אני מאוד אוהבת ספרים בכלל וספרי בישול בפרט. הספרייה בביתי גדולה ורחבה ובה למעלה מאלף ספרים בעברית, באנגלית ובצרפתית שעוסקים בבישול ובאפייה מכל זווית אפשרית. אבל למרות העושר הגדול, בכל פעם מחדש אני עדיין מתרגשת כאשר אני אוחזת בידי ספר חדש שהגיח לעולם. עבורי זו חגיגה ממש: הנושא, המחבר, הצבעוניות, ניחוח הנייר המודפס, תמונות האוכל הנפלאות והמתכונים. פשוט חגיגה.

ברגע שמדפדפים בספר חדש זו הרגשה מרגשת לא פחות מהכנת תבשיל קדירה מהביל או מאפה מתוחכם. וכשהספר מיוחד ומעניין, הוא מניע אותך לפעולה, ממש שולח אותך למטבח לחתוך, לערבב, לקפל, לבחוש ולאפות.

במהלך החודש האחרון הגיעו לשולחני מספר ספרי בישול בנושאים מגוונים ומעניינים. חלקם עשירים, חלקם ממוקדים. חלקם חוזרים בצורה זו או אחרת על מתכונים שאליהם נחשפתי בעבר, אבל מוגשים בדרך אחרת, מעניינת, מיוחדת ואינטליגנטית.

לכבוד שבוע הספר בחרתי לשתף אתכם במתכונים מתוך שלושה ספרים שיצאו לאחרונה: "ספר המטבח של לייזה פאנלים", "מטבח אישי" של רותם ליברזון ו"פשוט טעים לילדים" מאת אביגיל מייזליק. הנה הם לפניכם:

"ספר המטבח של לייזה פאנלים".
חגית ביליה היא האישה מאחורי הבלוג "לייזה פאנלים" באתר "סלונה". הבלוג מתאר את חייה של אישה שמלהטטת בין ילדים, בעל, בית, חוגים, בישולים - ופה ושם מנסה לגנוב גם רבע שעה בזארה. הסיפורים המצחיקים והכנים, שכמעט כל אישה תמצא בהם את עצמה, יחד עם המתכונים שהם בו בזמן מיוחדים ופשוטים להכנה, הקנו לה מאות אלפי קוראים. הספר כולל מתכונים שפורסמו בבלוג וכאלה שמתפרסמים לראשונה (200 עמודים, 88 שקל, הוצאת מודן).

"ספר המטבח של לייזה פאנלים", חגית ביליה"ספר המטבח של לייזה פאנלים", חגית ביליה



סלט שמוליק


חומרים ל־6 מנות:

# 3 סלקים

# צרור בזיליקום קרוע גס

# חופן אגוזי מלך קלויים קלות ושבורים

# 100 גרם (או יותר) גבינה מלוחה טעימה

# ½ בצל סגול חתוך לטבעות דקיקות

# 1 כף דבש

# 2 כפות שמן זית

# 1 כף מיץ לימון סחוט טרי

# מלח ופלפל שחור

אופן ההכנה:

1. נחמם תנור ל־200 מעלות.

2. נעטוף את הסלקים בנייר כסף ונאפה אותם שעה וקצת, עד לריכוך מלא. נצנן; או נבשל בסיר מלא מים ונצנן.

3. נחתוך את הסלקים לקוביות קטנות ונערבב אותם בקערה עם יתר החומרים.





קציצות אפונה בריאות



חומרים ל־6 מנות:

# 350 גרם אפונה טרייה (או קפואה, מופשרת), או אורגנית

# 1 תפוח אדמה מגורר

# 1 קישוא מגורר

# 1 בצל מגורר

# 2 כפות שמן זית, או 2 כפות גבינת פרמזן מגוררת (לא חובה)

# 3 כפות קוואקר או קמח כוסמין או קמח

# חומוס קלוי

# 2 ביצים

# 1 כוס תערובת עשבי תיבול (פטרוזיליה, שמיר, נענע, בזיליקום, תימין, כוסברה) קצוצים

# מלח ופלפל שחור

# כמון, או כורכום ופפריקה (לא הכרחי)

# שמן לטיגון


לציפוי:

# 1 כוס פירורי לחם

# 2 כפות שומשום

# מלח ופלפל שחור

אופן ההכנה:

1. נבשל את האפונה בסיר עם ¼ כוס מים רותחים כ־10 דקות עד לריכוך ולספיגת המים.

2. נטחן את האפונה לפירה טעים, נוסיף את הירקות המגוררים, שמן הזית או הפרמזן, הקוואקר, הביצים, עשבי התיבול והתבלינים. בידיים רטובות או משומנות ניצור מהתערובת קציצות בגודל 6־5 ס"מ.

3. נערבב בצלחת את פירורי הלחם עם השומשום ונתבל במלח ופלפל.

4. נחמם במחבת את השמן לטיגון. נצפה את הקציצות בפירורי הלחם המתובלים ונטגן אותן 3־2 דקות משני הצדדים עד להשחמה. נגיש עם יוגורט, שמנת חמוצה, או טחינה וסלט.


שדרוגים ושינויים:

לקציצות אפויות: מטגנים את הירקות לפני שמערבבים עם יתר החומרים ומעבירים לתנור לוהט ל־15 דקות להתייצבות.




"מטבח אישי".
הבלוג של רותם ליברזון, "טיפול בבישול", צבר עשרות אלפי אוהדים רעבים וצמאים לכל פיסת מתכון, והוא אחד הפופולריים והמוערכים בתחום. כשנכנסים אליו אפשר לגמרי להבין למה, וקשה לצאת. דרך המתכונים היא מפיצה שמחת חיים, אהבה, וחשק גדול לאכול ולחקור את האוכל.
ליברזון החלה את דרכה הקולינרית הייחודית בניו יורק. למדה מינהל עסקים בתחילה, ואחרי התואר היא החליטה להגשים חלום וללמוד ב־FCI - מבתי הספר הטובים בעולם. התאהבה במטבח, ועבדה במשך מספר שנים במסעדות היוקרתיות בניו יורק (220 עמודים, 179 שקל, הוצאה עצמית).

"מטבח אישי", רותם ליברזון"מטבח אישי", רותם ליברזון




חומוס לימה / החומוס החדש שלי



חומרים ל־6 מנות

# ½ ק"ג שעועית לימה, מושרית במים למשך לילה

# 1 כף שמן זית

# 2 בצלים חתוכים לרבעים

# 4 שיני שום שלמות

# 1 ענף מרווה

להגשה:

# מלח

# 1־2 פלפלי צ'ילי ירוקים ו/או אדומים (לפי הטעם), קצוצים

# 3 כפות שמן זית

# 1 בצל סגול קצוץ

# עגבנייה סחוטה

אופן ההכנה:

מניחים שעועית בסיר גבוה עם המון מים, כף שמן (שבזכותו המים לא יגלשו לכם ברתיחה), בצל, שום, ומרווה ומביאים לרתיחה. מורידים קצף שמצטבר על פני המים, מנמיכים להבה ומבשלים ארבע שעות בכיסוי חלקי עד שהשעועית ממש נמסה וגם הבצל והשום שבעקבותיה. בתום הבישול צריכה להתקבל מחית סמיכה. אם המים מתאדים לפני גמר הבישול, מוסיפים מים רותחים. מעבירים את המחית לקערה ומתבלים במלח. מוסיפים צ'ילי קצוץ, שמן זית, בצל סגול קצוץ ועגבנייה סחוטה ומגישים עם כפית או איזו פחמימה לנגב.

אם תכניסו את השעועית המושרית כשהיא עטופה בשקית כותנה לתוך סיר החמין שלכם, תקבלו הפתעה מדהימה.




עוף של קיץ עם בטטות ומשמשים



חומרים ל־4־8 מנות

# שוקי עוף עם העור

# מלח ופלפל שחור טחון

# 1 כפית כורכום

# 1 כפית פפריקה

# 1 כפית כמון

# 4 כפות שמן זית

# 2 כפות דבש

# 2 בצלים קצוצים

# 2 בטטות חתוכות לקוביות של 3 ס"מ

# ½ פלפל צ'ילי ירוק קצוץ

# 10 משמשים חצויים ומגולענים

# 2 כפות ג'ינג'ר מגורר

# 5 שיני שום קצוצות

# 2 כוסות ציר עוף או מים

# 1 בקבוק בירה (מה שיש לכם במקרר) או ½1 כוסות יין לבן

# 2 כפות מיץ לימון סחוט טרי

# 10 גבעולי תימין

אופן ההכנה:

מחממים תנור ל־200 מעלות.

מערבבים מלח, פלפל, כורכום, פפריקה וכמון עם 2 כפות שמן זית וכף דבש בקערה רחבה. מוסיפים את הפולקעס ומערבבים היטב עד שהן נעטפות כליל בתערובת. מחממים מחבת עם שמן זית (עדיף כזאת שיכולה להיכנס לתנור) ומטגנים את הפולקעס 3־5 דקות מכל צד להשחמה. מוציאים ומניחים בצד.

מטגנים באותה מחבת בצלים, בטטות וצ'ילי עם מעט שמן זית 5 דקות להזהבה. מוסיפים 6 משמשים, ג'ינג'ר ושום ומערבבים דקה־שתיים.

יוצקים ציר עוף, בירה ומיץ לימון ומוסיפים עוד כף דבש, מלח, ופלפל.

מבשלים עשר דקות על להבה גבוהה.

מוסיפים את השוקיים המושחמות ותימין. אם יש צורך, מעבירים הכל לתבנית. מכסים (במכסה או ברדיד אלומיניום) ומעבירים לתנור.

אופים 50 דקות עד שהרוטב מסמיך מעט והעוף רך. מסירים את הכיסוי ואופים עוד עשר דקות להשחמה. מוסיפים את שאר המשמשים (רק עכשיו - כדי שיישארו מוצקים ויעניקו לתבשיל טעם עז של קיץ) ואופים עוד חמש דקות לריכוך חלקי של המשמשים.

מגישים עם אורז לבן.




"פשוט טעים לילדים".
זהו ספרה החמישי של השפית ועיתונאית המזון אביגיל מייזליק בסדרת ספרי בישול פשוטים, טעימים ומשמחים.
הספר כולל אוסף של מתכונים שכיף להכין עם ילדים. המתכונים יצירתיים וחווייתיים, חלקם מחומרי גלם שילדים אוהבים כמו שוקולד, ממתקים, סוכריות ומרשמלו; אחרים הם מתכונים של חדוות יצירה, שהופכים את האוכל המוכר לפה של תנין או לפינגווין חמוד, אפרוח, דוב פנדה או אפילו קוף (137 עמודים, 78 שקל, הוצאת דני ספרים והוצאת מייזליק).

"פשוט טעים לילדים", אביגיל מייזליק"פשוט טעים לילדים", אביגיל מייזליק




שיפודי פופ קייקס



דרגת קושי: בינונית. 20 פופ קייקס

# 2־3 עוגות קנויות - בצבע בהיר, שוקולד, שיש או שאריות עוגה

לגנאש:

# 100 מ"ל שמנת להקצפה פרווה או חלבית

# 200 גרם שוקולד מריר שבור לקוביות

# כפית שמן

לציפוי:

# 200־300 גרם שוקולד לבן, חלב או מריר, שבור לקוביות

# כף שמן, כף חמאת קקאו או כף חמאה

# מקלות מעוגלים לסוכריות על מקל

# סוכריות צבעוניות

# קלקר להניח עליו את העוגות

אופן ההכנה:

מפוררים את העוגה לתוך קערה.

מכינים את הגנאש: ממיסים את השוקולד המריר עם כפית השמן בקערה מתאימה במיקרו או בסיר כפול על אדים. כשהשוקולד נמס, מוסיפים את השמנת בזרם דק תוך כדי ערבוב במטרפה עד לקבלת קרם אחיד. יוצקים את הקרם על פירורי העוגה ומערבבים.

מכינים את הבסיס לפופ קייקס: יוצרים כדורים בגודל 3־4 סנטימטר, אחידים בגודלם ככל האפשר, מניחים על מגש ומעבירים למקרר לחצי שעה. אפשר במקום כדורים להכין לבבות, ריבועים, משולשים וכדומה.

מוציאים את כדורי השוקולד ונועצים מקל בכל כדור עד לעומק של שליש מהכדור ולא יותר!

מכינים את הציפוי: ממיסים את השוקולד עם כף השמן או החמאה או חמאת הקקאו בסיר כפול על אדים. מערבבים עד שהוא חלק ונוזלי ומסירים מהאש. טובלים כל פופ קייק בשוקולד המומס, מצפים אותו מכל הצדדים ונועצים את מקל הפופ קייק בקלקר לייבוש. מפזרים סוכריות צבעוניות לפני שהשוקולד מתקשה ומכינים כך את כל הכמות.

מעבירים למקפיא לשעתיים.





חטיפי שוקולד מתוצרת עצמית



דרגת קושי: קלה. 30 חטיפי שוקולד

את השוקולד הפשוט אפשר להעשיר בתוספות לפי הדמיון והחשק. בכל חנות כלי בית ולפעמים אפילו בסופר אפשר למצוא היום תבניות להכנת שוקולד. הן מאפשרות להכין שוקולדים משודרגים מתוצרת בית בזמן קצר, והתענוג של הילדים מושלם. אגב, אפשר להכין את השוקולדים גם בכלי להכנת קוביות קרח.

# תבנית סיליקון לשוקולד

# 2 חבילות שוקולד לבן שבור לקוביות (200 גרם)

# 2 חבילות שוקולד חלב שבור לקוביות (200 גרם)

# 2 כפות שמן

# תוספות לשוקולד: פצפוצי אורז, קורנפלקס, שברי ופלים, סוכריות קופצות, סוכריות קישוט צבעוניות, מרשמלו קטן, אגוזים קצוצים, עדשים, וכן הלאה לפי הטעם והדמיון.

אופן ההכנה:

מכינים את החטיפים: ממיסים את השוקולד הלבן במיקרו או בסיר כפול על אדים עם כף שמן. ממיסים באותה צורה את שוקולד החלב. ממלאים את תבנית השוקולדים עד לחצי מגובה התבנית בשוקולד מומס. כעת כל ילד מוסיף לשוקולד שלו את התוספות הרצויות לו. מעבירים למקרר להתייצבות. אפשר גם להכין חצי־חצי: שוקולד לבן במחצית הגובה התחתון ושוקולד חלב עד גובה השקע בתבנית או ההפך.

צילומים: דן פרץ, שושי סירקיס, חגית בילה וגיא בהר, דניאל לילה