לאחר שוועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת, שדנה היום (שלישי) בדרישה לחשיפת הפרוטוקולים של מחקירת חטיפת ילדי תימן, המזרח והבלקן, קראה לממשלה לפעול בנושא ולהציג את הנתונים שנאסרו לפרסום עד לשנת 2071, ראש הממשלה בנימין נתניהו מעביר מסר לציבור בו הוא אומר כי הגיע הזמן לעשות סדר בנושא ולהציג את הנתונים. 



בסרטון שהוקרן מול מאות משתתפי הכינוס בכנסת בנושא זה, אמר נתניהו: "אני רוצה לברך את חברת הכנסת נורית קורן ואת חברי השדולה, אתם עושים דבר חשוב והנושא של ילדי תימן זה פצע פעור שממשיך לדמם אצל המשפחות שאינן יודעות מה קרה לילדיהם. הם מחפשים את האמת ורוצים לדעת מה קרה ואני חושב שהגיע הזמן לדעת ולעשות כאן צדק וסדר. לכן השדולה הזאת חשובה". עוד הוסיף נתניהו: "עד לרגע זה אינני מבין מדוע החיסיון קיים. אנחנו נבדוק את זה ונטפל בזה, בעזרתכם". דבריו של נתניהו התקבלו בתשואות.








אלפי תינוקות נעלמו


פרשה ילדי תימן עוסקת בהיעלמותם של אלפי תינוקות וילדים שעלו מתימן ארצה בשנות ה-50, ולבני משפחתם נמסר כי הם מתו, למרות שקבריהם או גופותיהם לא הוצגו בפניהם. עמותות ובני משפחה רבים קראו בעבר לחשוף את נתוני החקירה, אך המדינה נשארה איתנה בהחלטתה שלא לפרסם את תוכן הפרוטוקולים. בעקבות הלחץ הציבורי בנושא ופניית חברי כנסת, הטיל ראש הממשלה בנימין נתניהו על השר צחי הנגבי לבדוק את הנושא ולהגיש לו המלצות לגבי חשיפת החומר. במהלך הדיון שהתקיים הבוקר בוועדה בכנסת, סיפרו חמישה חברי כנסת את סיפוריהם האישיים של משפחותיהם, על היעלמות או חטיפת קרובי משפחתם: יואב בן-צור (ש"ס), יוסי יונה (המחנה הציוני), נאוה בוקר (הליכוד), רחל עזריה (כולנו), ונורית קורן (הליכוד).

ד"ר יעקב לזוביק, מגנזך המדינה מסר לוועדה כי בגנזך נמצאים יותר ממיליון עמודים של עבודת הוועדה שבדקה בשעתו את הפרשה. "אני אישית ואנחנו כארגון נשמח מאוד לפתוח כל דבר אבל אנחנו פועלים במסגרת החוק המטיל שתי מגבלות - האחת מתוקף חוק הארכיונים והשנייה מתוך חוק הפרטיות", הסביר. עוד אמר ד"ר לזוביק כי לממשלה יש אומנם סמכות להורות על חשיפת החומר, אך היא אינה יכולה להתיר פרסום וחומרים הנוגעים לאנשים פרטיים: "נצטרך לבדוק איזה חומרים יש שם. אם נקבל היתר - יידרשו לנו ימים לא רבים כדי לעבור על החומר, ובכל מקום שיש שם - להשחיר אותו. יש שם 3,500 תיקים. האומדן שלי הוא אלף ימי עבודה". ח"כ מאיר כהן, יוזם הדיון, אמר כי פרשת היעלמות ילדי תימן היא "כתם, אות קין, גידול גס על החברה הישראלית. אני מנסה לחשוב מה היה קורה היום אם אם הייתה יולדת ולמחרת היו מודיעים לה שבנה נפטר. זו תופעה שמקפלת בתוכה הרבה מאוד גזענות". 

 

"כאן זה לא עיראק, בגיל הזה לא מוציאים תעודות פטירה"



ח"כ יונה הגיע לדיון ושיתף גם הוא בסיפורו האישי: "גם יוצאי קהילות אחרות היו קורבן. אני נושא עמי את סיפור משפחתי של דודיי שהלכו לפני שלוש שנים לעולמם. היתה להם ילדה בשם ציפורה והיא חלתה בצהבת, לכן היא טופלה בבית החולים והיתה בשלבי החלמה מתקדמים. יום לפני שנעלמה או נחטפה האם עוד הניקה אותה. אחרי שקראו לה לקחת את בתה מבית החולים, הגיעה דודתי אך אמרו לה - 'ילדתך מתה'. 'איך זה יכול להיות', היא שאלה? 'רק אתמול דיברו על נתוני ההחלמה המהירים שלה'. דודתי תיארה באופן מצמרר כיצד היא רצה בחדרים השונים לחפש את בתה. הילדה נעלמה".


חברי הכנסת בדיון
חברי הכנסת בדיון




עוד סיפר יונה: "דודי הגיע לבית החולים וגם לו אמרו שהבת מתה. הוא ביקש לראות תעודת פטירה ואז בהיפוך לא ברור, המדינה שמבקשת להיות מודרנית, אמרה לו - 'אתה חושב שאתה חי בעיראק? בגיל הזה לא מוציאים תעודות פטירה'. ציפורה הגיעה לגיל 18 וקיבלה צו גיוס לבית המשפחה, אך לא הייתה שם מן הסתם. היא נמצאת במקום כלשהו בעולם והאחים שלה רוצים לדעת איפה היא". בהמשך התייחס ח"כ יונה לדבריו של ד"ר לזוביק כי חשיפת הנתונים יפגע בפרטיותם של המעורבים ואמר: "בני משפחתי הם אותם הפרטים שפרטיותם נפגעת. עכשיו ברור שאין כאן דרישה מצד משפחות של ילדים שנעלמו לעשות צדק ולנקום. חברה שרוצה להתקדם לתוך העתיד שלה חייבת לרפא את הפצעים ואנחנו צריכים את זה גם לעתיד שלנו. להתמודד עם העוולות לא כדי לשקוע, אלא כדי להתמודד ולהתגבר". 

"כאשר האזרחים יודעים שהמדינה מעלימה כאלה דברים - האמון מתערער, איך אני יכול להאמין ככה למדינה שלי? היא המדינה שבוגדת בי ע"י כך שלא חושפת בפני מה נעשה. לכן אנחנו בשלב היסטורי - מרחו את המשפחות הללו במשך המון שנים והעובדה שיש את החיסיון לא נובעת רק מהעובדה שרוצים לפגוע בפרטים, אלא מהתפיסה שאומרת שזה ייעלם לבד. זה לא ייעלם. לכן הגיע הזמן לחשוף את הנתונים", סיכם יונה. 
 

נאוה בוקר: "ניצלו את תמימותה של אמי ולקחו ממנה את בתה"


 
בין מי שקראו לחשיפת הנתונים החסויים, ח"כ בוקר, ששיתפה אתמול בסיפור האישי של משפחתה, ואמרה כי ככל הנראה אחיה ואחיותיה הגדולים הם בין הילדים החטופים. את הדברים פרסמה בוקר דרך חשבון הפייסבוק שלה: "לא זכיתי להכיר את אחי ואחותי הגדולים, וסביר להניח שהם בין ילדי תימן החטופים. לפי מה שסיפרה לי אמי כשעוד הייתה בחיים, אחי הגדול נפטר בגיל שנה וחצי, אך כיום אנו יודעים שיש לו שני קברים ולא אחד. באשר לאחותי, מיד לאחר שנולדה אמרו הרופאים לאמי שהיא נפטרה. אמי מעולם לא ראתה את הגופה, לא קיבלה תעודת פטירה ואותה אחות שסיפרו שנפטרה מעולם לא הובאה לקבורה. הרופאים והצוות הרפואי, כנראה ניצלו את תמימותה של אמי ולקחו ממנה את בתה."

חברת הכנסת נאוה בוקר
חברת הכנסת נאוה בוקר


את הוועדה יזמה בוקר יחד עם ח"כ מאיר כהן (יש עתיד), ואמרה כי "הגיע הזמן לחשוף את האמת מאחורי הפרשה המזעזעת הזו, פרשה שמהווה כתם שחור בהיסטוריה של מדינת ישראל". הישיבה עצמה ננעלה בקריאה לממשלה לפתוח את הפרוטוקולים, כשנציגים של עמותות הפועלות למען חשיפת הפרשה קראו לממשלה לקבל אחריות ולהכיר בכך שאלה ילדים שנחטפו.