מדינות יין קלאסיות לוקחות ברצינות את העניין האזורי. לפעמים עד לרמת השורה בכרם. בישראל, שהגבולות הגאוגרפיים שלה, איך לומר בלי לעצבן אף אחד, עדיין שנויים במחלוקת, ההגדרות האזוריות לא מעוגנת בחוקים ותקנות והן מבוססות בעיקר על נתוני היצרנים. אחת הדוגמאות לכך היא 'כרם בן זמרה', אזור איכותי ולא מאוד גדול בגליל העליון ששמו זכה להתנוסס עד לפני כמה שנים, על תוויות של עשרות תוויות שונות של יינות מקומיים. יש אומרים שבכמה מאותם יינות אכן נעשה שימוש בענבי אזור המהולל. 

גם בנוגע ליינות הסדרה האזורית של יקבי כרמל, אנחנו מתבקשים לסמוך על נתוני היצרן, ולדעתי על יצרן בסדר הגודל הזה, שמגדל כרמים בכל הארץ ומטפל בהם כמו שצריך, אפשר לסמוך בעניין הזה. הסדרה שהושקה בשנת 2002 כוללת, לדברי היקב, יינות מזני ענבים שנבצרים בכרמים מצטיינים באזורי יין השונים ומביאים לידי ביטוי את אופיים של אזורי הגידול.  

הסיבות לשמן נזכרנו בסדרה הוותיקה והחביבה הן שתיים: המראה החדש שלה שכולל ציורים של בעלי חיים הנמצאים באזורי הגידול השונים ועליהם קווים המדמים מפה טופוגרפית שמזכירה את הקשר בין היין לבין תבנית נוף מולדתו. ולא פחות חשוב: השקתם של כמה יינות חדשים, שנמצאים באזור הנוחות של רובנו בכל מה שקשור לאיכות, למחיר וליחס ביניהם. 

רוזה הרי יהודה 2020
ההעדפה ההולכת וגוברת ליינות וורודים בקרב הקהל ישראלי מביאה את היצרנים בשנים האחרונות להשקיע יותר ברוזה שלהם ואת התוצאות אפשר לטעום בכל בקבוק כמעט. היין הזה, שנעשה מענבי גרנאש וטמפרניו הוא עוד דוגמה טובה לכך. יין ורוד בהיר, אבל לא יותר מדי, עם ריחות רעננים של פירות אדומים, תבלינים ועשבי תיבול. חמיצות נעימה מאוד וסיומת מרעננת. יין שיעבוד נהדר עם מנות קלות וגבינות רכות. המחיר: 60 שקלים

יקבי כרמל, הסדרה האזורית, רוזה  (צילום: איל קרן)
יקבי כרמל, הסדרה האזורית, רוזה (צילום: איל קרן)

גוורצטרמינר גליל 2020
גם את הגווצטרמינר אפשר למצוא בשנים האחרונות על לא מעט שולחנות בישראל, בעיקר הודות לארומטיות המפתה שלו וליינות החצי יבשים שנעשים ממנו. יינות שיכולים להתחבב גם על אלה שיין הוא לא התשובה הראשונה שלהם לשאלה 'מה תשתו?'. ליין המדובר יש ריחות אופייניים של ליצ'י, מי ורדים ומעט מינראלים והמתיקות שלו מאוזנת יפה בחמיצות טובה ובמרירות אופיינית שמוסיפה לא מעט אנרגיה ועניין. אם אתם מתכננים ארוחה אסיאתית, קחו אותו בחשבון.  המחיר: 60 שקלים

יקבי כרמל, הסדרה האזורית, גווצרטרמינר (צילום: איל קרן)
יקבי כרמל, הסדרה האזורית, גווצרטרמינר (צילום: איל קרן)
 

מרלו גליל עליון 2017
המרלו הגלילי בסדרה מפגין רכות לאורך כל הדרך. מריחות הפרי האדום הבשל, הפרחים ועשבי התיבול, שמשולבים היטב בתבלינים מתוקים דרך המרקם הרך והטעמים ההרמוניים ועד הסיומת המהנה. אני מניח שיהיו לא מעט טועמים שיחשבו שהוא רך מדי ומציע להם להשאיר אותו בכוס ולראות בעצמם איך היין השקט הזה יודע לחדור עמוק. במיוחד ליד תבשילי בשר או גבינות שאינן חריפות במיוחד. המחיר: 60 שקלים

יקבי כרמל, הסדרה האזורית, מרלו  (צילום: איל קרן)
יקבי כרמל, הסדרה האזורית, מרלו (צילום: איל קרן)

קברנה סוביניון שיראז גליל עליון 2017
יותר מפעם אחת התייחסתי כאן ובמקומות אחרים, אל השילוב בין הקברנה סוביניון המוצק לשיראז השופע, כאל הבלנד הישראלי האולטימטיבי. היין הזה הוא דוגמה טובה נוספת לכך. הוא מתחיל מאופק עם ריחות של פרי שחור ותבלינים מתוקים ולאט לאט נפתח וחושף ריחות וטעמים בשלים, עשירים ועמוקים שנתמכים בחמיצות טובה ונוכחות מדויקת של חביות עץ. יתמודד בקלות עם מנות מתובלות וגבינות קשות. המחיר: 60 שקלים

יקבי כרמל, הסדרה האזורית, קברנה-שיראז (צילום: איל קרן)
יקבי כרמל, הסדרה האזורית, קברנה-שיראז (צילום: איל קרן)
  

קברנה סוביניון גליל עליון 2019
הוא צעיר בשתי שנות בציר מקודמיו ואפשר להרגיש את זה. הריחות רעננים יותר, המבנה מוצק יותר וזה לא בגלל התכונות של הזן. אפשר למצוא בו את כל מה שצריך לחפש בקברנה סוביניון מהגליל: ריחות של פרי אדום ושחור ועשבי תיבול רעננים, חמיצות טובה וסיומת ארוכה. רוב הסיכויים שבעוד שנתיים הוא יתרכך מעט בדומה לאחיו לסדרה, אבל לטעמי אפשר ליהנות ממנו כבר עכשיו, ליד בשר על האש או גבינות עזות טעם. בעיקר אם תפתחו את הבקבוק שעה שעתיים לפני שאתם מתכוונים להשתמש בו. המחיר: 60 שקלים

יקבי כרמל, הסדרה האזורית, קברנה סוביניון  (צילום: איל קרן)
יקבי כרמל, הסדרה האזורית, קברנה סוביניון (צילום: איל קרן)