לאחרונה טרנד הדיאטה "ללא גלוטן" התרחב, ויותר אנשים מאמצים אותה בלי אינדיקציה רפואית לכך. כלומר, אנשים מקפידים על תזונה ללא גלוטן אף על פי שאינם חולי צליאק, רגישים לגלוטן או אלרגיים לחיטה. האם דיאטה כזו יעילה? לפני הכל בואו נעשה סדר במונחים.

גלוטן
זהו חלבון שמורכב מגלוטנין ומגליאדין, הנמצא בדגנים הבאים: חיטה, שעורה, שיפון וכוסמין. לגבי שיבולת שועל הדעות חלוקות, שכן גם כשהיא מיוצרת ונמכרת בתנאים שאין בהם חשש לנוכחות גלוטן, ישנם חולי צליאק שמפתחים תסמיני מחלה פעילה.

צליאק
לרוב הגלוטן מוזכר בנשימה אחת עם מחלת הצליאק, מחלה אוטואימונית דלקתית במעי הדק, שנגרמת כתוצאה מחשיפה לגליאדין. כתוצאה מכך נוצר מכלול של התבטאויות קליניות כמו: הפרעה בספיגת מזון, נפיחות בטנית ועוד. ההתבטאויות הקליניות יכולות להיות רבות, אך לעתים חסרות ביטוי משמעותי. הטיפול היחיד הקיים כיום לצליאק הוא תזונתי: הימנעות מגלוטן לכל החיים.

רגישות לגלוטן
אומנם לא קיימת הגדרה מדויקת למצב זה, אך מקובל לתאר אותו כהימצאותם של סימפטומים המופיעים לאחר צריכת מזונות המכילים גלוטן, ולאחר שנשללו הסימנים לצליאק ו/או אלרגיה לחיטה. כאשר מוציאים מהתפריט מזונות המכילים גלוטן, הסימפטומים חולפים.

אלרגיה לחיטה  
האלרגיה לחלבוני החיטה יכולה להתבטא בעור או במערכת הנשימה, והטיפול הוא באמצעות הוצאת החיטה מהתפריט.

לסיכום, אומנם הימנעות מגלוטן לצורך ירידה במשקל יכולה להיות יעילה, מכיוון שמוציאים מהתפריט מזונות שלרוב מכילים כמות גדולה יחסית של שומן וסוכר (כמו מאפים מתוקים ומלוחים), אך יחד עם זאת חשוב לזכור: אין הוכחה לכך שהימנעות מגלוטן בקרב אוכלוסייה בריאה יעילה יותר לירידה במשקל מדיאטה מאוזנת. בנוסף, כאשר אנו נמנעים מקבוצה שלמה של מזונות, אנו מוותרים על היתרונות שבהם כמו: ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.