ימים ספורים לאחר שהמשרד להגנת הסביבה הוציא התרעות לרשויות באזורים שבהם נתגלה נגיף קדחת הנילוס המערבי בדגימות שביצע, ואף קרא לציבור להתריע לרשויות על מפגעים ולהתגונן מפני יתושים – משרד הבריאות פרסם הערב (שני) נתונים על מספר החולים שנדבקו, נתונים שמעידים על כך שהמחלה מתפשטת.



על פי נתוני משרד הבריאות, הנכונים לתחילת השבוע, נדבקו בנגיף 57 חולים, מהם 37 אנשים שאובחנו בוודאות כחולים במחלה, ועוד 20 חולים שאין אימות סופי על כך שנדבקו, אך ההערכה הרפואית היא שנדבקו בה. עוד חושפים הנתונים, כי מקרי הדבקה התגלו ב-38 ישובים ברחבי הארץ, החל מסוף חודש יוני. כמו כן, לפחות שבעה חולים עדיין מאושפזים בבתי חולים בארץ, חלקם עם פגיעות מוחיות, ואחד מהם נכון לעכשיו מאושפז במצב קשה בבית החולים איכילוב.



קדחת מערב הנילוס (West Nile Fever) היא מחלה, הנגרמת על-ידי נגיף קדחת מערב הנילוס ומועברת לבני אדם ולבעלי חיים שונים על-ידי עקיצת יתוש, שניזון מעופות נגועים. בארץ, המחלה מועברת בעיקר על-ידי יתושי Culex pipiens ו- Culex perexiguus. תקופת שיא של פעילות הנגיף בארץ היא בין אמצע אוגוסט לאמצע אוקטובר. כיום לא קיים חיסון נגד המחלה וקיימת אפוא חשיבות רבה להימנעות מעקיצות יתושים.



המלצת משרד הבריאות: ייבוש מקווי מים והתגוננות מיתושים



יש לציין כי תקופת הדגירה, מרגע העקיצה ועד להתפתחות סימני המחלה היא חמישה עד 21 ימים (בדרך כלל שישה ימים) ומשך המחלה עומד בדרך כלל על שלושה עד שישה ימים. סימני המחלה מתבטאים בחום, כאבי ראש, חולשה, כאבי פרקים ושרירים, דלקת בלחמית העין, פריחה ולעתים בחילות ושלשולים.


אף שבמרבית המקרים מדובר במחלה קלה מאוד, דמוית שפעת, החולפת מאליה – עלולים להתלוות לה סיבוכים נדירים כדוגמת דלקת חדה של המוח או דלקת קרום המוח, ולעתים נדירות מסתיימת המחלה במוות.



במשרד הבריאות פרסמו גם הנחיות להתגוננות מפני עקיצות יתושים, והמלצות למקרה של עקיצות. בין השאר המליצו במשרד הבריאות להשתמש ברשתות חלונות ומאווררים וללבוש בגדים ארוכים, כמו כן, ציינו במשרד כי ישנם מכשירים כימיים דוחי יתושים, למריחה ופיזור ומכשירים חשמליים למשיכת היתושים. עוד קראו במשרד לייבש מקווי מים עומדים - כגון מרזבים, אדניות ובריכות, בהן היתושות מטילות ביצים.



בנוסף לכך, במשרד הבריאות ציינו כי מרבית היתושים בארץ לא נגועים בנגיף, ועקיצתם גורמת רק לגירוי. במקרה של תגובה אלרגית חריפה או זיהום משני יש לפנות לרופא. במידה וחמישה עד 21 ימים לאחר העקיצה, מתפתחת מחלת חום דמוית שפעת, יש לגשת לרופא המטפל לצורך אבחון וייעוץ.