כבר ביום חמישי שעבר דווח בתקשורת האמריקאית שפקידים טורקים מסרו לעמיתיהם בארה"ב כי ברשותם תיעוד בווידיאו ובשמע שלפיו העיתונאי ג'מאל חשוקג'י נחקר, עונה ונרצח בקונסוליה הסעודית באיסטנבול. על פי גורמים ששמעו את ההקלטות, אפשר לשמוע בהן את קולו של חשוקג’י ושל אנשים נוספים שמדברים ערבית, את חקירתו, את העינויים שעבר ולבסוף גם את הרצח. אם דיווחים אלה נכונים, ניתן להבין שהמודיעין הטורקי הצליח לחדור לקונסוליה ולשתול בה מכשירי ציתות.



אין זה סוד ששירותי ביטחון רבים בעולם עוקבים, מאזינים לנציגויות דיפלומטיות, מתקינים מצלמות מחוץ להן ומנסים לפרוץ ולחדור אליהן. אבל גם שירותי הביטחון של המדינות המתארחות יודעים זאת ועושים הכל כדי לחשוף את המצלמות ואת מכשירי הציתות ולשבש את היכולת להאזין מבחוץ. יש לא מעט מדינות שמתקינות בשגרירויות גם חדרים אטומים שבהם נעשות השיחות הרגישות ביותר.



אתמול דיווח העיתון הטורקי "א־סבח" כי תיעוד חיסולו של העיתונאי הגיע משעון האפל שלו, שהיה מחובר לטלפון האייפון שהשאיר בידי ארוסתו הטורקייה, חדיג'ה ג'ינגיז, שהמתינה לו בחוץ. היא סיפרה כי הוא נכנס לקונסוליה הסעודית ביום שלישי כדי לקבל מסמכים הקשורים בגירושיו, כך שיוכל להינשא בשנית. לדבריה, כשהבינה שהוא אינו עומד לצאת, הזעיקה את המשטרה. מחשש שיאונה לו רע, הפעיל חשוקג'י את מכשיר ההקלטה של הטלפון. עוד נכתב כי סוכני המודיעין הסעודים הבינו לאחר מותו כי הטלפון הקליט, והם השתמשו בטביעת האצבע שלו כדי לפתוח אותו ולמחוק קבצים מסוימים, אך לא את כולם מחקו. ההקלטות נמצאו לאחר מכן במכשיר הטלפון שלו. אפשר שזו הגרסה הנכונה, אך אין להוציא מכלל אפשרות ששירותי הביון הטורקיים הפיצו אותה כדי להסתיר את העובדה שהם הצליחו לחדור לקונסוליה ולהתקין בה את מכשירי הציתות והמצלמות.



כך או כך, ברור שערב הסעודית בכלל ושליטה בפועל, יורש העצר השאפתני מוחמד בן סלמאן, הסתבכו בפרשה. בן סלמאן נחשב ל"יקיר המערב" בכלל ושל ארה"ב של טראמפ בפרט. בספרו "פחד", על הבית הלבן, כותב העיתונאי בוב וודוורד כיצד התיידד ג'ארד קושנר, חתנו של טראמפ והלוחש באוזנו, עם בן סלמאן ועשה הכל כדי שישלוט בממלכה, וזה אכן קורה. אביו סלמאן חולה ובא בימים.



בן סלמאן אומנם רוצה להצעיד את ערב הסעודית לעידן מודרני והנהיג רפורמות, אבל הפגין את תאוות הכוח שלו כשעצר את ראש ממשלת לבנון סעד אל־חרירי. אחר כך כלא כ־200 נסיכים מעשירי המדינה, שאיימו על שלטונו, והאשים אותם בשחיתות. זכויות אדם אינן קדושות בעיניו ומכאן אפשר להסיק על גישתו הברוטלית אל מתנגדיו, וזו הסיבה שחשוקג'י עלה על הכוונת שלו.



חשוקג'י, שהתחנך בארה"ב, היה לפני כ־30 שנה איש האחים המוסלמים, תומך נלהב ברעיון הג'יהאד העולמי וידיד של אוסמה בן לאדן. במקביל קיים קשרים הדוקים עם המודיעין הסעודי ועם ראש המודיעין, והנסיך פייסל אל־טורקי היה הפטרון שלו. מעת לעת הפגין עצמאות מחשבתית ומאז 11 בספטמבר 2001 התפכח, וכעיתונאי לא היסס לתקוף את הקיצוניים ולאחרונה גם את בן סלמאן. מחשש לביטחונו עבר לארה"ב והוזמן לכתוב ב"וושינגטון פוסט" על תקן של "תורם". זה כנראה היה כבר יותר מדי עבור יורש העצר.



קשה להאמין שהמודיעין הסעודי שלח את אנשיו בזהויות בדויות לאיסטנבול, בשני מטוסים, כדי לחסל את חשוקג'י לאחר שייכנס לקונסוליה, שהרי הם בוודאי ידעו שהביון הטורקי התקין מצלמות מחוץ לבניין ושבני משפחתו ידווחו על היעלמו. לכן אנשי מודיעין בכירים לשעבר בארה"ב מעריכים שהסעודים קיוו לשכנע את חשוקג'י לחזור לסעודיה או להתחייב שיפסיק לתקוף את בן סלמאן ואת המשטר. להערכתם, משהו השתבש בחקירה בקונסוליה וחשוקג'י מת. הסעודים נאלצים כעת להמציא סיפורי בדים על גורלו, שאיש לא מאמין להם.



דבר דומה קרה ב־1965 לשירות הביון המרוקאי, שחטפו בפריז את מתנגד המשטר מהדי בן ברקה וחקרו אותו בעינויים עד שמת. המוסד היה מעורב בפרשה כשנציגו הבכיר בפריז, רפי איתן, סיפק למרוקאים מידע היכן מתגורר בן ברקה ואחר כך יעץ להם כיצד להיפטר מהגופה.



במערב ממשיכים להשמיע ביקורת חריפה על סעודיה ועל בן סלמאן ודורשים הסברים. לא מן הנמנע שבגלל הלחץ הבינלאומי ייאלצו הסעודים לספק הסבר מפורט יותר, להאשים ברצח חוקר או שניים, להגיד שפעלו בניגוד להנחיות, והכל כדי לחפות על בן סלמאן.



הנשיא טראמפ התייחס להיעלמות העיתונאי ואמר כי אם יתברר שאכן סעודיה רצחה אותו בקונסוליה באיסטנבול, ריאד תשלם על כך מחיר כבד. בראיון לתוכנית “60 דקות” של רשת CBS אמר הנשיא כי ארה”ב “תחקור את העניין לעומק, ויהיו עונשים חמורים”. כשנשאל אם ההוראה לרצח (אם ניתנה) ניתנה על ידי יורש העצר בן סלמאן אמר טראמפ: “אף אחד לא יודע עדיין, אבל כנראה שנצליח לגלות. אכעס מאוד אם זה אכן מה שיתגלה”. עם זאת, הוא הבהיר כי לא יבוטלו חוזים צבאיים עם סעודיה, מכיוון שהוא לא רוצה לפגוע במקומות עבודה בארה”ב.



מזהיר את הסעודים. הנשיא טראמפ. צילום: רויטרס
מזהיר את הסעודים. הנשיא טראמפ. צילום: רויטרס



גם בישראל צריכים לעשות חשבון נפש. מנהיגי המדינה וראשי המודיעין רומזים על כוונה לכונן קשרים הדוקים עם בית המלוכה הסעודי. בעבר דווח כי סעודיה מוכנה לרכוש נשק וציוד מודיעיני תוצר הטכנולוגיה המתקדמת הישראלית. דווח כי ציוד כזה נמכר למקסיקו ולמדינות במפרץ. שירותי הביטחון והמשטרות במדינות אלה משתמשים בתוכנה למעקב אחר מתנגדי המשטר. מכירות אלה חייבות באישור של משרד הביטחון. נכון שברישיון היצוא נאמר כי המכירות הן רק לממשלות, אך כשמדובר במשטרים מפוקפקים ברור לאיזו מטרה הן רוכשות את ה"צעצועים" האלה.



נכון שחשוקג'י נכנס מרצונו לקונסוליה באיסטנבול. אך אולי כדאי לקהילת המודיעין לחשוב פעמיים על העלות והתועלת בקיום קשרי מודיעין עם משטרים בעייתיים, ואם הם עדיין כורח המציאות. במאבק נגד איראן צריך להיות מאוד זהירים.