חיליק גורפינקל מרחיב את גבולות הגזרה ומנסה לשדך בין וויסקי למתוקים, והפעם: טולמור דיו וקליסון תפוחים וקלבדוס…

ראש-השנה הוא זמן התפוח בדבש. לא שיש מי יודע מה דבש בחיים שלנו, אבל אם נתאמץ, נוכל להתעלם מהתולעת בתפוח וללכת על זה. חשבתי איזה ממתק הכולל בתוכו תפוחים יכול להתאים לוויסקי. בתחילה נדלקתי על פרוסות התפוחים המיובשות של רביבה וסיליה, אבל אז צצו ה'קליסונים' האלו וטרפו את הקלפים. וטוב שכך...

בתור חובב מרציפן ותיק ומושבע אני חייב להודות שהקליסון הוא שדרוג נהדר למקור... (צילומים: יח"צ)
בתור חובב מרציפן ותיק ומושבע אני חייב להודות שהקליסון הוא שדרוג נהדר למקור... (צילומים: יח"צ)
כחובב מרציפן מושבע אני חייב להודות שהקליסון הזה הוא שדרוג נהדר למקור... (צילומים: יח"צ, אלה פאוסט)

'קליסון' הוא ממתק מסורתי של פרובנס המזוהה בעיקר עם העיר הציורית אקס-אן-פרובנס. למעשה מקורו של הממתק הוא באיטליה של ימי הביניים והוא נזכר לראשונה בכתבים ונציאניים כבר ממשנת 1275. אזכור זה מדבר על עוגת שקדים. אזכורים איטלקיים נוספים מדברים על כבר על מרציפן, אגוזים, קינמון וציפורן. לפרובנס, שאתה כאמור מזוהה הממתק הזה, הגיע הקליסון, ככל הנראה, במאה ה-15, או ה-16. בעבר הורשו רק נזירות להכינו ואסור היה להן להסגיר את המתכון. הקליסון הוא למעשה ממתק קטן בצורת מעוין, אך מעוגל קמעה, המזכיר שקד. הוא מוכן משקדים טחונים וסוכר, או בקיצור, מרציפן, בתוספת פירות מסוכרים. בגרסה הקלאסית מצורפים לקליסון, המצופה בציפוי סוכר מלכותי (Royal Icing), מלון ותפוז.

הילה הוכמן היא אישה צעירה ויפה, מצוידת ברעמת תלתלים ותשוקה חסרת מעצורים לממתקים. כבר כמה שנים שהיא צצה בכל שישי בבוקר בשוק האיכרים של נמל תל-אביב, ומענגת את הקונים הרבים בממתקים הנהדרים שלה. הילה מכינה קליפות תפוזים מסוכרות, מרציפנים, מרשמלו, נוגט, ממתק קוקוס קלאסי (כן-כן, זה שאתם מכירים מהמכולת, רק הדבר האמיתי ובלי צבע מאכל אדום), מרמלדות פרי מופלאות וגם קליסונים. עד כה הכינה הילה את הקליסון הקלאסי. היא ממשיכה להכין אותו כמובן, אבל לכבוד ראש-השנה החליטה הילה לפנק את מעריציה המושבעים, ואת עצמה, בקליסון תפוחים וקלבדוס מצופה בציפוי סוכר מוזהב.

%d7%95%d7%95%d7%99%d7%a1%d7%a7%d7%99-%d7%98%d7%95%d7%9c%d7%9e%d7%95%d7%a8-%d7%93%d7%99%d7%95-%d7%91%d7%a7%d7%91%d7%95%d7%a7
%d7%95%d7%95%d7%99%d7%a1%d7%a7%d7%99-%d7%98%d7%95%d7%9c%d7%9e%d7%95%d7%a8-%d7%93%d7%99%d7%95-%d7%91%d7%a7%d7%91%d7%95%d7%a7
טעמתי אותו, וגם את הקליסון הקלאסי. מה אומר ומה אדבר. בתור חובב מרציפן ותיק ומושבע מדובר בשדרוג נהדר למקור. ובתור מי שיצא לו לבקר באקס-אן-פרובנס, מדהים לגלות שהילה, שלפחות כשהתחילה לייצר את הקליסונים שלה לפני כמה שנים לא ביקרה עדיין בפרובנס, מצליחה ליצור משהו שהוא לא פחות טוב מהמקור. אם לא למעלה מזה. נדמה לי שעוד אחזור במדור הזה להילה והממתקים המיוחדים שלה. בעצם בכלל לא נדמה לי. אני אעשה זאת ממש בקרוב.

לקליסונים של הילה צירפתי קצת טולמור דיו, הוויסקי האירי הקליל והקלאסי. נכון, בהתחשב בעובדה שיש קלבדוס בקליסון, היה מתאים אולי למזוג ממנו כוסית ליד הממתק. אבל זה, כאמור, מדור וויסקי וממתקים, ואחרי הטעימה אני שמח לדווח שההתאמה היא מושלמת. מי שירצה ימצא רמזים למרציפן ותפוחים בטולמור דיו הקליל. אבל זה שמור רק לנודניקים שמוצאים 'רמזים' במשקה שלהם. אני לא זקוק לרמזים בכדי ליהנות מוויסקי אירי קליל וטוב וממתק משובח במיוחד לצדו. שנה טובה יהודים.