משרד החקלאות קיבל היום (שלישי) התראה מהאיחוד האירופי, שהייצוא של חלק מהגידולים למדינות באירופה ייפסק החל מהראשון בינואר 2018, אם לא ינקטו צעדים מיוחדים, לנוכח הימצאות של מזיק בגידולים בשם "עש התפוח המדומה". מדובר במזיק רב גידולים, העלול להסב לתוצרת החקלאית נזק גדול מאוד. בעולם כולו, ובעיקר באפריקה, תוקף העש יותר מ-70 סוגים של גידולים חקלאיים.



בין הגידולים שהמזיק תוקף נמנים הדרים, רימונים, אבוקדו, אנונה, ליצ'י, אפרסמון, מנגו, פירות, עצי פרי אגוזיים, ענבים, גויאבה, כותנה, תירס ופלפל. במשרד החקלאות ציינו שבשנים האחרונות התעצמו נזקיו של העש בארץ.



עש התפוח המדומה הוא מזיק הנחשב לקשה מאוד להדברה בתנאי הארץ בשל שורת גורמים: הוא פעיל כל השנה, עלול לעבור בנקל מגידול אחד למשנהו, עלול להקים מספר רב של דורות, קשה לזהות ביצים וזחלים לאחר חדירתם לפרי.


שר החקלאות אורי אריאל. האם החקלאים ייפגעו? צילום: מרים אלסטר, פלאש 90
שר החקלאות אורי אריאל. האם החקלאים ייפגעו? צילום: מרים אלסטר, פלאש 90


בנוסף, על פי דרישות של מדינות המייבאות מישראל, הדברת העש מוגבלת לתכשירי הדברה ידידותיים לסביבה ויעילותם אינה מיטבית. עש התפוח המדומה הינו מזיק הסגר, המסכן מאד את המשך היצוא של פירות לחו"ל בשווקים העיקריים באירופה, ארה"ב, קנדה, יפן וקוריאה.

השירותים להגנת הצומח בחו"ל פסלו מספר רב של משלוחי תוצרת חקלאית שבהם נמצא העש בשנה החולפת, ועל כן התקבלה לאחרונה הוראה מהאיחוד האירופי המחייבת את ישראל לשנות את השיטה של הפעולות, שיש לבצע נגד המזיק.

לאור זאת, תשתנה השיטה של הוצאת תעודות הבריאות בישראל לגידולים המיועדים לייצוא. ועל ישראל יהיה להציג לאיחוד האירופי פרוטוקול גידול חדש לטיפול בעש התפוח המדומה שיאושר על ידם. יצואנים שהחל מה-1 בינואר 2018 לא יעמדו בדרישות ובכללים החדשים לא יוכלו לייצא את התוצרת החקלאית לאירופה.

נוכח האיום הממשי על יצוא גידולים חקלאים מישראל, שהחמיר בשבועות האחרונים, נערך משרד החקלאות וגורמים מטעמו, הכוללים את השירותים להגנת הצומח, שירותי ההדרכה לחקלאים, והמדען הראשי, לקידום מהיר של דרכים להתמודדות נגד המזיק הקשה. הפעילות המשולבת תתבצע בשיתוף פעולה עם חקלאים, ארגוני חקלאים, מועצות הייצור, בתי אריזה, יצואנים ומלווים מקצועיים נוספים.