סכסוך שגרם לדחיית כל ההצבעות בוועדה ליום רביעי.



ח"כ עזריה ביקשה בתחילה להאריך את חופשת הלידה בשבועיים יותר מ־14 השבועות הקבועים בחוק, אולם ועדה פנימית באוצר המליצה להאריך את החופשה בשבוע אחד בלבד ולבחון במהלך חצי השנה הקרובה את האפשרות להוספת שבוע נוסף. במסגרת התיקון לחוק תוארך חופשת הלידה כבר במהלך השנה הנוכחית, ונוסף על זה יינתנו הנחה במעונות והקלות אחרות ליולדות. תקציב החופשה ימומן מכספי המוסד לביטוח לאומי.



כיום, כאמור, חופשת הלידה נמשכת שלושה חודשים - ובמהלכם זכאית היולדת לדמי לידה בשיעור 100% בהתאם להכנסותיה בשלושת החודשים שקדמו ללידה. הפעם האחרונה שהתארכה בה תקופת הלידה הייתה מאי 2007. עד אז היא ארכה 12 שבועות.



במסגרת התיקון לחוק הנוכחי ייושמו שינויים נוספים שאמורים להקל על היולדות, כמו למשל הזכות לתת לסטודנטיות הנאלצות לחזור ללימודים, לחלוק את חופשת הלידה עם בני זוגן, וזאת כאשר המוסד האקדמי דורש מהן לחזור ללימודיהן. בנוסף, תינתן הנחה עבור ילדים במעונות גם ליולדת שמאריכה עד חצי שנה את תקופת חופשת לידתה. עד כה, על פי החוק הקיים, לאחר 14 שבועות של חופשת לידה, אין היולדת מוגדרת כאישה עובדת, ולכן היא אינה זכאית להנחה במעונות היום.



"ממשיכים במאבק לשיפור חיי האזרח"



באשר לזכות האב הטרי להשתתף בחופשת הלידה הרי שמדובר בשינוי מהותי בחוק בשל העובדה כי עד כה אחוזי המיצוי של אבות היוצאים לחופשת לידה היו כמעט אפסיים, ועמדו על 0.4% בלבד. במסגרת התיקון לחוק, תבוטל ההתניה של מינימום שלושה שבועות חופשות לאם, ומקסימום שבוע חופשה לגבר – עובדה שתאפשר חלוקה שוויונית יותר בין שני ההורים.



שינוי החוק נולד בעקבות הסקת מסקנות מצד צוות מייעץ לח"כ עזריה, שבחן את נושא חופשת הלידה בישראל. בצוות השתתפו נציגי משרד האוצר והביטוח הלאומי, וכן פרופ' מוטי דוליצקי מומחה ליולדות במרכז הרפואי שיבא תל השומר, ד"ר אודליה רוזין כלכלנית בריאות מהמכללה למנהל, רננה שטרן מומחית לגיל הרך, נאוה שפנר מנכ"לית "אמא קדימה", ואסנת וטורי מובילת מחאת "חופשת לידה זאת זכות ולא הישרדות".



כעת, לאחר שהתיקון צפוי להיות מאושר, פועלת ח"כ עזריה להוזיל את עלות הצהרונים ולקבוע כי ההכנסות מהם לא ייחשבו חלק מהתקציבים השוטפים של הרשויות.



כחלון הגיב על האישור הצפוי לתיקון בחוק ואמר: "אנחנו ממשיכים במאבק על שיפור רמת החיים של ההורים והאזרח. בשנה האחרונה הפחתנו את מס ההכנסה, הוספנו שני ימי חופשה לעובד, הגדלנו את קצבאות הילדים ופתחנו תוכנית חיסכון לאומית לכל ילד. הארכת חופשת הלידה היא צעד מבורך ובשורה לכל האמהות והאבות. נמשיך במאבק ביוקר המחייה, בצמצום הפערים החברתיים ובפעולות שיגדילו את רווחתם של כלל העובדים".



ח"כ עזריה הוסיפה: "הרפורמה בתקופת הלידה היא בשורה לכל ההורים. שיעור הילודה בישראל הוא הגבוה ב־OECD, ואחוז תעסוקת הנשים - אף הוא מן הגבוהים. למרות זאת שוק העבודה אינו מותאם לשני בני זוג שעובדים". לדבריה, "מדובר בחלק ממהלך לסייע להורים עובדים באתגר של עבודה ופרנסה לצד גידול ילדים קטנים. הרפורמה תעניק יותר זמן לתינוקות לבלות עם הוריהם. המחקרים מראים שכל שבוע בתקופה זו הוא חשוב ותורם להתפתחות התינוק. זו למעשה השקעה ארוכת־טווח לחברה".