התגובות במערכת הפוליטית על גזר הדין של אלאור אזריה שניתן היום (שלישי), לא איחרו להגיע. רבים מחברי הכנסת והשרים, בעיקר מימין, קראו להעניק לאזריה חנינה, כשהשר יואב גלנט אף קרא לעשות זאת "עוד היום". מנגד, ח"כ זהבה גלאון שיבחה את גזר הדין וכינתה את הקריאות לחנינה "זילות של גזר הדין, שמעניקות לגיטימציה ומבקשות להלבין מעשים שדגל שחור אדיר מתנוסס מעליהם".


שר הביטחון, אביגדור ליברמן, אמר בעקבות גזר הדין של החייל אלאור אזריה, כי ״עכשיו, אחרי גזר הדין, אני מקווה שכל הצדדים יעשו מה שצריך על-מנת לסיים סופית את העניין. כפי שכבר אמרתי בעבר, גם מי שאינו אוהב את פסק הדין או את גזר הדין מחויב לכבד את בית הדין וכפי שגם אמרתי, מערכת הביטחון צריכה לעמוד לצד החייל והמשפחה. מדובר מצד אחד בחייל מצטיין ומצד שני במחבל שבא להרוג יהודים ואת זה כולם צריכים לקחת בחשבון״.


ראש האופוזיציה ויו"ר המחנה הציוני, יצחק (בוז'י) הרצוג, אמר כי "בית המשפט גילה רגישות והבנה למצוקת החייל ומצד שני יישם כמתחייב את ההקפדה המוחלטת על עקרון טוהר הנשק בצה״ל. אלאור אזריה הוא קורבן של נסיבות מדיניות בלתי אפשריות שמדינת ישראל מתחמקת מהן עשרות בשנים. על הממשלה, שר הביטחון, צה״ל והגורמים הביטחוניים הבכירים לבחון כעת את הדרכים למנוע את המקרה הקשה הבא".

שר החינוך, נפתלי בנט, היה מהראשונים להגיב, כשאמר כי "ביטחון אזרחי ישראל מחייב חנינה מיידית לאלאור אזריה. אלאור נשלח להגן על אזרחי ישראל בעיצומו של גל טרור סכינים פלסטיני, וכל הליך החקירה זוהם מיסודו. גם אם שגה, אסור שאלאור יישב בכלא. כולנו נשלם את המחיר".  שר התחבורה והמודיעין, ישראל כ"ץ, אמר, כי "בית הדין אמר את דברו. ההליך המשפטי מוצה. כעת הגיע העת לחנינה. להחזיר את אלאור הביתה".
שרת התרבות והספורט, מירי רגב, אמרה בתגובה לגזר הדין, כי "זהו יום עצוב. גזר הדין קשה. אלאור לא היה צריך לשבת יום אחד בכלא בנוסף למה שכבר ריצה. זהו לצערי המשך ישיר למשפט השדה שנעשה לו. כפי שאמרתי לפני הכרעת הדין וכפי שהעידו אלופים בצה"ל, האירוע הזה לא היה צריך כלל וכלל להגיע לפתחו של בית המשפט כהליך פלילי. הוא היה אמור להיות מטופל בדין משמעתי במסגרת היחידה".

"כיוון שהגענו לצערי ליום הקשה הזה", הוסיפה השרה, "אני שבה ומבקשת מהרמטכ"ל להמליץ לחון את הלוחם אלאור אזריה על פי סעיף 55 לפקודות ההגנה. מתוך הבנה של המסגרת המבצעית והנסיבות בהן אלאור פעל וכמובן מתוך התחשבות בתקופה הקשה שהוא ובני משפחתו עברו ועדיין עוברים. הגיע הזמן לשים לה סוף. אני מחזקת את אלאור ובני משפחתו".

לפיד: "מקווה שמפקדיו של אזריה ישקלו חנינה" 

השר יואב גלנט קרא להעניק חנינה לאלאור אזריה עוד היום. "פרשת הירי של אלאור אזריה גבתה מחיר כבד מצה״ל ומהחברה הישראלית כולה. היא החריפה שסעים קיימים ויצרה קרעים חדשים ומיותרים. כל אזרחי המדינה, מימין ומשמאל, נפגעו מאותו הרגע בו בוצע הירי השגוי בחברון על ידי החייל אלאור אזריה, לפני כמעט שנה".

"התנהלותו של אלאור אזריה היתה פסולה מבסיסה. על מפקדי צה"ל בעתיד ללמד את הלוחמים אודות האירוע ולהדגיש את המשמעויות החמורות שלו. כל חייל צריך להכיר את עצמת הכוח שיש בידיו, לדעת כיצד להשתמש בו למשימותיו החשובות והראויות ובהתאם לעקרונות המוסריים של צה"ל".

"עם זאת, עלינו לזכור: גם חייל שטעה הוא חייל שלנו. כפי שאנו דואגים להשיב חייל שנפצע וכפי שאנו חייבים לחלץ כל חייל שנפל בשבי, עלינו לדאוג לחייל ששגה, גם כאשר השגיאה היא חמורה ודרמטית. נקודת החיכוך בין צבא לאוכלוסיה אזרחית היא מרחב מורכב ורווי אתגרים. לקחים צריכים להיות מופקים מהאירוע הזה, אך כתפיו של חייל אחד צרות מכדי להטיל עליהם את כל כובד האירוע".

"צה"ל חייב להגן על ישראל ולהתנהל על פי אמות המידה הפיקודיות והמוסריות הגבוהות ביותר, ומערכת המשפט חייבת לפעול ללא שיקול פוליטי.
אנחנו יכולים להיות גאים כי אכן אלו המערכות המופקדות על בטחון ישראל ועל עשיית הצדק. אולם, לאור העונש שהחייל ריצה עד כה במעצר, ולאור הצורך באיחוי הקרעים המחריפים בין חלקי העם, עלינו לגלות גם שכל ישר ומידת רחמים. אני קורא לשר הביטחון ולרמטכ"ל להעניק חנינה לאלאור אזריה. עוד היום".
 

שר הפנים אריה דרעי, צייץ בטוויטר: "כעת לאחר גזר הדין, אלאור אזריה ראוי לחנינה, כדי שיוכל לשקם את חייו וכדי לסיים את הפרשה שקורעת את כולנו כבר כל כך הרבה חודשים".
יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן: "אפשר לחיות עם גזר הדין הזה, יש פה עילה להמתקת העונש. גם השופטים כתבו על התערבות הרמטכ"ל. על ההיבט הציבורי, זה התפקיד שלנו לעשות את זה. אנחנו נעשה את זה. מי שנמצא במקום כזה יש לו אינסטינקט. אנחנו נעשה מאבק ציבורי בלי קשר. חיילים צריכים לדעת שיש להם הגנה ותמיכה מהצבא".

יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, אמר כי אלאור אזריה הוא חייל שעשה טעות חמורה בנסיבות קשות. מהמעט שאמר, נראה שגם הוא מעדיף שיתייחסו אליו כאל לוחם בצה״ל, לא כמו לילד. אני מקווה שמפקדיו של אלאור ישקלו חנינה שתאפשר לו ולמשפחתו לחזור לחייהם, אבל מי שיחליט על כך הם המפקדים בלבד. הפוליטיקאים צריכים להפסיק להתערב במה שקורה במערכת הצבאית. אני מגבה את הרמטכ״ל ואת בית המשפט על עמידתם האמיצה על ערכי הצבא. הם אלה שמופקדים על רוח צה״ל, ולא כל אלה שעושים עכשיו סיבוב פוליטי על גבו של חייל שטעה".

 
יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ אבי דיכטר (ליכוד), אמר: "תמה מידת הדין, כעת תורה של מידת הרחמים. כעת יש לקדם מהלך חנינה זריז. עלינו להביא לסיומו של הפרק הקשה הזה".

ח"כ חזן: זה היה משחק מכור

 
חבר הכנסת אורן חזן, שליווה את המשפט לאורכו והרבה להגיע לבית הדין, לא הסתיר אכזבתו מגזר הדין  וטען כי "זה היה משחק של מטרות מסומנות מראש. האווירה שידרה לכל אורך הדרך שבעצם מדובר במשחק מכור וההרשעה ואפילו גזר הדין התקבלו מזמן, גם אם לא נכתבו בצורה רשמית״.

"כל יום שהחייל אלאור אזריה יישב בכלא - זה כתם על צה"ל ומערכת המשפט", הוסיף חזן. לדבריו, "במקום לנהוג באומץ ולשמוע את רחשי לב הציבור, העדיף בית הדין לאמץ את האג׳נדה של שר ביטחון שסרח ונבעט מתפקידו, בעיקר על רקע פרשת אזריה".

חבר הכנסת קרא לרמטכ"ל לא להמתין "עוד שעה" ולהעניק לחייל חנינה מיידית לאלאור, שלא יישב אפילו יום אחד בכלא. במקביל, הודיע חזן, כי יקדם את חוק ׳אלאור אזריה׳ לשחרורו המיידי. "אני גם קורא לנשיא המדינה ראובן ריבלין, להתחשב ברחשי לב הציבור ולפעול מכוח סמכותו להעניק חנינה מיידית לחייל״, הדגיש ח״כ חזן, שגם הביע פליאה מדרישת בית הדין להכניסו כבר ביום ראשון הקרוב לכלא.

חזן לא שכח לתקוף את שר הביטחון לשעבר, משה יעלון, שיצא נגד אזריה כבר בימים הראשונים לאחר המקרה: "כאשר שר ביטחון שסרח דואג כל הזמן לסמן להרכב השופטים מה צריך להיות פסק הדין וכאשר הרמטכ"ל מגבה אותו, קשה לומר שהתנהל כאן משפט צדק. יותר נכון לקבוע שהתנהל כאן משפט שדה עם גזר דין ידוע מראש. אז אם הייתה התערבות כזו בוטה, עכשיו זה הזמן שלנו להתערב ולדרוש חנינה מלאה ומיידית לחייל המצטיין, הילד של כולנו, שביצע את המוטל עליו מעל לכל ספק, רק שלרוע מזלו ומזלנו באותו זמן ישב בקריה שר 'אין ביטחון' שדאגתו האחת והיחידה הייתה למצוא אליבי לעצמו שחלילה התקשורת או השמאל לא יאשימו אותו או יטילו עליו את האחריות למעשה.

"צריך לזכור שאלאור חיסל מחבל נתעב ולא חסיד אומות עולם. צריך לזכור שהוא הגיע לשם בחוק כיון שהמדינה שלחה אותה לשם וגם אם שגה המדינה צריכה לתת לו גיבוי מלא החוק היחיד שאני מכיר זה שאנחנו מגבים את חיילי צהל גם אם שגו ואני לא אתן להפוך מחבל חלאת אדם לשאהיד צדיק וחייל לרוצח מוקצה". הדגיש ח״כ חזן.
"אזריה צריך לבקש הקלה בעונש"

ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי), אמר בתגובה לגזר הדין, כי "החייל אלאור אזריה שירת בחברון על מנת להגן על עם ומדינת ישראל. דקות בטרם ירה במחבל, בא מחבל זה לתקוף את אלאור ואת חברו ודקר את חברו החייל על מנת להורגו. אלאור, שהיה כל אותן דקות תחת רושם זה ובסערת נפשו, כנראה ולפי פסק הדין, טעה ושגה בתגובתו בעת שירה במחבל והרגו. אירוע שטלטל את החברה הישראלית, את מערכת הביטחון ואת צה"ל וכמובן את משפחת החייל.
מלכתחילה סברתי שאירוע מזירה מבצעית, צריך היה לסיים בתחקיר מפקדים צבאי ובמידת הצורך, גם בשיפוט אלוף הפיקוד".
 
"מה עושים כעת עם גזר העונש?", תהה יוגב. "טוב יעשה החייל אלאור אזריה, אם ישוב למפקדיו, לאלוף הפיקוד ויבקש ממנו הקלה מרבית בעונשו. טוב יעשה אלוף הפיקוד אם כך ינהג ויקל בעונשו של החייל ככל הניתן. כך ימנע סבל נוסף מהחייל וממשפחתו ופרשה זו שאינה חד ערכית, תבוא אל מקומה באיזונים הנכונים. ידע כל חייל בצה"ל את הוראות הפתיחה באש וידע גם שיש מפקדים שיגבו אותו גם אם טעה באירוע מבצעי".
ח"כ עליזה לביא (יש עתיד), כתבה בפייסבוק: "עכשיו, אחרי שההליך הסתיים, צריך לדבר על חנינה. אלאור אזריה טעה. טעה כשירה, טעה בהתנהגותו בשטח, טעה כשלא אמר אמת. טעה בעיני גם כשלא הביע חרטה והודה בטעותו לאורך הדרך, וסבל בנוסף גם מקו הגנה חלש, רצוף סתירות ולא אמין. טוב שהתנהל הליך משפטי רציני, טוב שהייתה הרשעה, טוב שהמסר הועבר בצורה חדה וברורה. ואחרי שזה נאמר- כעת משנסתיים ההליך המשפטי- אני חושבת שיהיה הוגן וראוי לדון בחנינה לחייל אלאור אזריה. כי אי אפשר לנתק את הנסיבות, אי אפשר להתעלם מן הרקע התרבותי ממנו בא החייל, ומן העובדה כי נשלח למשימה מורכבת, ככל הנראה לא בשל מנטלית וערכית להתמודד עמה תוך שמירה על איפוק וקור רוח. למדינה יש אחריות על חייליה, גם כשטועים, וגם כשזה מאוד קשה ולא נוח". 

"אפשר וצריך להעניש, אפשר וצריך לחדד את המסר ואת ערכי צה״ל בכל הזדמנות, אבל בהתחשב במכלול הנסיבות אני לא חושבת שנכוון יהיה שישב כעת בכלא. חוסנו של צה"ל, מפקדיו, ומערכת השיפוט הצבאית הם מאבני היסוד של הדמוקרטיה הישראלית. על כן אני סבורה כי המעורבות הפוליטית לאורך ההליך הייתה פופוליסטית, לא ראויה ופגעה בצה"ל. עד כה נמנעתי מלהתבטא ולהתערב בהליך כל זמן שהתנהל, סמכתי במאת האחוזים על מערכת המשפט. כעת, משעברנו מהזירה המשפטית לזו הציבורית - למען צה"ל, למען החברה הישראלית ואחדותה, אפשר וראוי לחון את החייל"


ח"כ ד"ר סא"ל (מיל') ענת ברקו אמרה כי  "הכרעת הדין הייתה מבית שמאי, גזר הדין מבית הלל. בית הדין הקל עם החייל ולא התייחס אליו כאל עבריין וטוב שכך. התחשבו בחייל ובמשפחתו. בפועל, בניכוי חצי ריצוי העונש המאסר יהיה כתשעה חודשים. אנו מוקיעים את המעשה אבל צריך להתחשב בחייל ובהיותו חייל מצטיין בזירה כאוטית בארוע מורכב מאוד. לקחו חייל לוחם מצטיין מהזירה אזוק כאחרון העבריינים".
 
"זיהום התהליך התחיל כבר לאחר האירוע, בהצהרות הצבא, באמירות מיותרות של שר הביטחון ומעורבות פוליטיקאים מימין ומשמאל. כל התהליך היה יכול להסתיים הרבה קודם אם היו נונתים לדרג הפיקודי ולבית הדין הצבאי לעשות את המוטל עליהם. יש תהליכים מוסדרים מאוד בצבא. כעת לדעתי ההליך צריך להתקדם בציר הפיקודי, בקשת מחילה למאולף פקוד מרכז. יותר מאוחר יוכל לבקש חנינה מהנשיא למחיקת הרישום הפלילי. לצערי, המעטפת הצבאית לא הייתה מחבקת סביב החייל ומשפחתו הציונית".

יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, אמרה כי "בית הדין קבע שאזריה 'עשה עצמו למוציא להורג ולשופט' אבל במקביל גזר עליו עונש מקל ביחס לחומרת המעשה. עם זאת, נכון עשה בית הדין הצבאי שגזר עונש מאסר ממשי שאם לא כן, היה חותר תחת אותו סולם ערכים, טוהר הנשק ומוסר הלחימה של צה"ל, שאזריה חילל". 
 
גלאון הוסיפה: "הקריאות עכשיו לחנינה הן זילות של גזר הדין, שמעניקות לגיטימציה ומבקשות להלבין מעשים שדגל שחור אדיר מתנוסס מעליהם".
ח"כ מרגלית לאזריה: "תהיה גבר וקח אחריות אישית"

ח"כ אראל מרגלית (המחנה הציוני) אמר כי "בית המשפט עמד מול הלחץ של גורמי הימין, והחליט על גזר דין מידתי. אני קורא לאלאור ולמשפחתו: תהיה גבר, קח אחריות אישית ואל תיתן לפוליטקאים מהימין לסחוב אותך שוב לקרקס ציבורי שיסב להם רווח פוליטי ולך יסב רק נזק. אף פוליטיקאי לא יכול ליזום חנינה, רק אתה רשאי יכול להגיש בקשה, ורק על ידי הבעת חרטה. אסור לנו כחברה לאפשר לגורמי ימין להמשיך לערער על שלטון החוק".

ח"כ עפר שלח, יו"ר סיעת יש עתיד, אמר כי  "גזר הדין במשפט אלאור אזריה צריך להיות נקודת הסיום של הפרשה הכאובה הזו. צריך לומר די לפוליטיקאים  שניסו לקושש פופולריות זולה על גבם של אלאור ומשפחתו, תוך איום על ערכיו של צהל ויכולת מפקדיו להוביל אותו. איש אינו שמח לראות את אלאור נכנס לכלא, למרות שעשה מעשה שלא ייעשה. אבל חנינה מיידית תשים ללעג את המערכת הפיקודית והמשפטית של הצבא. לאלאור פתוחות מספר דרכים להמתקת העונש, ואם לא יבחר בהן או לא ייענה, אזי ניכוי שליש ותקופת המעצר פירושם תקופת מאסר מינימלית, וכך צריך להיות.
 
"התפקיד שלנו כעת הוא לעמוד מאחורי הרמטכ״ל, שהגן על עמוד השדרה של צהל כנגד מי שתקף אותו, מטעמים פוליטיים בלבד. כך עשינו, וכך נעשה", אמר שלח.

ח"כ עומר בר לב (המחנה ציוני) אמר כי ״אני סומך את ידי על שיקול דעתם המקצועי של השופטים ועל גזר הדין שניתן. בהרשעתו של החייל היורה נקבע כי פעל בשוויון נפש כשביצע ירי על מחבל שלא היווה סכנה. משום שפעל בניגוד למצופה מלוחם במצב האמור ובניגוד להוראות הפתיחה באש, עליו לשאת באחריות ולקבל את גזר הדין שניתן לו". 
 
"בהחלטתם האמיצה של השופטים מועבר מסר ציבורי וערכי, ששם את רוח צה"ל וטוהר הנשק כאמות המידה המוסריות המנחות את צה"ל ואת מערכת המשפט. בשעה זו מצופה מנבחרי הציבור לגבות את החלטת השופטים, לכבד את עיקרון הפרדת הרשויות, ולהמנע מהלהטת הלהבות עם הצהרות רגעיות למתן חנינה".

״בהחלטת ההרשעה בית-הדין הצביע בבירור על החומרה שהשופטים מייחסים להתנהגותו של אזריה, ואין ספק לנו שהיה מקום מלכתחילה להגיש כתב אישום על רצח".

"גזר הדין - מסר שדם פלסטיני הפקר"

ח"כ יוסף ג'בארין מן הרשימה המשותפת, אמר בעקבות גזר הדין, כי "העונש אינו משקף את חומרת המעשה והוא מעביר מסר קשה שדמו של הפלסטיני הינו הפקר. המקרה של אזריה אינו בבחינת מקרה בודד, אלא חלק מתופעה רחבה יותר בצבא אשר נתמכת על-ידי הדרגים הפוליטיים, וניזונה מחוסר מיצוי הדין עם החיילים".

ג׳בארין הוסיף: ״פניתי לפני כחודש ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה לפתוח בחקירה נגד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בעקבות התבטאותו כי ראוי להעניק חנינה לחייל אזריה. הדגשתי כי התבטאותו של נתניהו מקימה חשד לביצוע עבירות שיבוש הליכי משפט, זילות בית משפט, ועבירת הסוביודיצה האוסרת כל פרסום שיש בו כדי להשפיע בצורה פסולה על עניין פלילי התלוי ועומד בבית המשפט או על תוצאותיו. נראה כי גזר הדין הושפע מהתבטאותו של ראש הממשלה ושרים נוספים״.