אחרי שגינתה בחריפות ישראל בעקבות האירועים האחרונים בעזה, בהם נהרגו בעימותים עשרות פלסטינים על הגדר, טורקיה תגרש את השגריר הישראלי באנקרה. השגריר איתן נאה, זומן מוקדם יותר לשיחה במשרד החוץ הטורקי, בה נאמר לו כי הוא יאלץ לחזור לישראל "לזמן מסוים". גירוש השגריר מגיע לאחר שאתמול הודיעה אנקרה על החזרת שגריריה מישראל ומארצות הברית. דובר ממשלת טורקיה, בקיר בוזדג, אמר כי הממשלה הכריזה על שלושת ימי אבל בטורקיה לזכר ההרוגים מרצועת עזה.



שר החוץ הטורקי האשים את ישראל בטרור ובטבח, ודובר הממשלה צייץ בטוויטר כי "הממשל האמריקאי אחראי כמו ממשלת ישראל לטבח" בעזה. הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן התייחס גם הוא למהלך האמריקאי, ואמר כי עם העברת השגרירות לירושלים בוחרת ארצות הברית להפוך לצד בסכסוך ולאבד את תפקיד המתווך בתהליך השלום במזרח התיכון. 

בתוך כך, גם בבלגיה נוקטים בצעדים נגד ישראל בעקבות האירועים, שם זומנה השגרירה הישראלית בבריסל סימונה פרנקל, לשיחת הבהרה. השגרירה, שהשתתפה בתוכנית רדיו בה תקפו את ישראל, אמרה: "נהרגו 55 טרוריסטים שניסו לעבור את הגבול ולהרוג תושבים ישראלים. אנחנו רוצים להגן על התושבים שלנו מהתקפות של מרצחים. אני לא מבינה את התגובות הלא פרופורציונליות למה שקרה. רוצים שישראלים גם ייהרגו כדי לאזן את המצב". 
 
ראש ממשלת בלגיה הגיב לדבריה ואמר: "אני בהלם מהתגובה הזאת. נדרוש חקירה בינלאומית של אירועי עזה. מה שקרה שם הוא בלתי מתקבל על הדעת. תמיד תמכנו בזכותה של ישראל לביטחון, אבל זה לא מתקבל על הדעת לקבל הרג שהוא חסר פרופורציות שכזה. מה שקרה בגדר עזה הוא טרגי. ילדים תמימים הם קורבנות של המצב". 

שר התחבורה והמודיעין ישראל כ"ץ הגיב להחלטה של טורקיה לגרש את השגריר הישראלי מאנקרה. "המסית הגדול - ארדואן איש האחים המוסלמים ושותף של החמאס ואיראן, תומכת הטרור הגדולה בעולם מגרש את שגרירנו ממדינתו. אין סוף לצביעות. ישראל תמשיך להגן על גבולותיה מפני מחבלי החמאס והג׳יהאד המנסים לפגוע באזרחים", אמר כ"ץ.

השר בנט קרא לישראלים שלא לנסוע לטורקיה ואמר כי יש לנקוט בצעדים נגדה. "יש לעבור ממילים חריפות למעשים חזקים. הנה תכנית פעולה מקיפה לכנסת, לממשלה ולציבור הישראלי: פניתי ליו״ר הכנסת על מנת לאשר הכרה רשמית של מדינת ישראל בשואה הארמנית שבוצעה על ידי טורקיה. 2. העברתי לראש הממשלה בקשה לדון בקבינט בהכרה בזכות המיעוט הכורדי בסוריה ומעבר להכרה ולאוטונומיה. 3. אני מבקש מכם, הציבור הישראלי:  בטלו נסיעותיכם לטורקיה. מיד. צאו לנופשון בגליל ובגולן". 

רג'פ טאיפ ארדואן. צילום: רויטרס
רג'פ טאיפ ארדואן. צילום: רויטרס
 
שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון אמר בעקבות גירוש השגריר הישראלי: "אצל הסולטן ארדואן באמת ״הכל כלול״: החוצפה, המוסר הכפול, הפונדמנטליזם של האחים המוסלמים והתמיכה בטרור. ימי הפחה התורכי חלפו. לישראל יש אינטרסים לאומיים והיא חייבת להגן עליהם גם במחיר ויתור על חופשה באנטליה או ״קונקשן״ באיסטנבול. נעמוד בזה".
 

ראש הממשלה בנימין נתניהו תקף מוקדם יותר את נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן וכינה אותו תומך טרור. "ארדואן הוא בין התומכים הגדולים של חמאס ומכאן שאין ספק שהוא מבין היטב בטרור ובטבח. אני מציע לו לא להטיף לנו מוסר", אמר נתניהו. גורם מדיני הוסיף כי "בטורקיה הדברים פשוטים. כאשר יש בחירות באופק, רמת ההתקפות על ישראל עולה. זו הדרך של ארדואן לגייס אהדה פוליטית, תוך הסתה פרועה נגד ישראל ואזרחיה".

שלשום, עוד לפני האירועים האלימים האחרונים ברצועה, האשים ארדואן את את ישראל בהסתה לאלימות במזרח התיכון. בדבריו, התייחס ארדואן גם לתקיפות האחרונות שיוחסו לחיל האוויר נגד מתקנים איראנים על אדמת סוריה.  ארדואן, שאמר את הדברים בתכנית HARDTALK, המשודרת ב-BBC, הזהיר כי ישראל "ממשיכה לזרוע פחד במזרח התיכון". הוא ציין כי מדובר בהתנהלות טרוריסטית וכי הוא לא מסוגל לסבול פעולות מסוג זה.

מלבד זאת, המנהיג הטורקי דחה את הטענות לפיהן איראן שיגרה טילים לעבר רמת הגולן, בתגובה לתקיפות שיוחסו, על פי מקורות זרים, לישראל. "לאיראן אין שום קשר לכך. דיברנו עם הנשיא האיראני חסן רוחאני והוא לא מכיר אירוע כזה", אמר ארדואן, והוסיף: "אני מודאג מאוד ממה שקורה בסוריה, ומהלך הרוח בבריטניה, ארה"ב וגרמניה שיכול להסלים את המצב".