יושב ראש ועדת החוץ והביטחון, ח"כ אבי דיכטר מהליכוד וראש השב"כ לשעבר, עמי אילון, התייחסו בתוכניתה של אילה חסון ב-103FM להפגנה שהתקיימה אמש (שבת) כנגד חוק הלאום. "כבר שמונה שנים אני עובד על החוק הזה, התחלתי אותו עוד כשהייתי חבר ב'קדימה'. 40 חברי כנסת מתוך 80 חתמו בעד החוק, כולל חברי 'קדימה' ומפלגת 'העבודה' שערב הפריימריז ביקשו להסיר את החתימה שלהם כדי לא להיפגע על ידי הציבור הערבי. ההתפרצות של שני דרוזים כנגדי אינה מייצגת את יחס הדרוזים כלפיי. היחס של העדה הדרוזית כלפי חוק הלאום נטוע מחוסר הבנה עמוק. החוק הזה לא פוגע בזכויות הדרוזים, הערבים או כל אזרח אחר במדינת ישראל. הוא תואם לחלוטין את הזכויות שמקובעות ונטועות במגילת העצמאות".





ראש השב"כ לשעבר, עמי אילון, שהשתתף בהפגנה אמש הסביר מדוע בחר להגיע לאירוע. "אני מצטער מראש אם אומר דברים שיפגעו בח"כ דיכטר. אני מתנגד לחוק באופן מוחלט, החוק הזה מיותר לחלוטין. בחוק הזה יש מידה רבה של ארוגנטיות ויומרה שלא במקומה. מבחינתי מדינת ישראל היא מדינת הלאום היהודי ולכן החוק זה מיותר כי הדבר כבר נקבע במגילת העצמאות ובהכרזת העצמאות".



חלק מהאופי של מדינת ישראל כמדינת הלאום יהודית שהיא שוויונית ומכבדת שוויון זכויות אזרחי מלא. מעולם לא הפרדנו בין מדינה יהודית לדמוקרטית וזהו חוק יסוד שעומד על רגל אחת כשבאופן מובהק חסרה הרגל השנייה. הסיבה שבני בגין סירב לחתום על החוק והסיבה שנשיא המדינה יצא כנגד החוק הזה היא לא משום שהחוק מעגן את היותנו מדינת העם היהודי אלא בגלל מה שחסר בו. אם החוק הזה חסר, היה צריך לחוקק את מגילת העצמאות כחוק היסוד של מדינת ישראל".



"הייתי בהפגנה מתוך תחושת חובה יהודית-אנושית ואזרחית להגיע", סיפר, "מראש אמרתי שלא אזדהה עם כל המילים שיאמרו ועם הדגלים שיונפו וזה מה שקרה. ראיתי את הדגלים אך לא שמעתי קריאות. זהו מבחנה של הדמוקרטיה. קל לנו להגיע להפגנות שכולם חושבים כמונו, החכמה היא לצאת ממעגל הנוחות שלנו ולשמוע דברים שאתה לא אוהב לשמוע".



על הקריאה של מפגינים 'בדם ולב נפדה את פלסטין' הבהיר: "אלו המיעוט הקולני שהתקשורת אוהבת, לא צולמו המשפחות עם הילדים בעגלות שביקשו לקרוא לעצמם אזרחים שווים. מיעוט, קולני ככל שיהיה, הוא לא זה שקובע את הרוח. כשלוקחים מהאנשים את היכולת שלהם לנהל דו שיח דמוקרטי- דוחפים אותם לאלימות. חשוב לי שאנשים יבינו שהדמוקרטיה היא לא רק מילים יפות, היא המסגרת היחידה שמאפשרת לנו לנהל דיון על המחלוקות שלנו מבלי להרוג אחד את השני".



ח"כ דיכטר הבהיר ש"עמי איילון הוא גיבור ישראל ותמיד יהיה, כנראה שאנחנו חלוקים בדעות הפוליטיות. מגילת העצמאות היא מסמך מכונן ולא חוק בישראל. בהיעדר חוקה מדינת ישראל מאגדת את חוקי היסוד. צריך להתייחס לכל חוק יסוד כשיבולת אחת מתוך שלל שיבולים חוקי היסוד שלנו. בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו שעוסק בזכויות האזרחים, זכותו של הדרוזי והצ'רקסי היא זכות שווה וזהה ליהודי. העובדה שגם בו לא הצליחו לשתול את המילה שיווין מעידה על המחלוקות שהיו כבר אז בשנת 1992. כשאנחנו הולכים למגילת העצמאות רואים שמדינת ישראל תהיה שוויונית מדינית ללא דת גזע ומין, לא צוין שוויון בלאום. אבותינו הבינו שאין כאן שוויון לאומי. מדינת ישראל היא של העם היהודי. מהרגע שהסוגיה הזו תהיה מובנת תתגלה משמעותו האמיתית של החוק".



על ההפגנה אמר כי "ראיתי את התמונות ושמעתי את הקולות ואני מכיר אותם היטב. ח"כ אחמד טיבי קרא בצורה הכי ברורה שהוא בעד מדינה פלסטינית ולידה מדינת ישראל - שם זמני - שתהיה מדינת הלאום של העם היהודי, העם הערבי ושל כל עם אחר. זה הנושא שעליו יש מחלוקת וזו הסיבה שחוקק חוק הלאום. מי שרוצה לחיות במדינת הלאום הערבי יצטרך לעבור לאחת מ-22 המדינות הערביות מסביבנו".