עוד לא אבדה תקוותך – אמריקה. זאת הבשורה הטובה שעלתה מהעימות בין סגן הנשיא מייק פנס למועמדת לסגנות הנשיא קמלה האריס. התברר שהנורמליות, הנימוס, הנוהג התרבותי עדיין קיימים בפוליטיקה האמריקאית. העימות הוכיח שיכולים להתנצח, מותר לא להסכים לדעת היריב ואפשר אפילו לשקר - אבל להישאר מנומסים, להיות מתורבתים.

האריס תוקפת את פנס וטראמפ בעימות הסגנים. צילום: רויטרס

יותר מסגן הנשיא מייק פנס, קמלה האריס היא שהרוויחה מהאווירה הרגועה שגלשה לעתים לשעמום ששלטה בעימות. מייק פנס הוא בארבע השנים האחרונות סגן הנשיא, כהונה מכובדת בצמרת הממשל. לקמלה האריס קריירה עשירה בשירות הציבורי, אבל היא דמות חדשה במירוץ לנשיאות.

העימות הניב גם מפסיד. הוא לא נוכח פיזית בעימות. אם לא ניחשתם עדיין - שמו דונלד טראמפ. העובדה שהיריבים, המתמודדים, שלא הפגינו אות וסימן של אהדה הדדית, נשמרו לא להיגרר להשתלחויות אישיות, לא להיסחף לחילופי עלבונות, לא להתייחס לבני משפחה ושמרו על כבוד הדדי – עובדה זאת חשפה בעקיפין והזכירה את התנהלותו הפרועה, את חוסר היציבות הנפשית, את היצר הבלתי נשלט להעליב ולהשפיל המאפיינים את התנהגותו של טראמפ, התנהגות שהוא עמל כל כך קשה להפגין בעימות שקיים עם יריבו הדמוקרטי ג'ו ביידן.

אחד הדברים שתרמו הכי הרבה לאיכות העימות אמש, הוא שמגיפת הקורונה הייתה נושא מרכזי, ממוקד, מפורט – מה שלא קרה בעימות בין הנשיא טראמפ לג'ו ביידן. לא עלה בידי מייק פנס לשכנע בטיעוניו שטראמפ פעל הרבה ומהיום הראשון לבלימת המגיפה. קמלה האריס היתה טובה יותר ומשכנעת יותר כשחזרה על האשמות והקובלנות הרווחות נגד טראמפ כמי שנכשל ובגדול בטיפול במגיפת הקורונה.

מייק פנס וקמילה האריס בעימות (צילום: רויטרס)
מייק פנס וקמילה האריס בעימות (צילום: רויטרס)
      

אופיו של העימות חיזק את מעמדו של מייק פנס לא רק כסגן נשיא, אלא גם כמי שיכול למלא את מקומו של טראמפ כנשיא, אם הנסיבות ידרשו זאת. נסיבות שהתחזקו בעקבות הדבקותו של טראמפ בנגיף הקורונה.  כמעט כל הפרשנים שהגיבו באולפני ערוצי הטלוויזיה הארציים לעימות הסכימו שקמלה האריס נתגלתה כמי שראויה, כשירה ומסוגלת לכהן כנשיאה. לדעת הפרשנים, מייק פנס התרכז במידה מופרזת בהסברים על מהלכים של הנשיא טראמפ. פנס גם חמק מתשובות לשאלות אחדות, במיוחד לאלה שנגעו להתנהלות הבית הלבן בכל הנוגע למגיפת הקורונה. פנס אף שיקר בתשובותיו לשאלות שהתייחסו לתגובות הראשונות של טראמפ על נגיף הקורונה. 

גם מצד קמלה האריס הורגש מאמץ להסביר הצעות ויוזמות של ג'ו ביידן בנושאים שונים. לא תמיד היא הצליחה. בסוגיות כלכליות היא חמקה מתשובות ישירות. מייק פנס הזכיר בחטף את העובדה שהנשיא טראמפ העביר את השגרירות האמריקאית בישראל לירושלים. "דבר שג'ו ביידן לא עשה". קמלה האריס לא הגיבה.  

לסיכום ניתן לומר, שלעימות תהיה השפעה קטנה אם בכלל על שיקולי המצביעים האמריקאיים. להערכת פרשנים, האופי השליו והתרבותי של התנהלותם של פנס והאריס ישפיע אולי על העימות הבא, השני בין טראמפ לביידן, שמתוכנן ל-15 באוקטובר. טראמפ אולי יבין, יקלוט שהתנהגות מאופקת, בלי עלבונות והשפלות, היא כדאית מבחינת השפעה על שיקולי המצביעים. על רקע תוצאות סקרי דעת הקהל האחרונים, שהעלו  גידול משמעותי בשעורי התמיכה בג'ו ביידן, טראמפ זקוק באופן נואש להופעה שתשפיע לטובתו על המצביעים, פחות מחודש לפני יום הבחירות.