מי שהכניס את התרבות האתיופית לתוך המיינסטרים, הרבה לפני אנדל קבדה, "קפה שחור חזק" ומחאת העדה האתיופית ב-2015, הוא המוזיקאי והזמר שלמה גרוניך, שכבר ב-1991 בקים את להקת "שבא" המורכבת מנוער יוצא העדה - חצי יובל אחרי, הוא מקבל על כך פרס מפעל חיים. שר החינוך נפתלי בנט הודיע הבוקר (שני) על זכייתו של שלמה גרוניך בפרס השר ליוצרים בתרבות יהודית לשנת תשע"ז. כמו כן, הבוקר הודיע השר בנט על זוכי פרס השר בתחום המחול לשנת תשע"ז - להקת המחול "נגה", ושלמה ממן. 

השר בנט בירך את הזוכים על תרומתם רבת השנים לתרבות היהודית: "הזוכים הוכיחו שאמנות היא שליחות, היא גשר שמחבר בין עולמות ומנגיש את היופי של היצירה היהודית לכל עם ישראל. שלמה גרוניך הוא יוצר מוכשר עם נשמה גדולה. הוא שם בקדמת הבמה את עושרה של תרבות יהדות אתיופיה, וידע ליצור גוון יהודי-ישראלי ייחודי ששבר מחיצות ונכנס ללבבות. הזוכים בתחום המחול הטביעו חותם יהודי-ערכי בנוף הישראלי, ועל כך הם ראויים לכל פרס".




פרס שר החינוך לתרבות יהודית ניתן ליוצרים בתחומי התרבות היהודית: ביצירה מתחום התיאטרון, קולנוע, מוזיקה, מחול, ספרות, שירה ומפעל חיים. הפרסים נועדו לבטא את הוקרת עם ישראל ליוצר בתרבות היהודית. בנוסף מוענק פרס מפעל חיים על תרומה חשובה לתחום התרבות היהודית בישראל.



"שלמה גרוניך היה הראשון להציף את סיפורה ותרבותה של יהדות אתיופיה ולהנגיש נתח שלם של תרבות יהודית שהייתה חבויה - לציבור הישראלי" כתבה ועדת הפרס, "בנוסף, חלק מכובד מהיצירה של גרוניך נוגעת במקורות היהודיים והישראלים. הוא השכיל לקדם את פועלו ואת הפרויקטים שלו באופן פורץ דרך, וראה בכך מפעל חיים".



בנט בהופעה של שלמה גרוניך ולהקת שבא, במסגרת ערב עם שרי החינוך של ה-OECD

באשר ללהקת המחול נגה, ועדת הפרס ציינה בנימוקיה: "נגה להקת מחול היא חלוצת להקות המחול הדתיות הפועלות כיום, ועצם הקמתה היוותה פריצת דרך למחול האמנותי במגזר הדתי בפרט, וחידוש בזירת המחול הישראלית והעולמית בכלל. הלהקה מהווה גשר אמנותי וחברתי לקהלים, לציבורים ולמגזרים שונים. נשים חילוניות, חרדיות ודתיות, יושבות באולם המופעים שכם אל שכם ויחד נחשפות ומתבשמות מעשייה ברוכה זו".

באשר לשלמה ממן, ועדת הפרס ציינה בנימוקיה: "שלמה ממן מאושיות המחול הישראלי בארץ, מביע ערכי המסורת היהודית העם והארץ במחול ובזמר שלצליליו חוברו הריקודים. שלמה הוא כוריאוגרף ומנהל להקות שהטביע חותמו בהטמעת ערכים יהודים ישראלים בפולקלור של מדינת ישראל. הוא מהווה מקור בלתי נדלה של יצירה והשפעה על היוצרים, מאז תחילת יצירתו בשנות השבעים של המאה הקודמת ועד היום".