ברקע הפרידה של הזמר דודו אהרון מארוסתו שיר רוזנבלום עמד אירוע הסרת הכישוף, שביצעה לכאורה לפני כשנה אמו של אהרון, ציפורה, בעזרתו של ה"חכם" מאיר מסלטי. כזכור, האם שהתנגדה לזיווג טענה שבנה הזמר "כושף" על ידי ארוסתו. בעקבות הצלחת הליך ה"כישוף", ביקשו ברהנו טגניה וגלעד שלמור להבין בתכניתם ב-103FM כיצד עובד הקשר בין "כשפים" לבין העולם הפלילי, ולצורך כך שוחחו עם עורכת הדין אלינור ליבוביץ', מומחית לדיני משפחה המכונה "פרקליטת המכשפות", שייצגה עד היום מספר מקרים של הטלת או הסרת כישופים בתוך המשפחה.



"כעורכת דין אני נתקלת הרבה מאוד פעמים בטענות של בעל כנגד אשתו שהיא עשתה כישופים נגדו במטרה לפגוע בו או להרוג אותו", סיפרה עו"ד לייבוביץ', "יש כל מיני סוגים של כישופים. יש כאלה שמטרתם פגיעה בבן זוג, יש שמטרתם היא להכניע אותו. יש כישופים שמטרתם היא להפריד בין בני זוג, וכישוף שנועד להחזיר בן זוג שהלך, או כזה שנועד לגרום לאדם להתאהב בך".





היא ציינה כי "רק לאחרונה ניתנו מספר פסקי דין שעסקו בסוגייה הזאת. למשל, לבית הדין הרבני בחיפה הגיע בעל, שטען כנגד אשתו שהיא עשתה כשפים. היה בידיו סרט מצולם בו נראית האישה מכניסה משהו לכוס הקפה שלו, והיה לו גם עד, שהעיד שהאישה קנתה ממנו ערכת כישוף ב-9,000 שקל, הרי שהכוונה שלה הייתה להכניע אותו כדי לחזור לשלום בית". לדבריה, במקרה הזה האישה לא חויבה בגט, ואילו הבעל חויב לשלם לה 250 אלף שקל. "זה מאוד תמוה ויש מקום לערער על קביעה כזו, כי גם אם הכישוף בא מכוונה טובה, הוא מנוגד לדת היהודית", הסבירה.



עורכת הדין לייבוביץ': "היחס השלילי של בתי הדין הרבניים לנושא, לא תמיד מתבטא בפסיקה"



עורכת הדין לייבוביץ' הדגישה כי "לעיתים בתי הדין הרבניים מתייחסים לנושא בכובד ראש, בית הדין הרבני חי בתוך עמו והוא יודע שהדברים האלה קיימים. יש מקרים בהם הוא מתייחס לעניין בביטול ויש מקרים בהם הוא מתייחס בחומרה, תלוי במקרה ובהרכב הדיינים - לרוב הם רואים את התופעה בעין לא יפה, כי הכישופים מנוגדים להלכה היהודית". היא ציינה כי "אישה שמבצעת כישוף חד-משמעית נחשבת מי שעברה על הדת היהודית או על דת משה".



לדבריה, למרות היחס השלילי של בתי הדין הרבניים לנושא הכישופים, לא תמיד ניתן לזה ביטוי בתוצאה הסופית של פסיקתם - היו מקרים שבהם אישה חויבה בגט ללא כתובה, והיו מקרים בהם בית הדין לא ראה את הנושא לחומרה, כי לא היה ניסיון להרוג או להטיל כישוף חמור.



"גם בבתי משפט אזרחיים מתקיימים דיונים על הנושא, אבל לאו דווקא בסוגיות שבין בעל לאשתו, אלא בכיוון של תביעה כספית", הוסיפה עו"ד לייבוביץ', "אנשים ששילמו כספים לכל מיני מלחשות, מחזירות אהבות קודמות, מטילות ומסירות כשפים, מטילות ומסירות עין הרע. כשאותם אנשים נוכחו לדעת שהכל 'עבודה בעיניים' הם תבעו בחזרה את הכספים ששילמו".



היא סיכמה: "יש מקרים בפסיקה בהם חייבו את הכביכול מכשפה, או עושת כשפים להחזיר כספים. ולא רק בבית הדין. אנשים בצמרת הממשל והכלכלה גם הם נוהגים להתייעץ עם רבנים ולקבל קמעות, ואני לא רואה הבדל גדול בין זה לבין כישופים".