שלושה מקרי רצח מחרידים קרו רק בשבוע האחרון: בראשון נרצחה אם לשלושה ילדים קטנים על ידי בן זוגה השוטר ששלף אקדח וירה בה. כמה ימים לפני כן נרצחה אישה בדקירות סכין, ומי שדקר אותה היה בן זוגה לשעבר שלא היה מוכן להשלים עם הפרידה, זאת על אף ולמרות שהגבר כבר נעצר בעבר וריצה מאסר על תנאי. ושוב, לפני יומיים נמצאה אישה מחוסרת הכרה אחרי שמישהו היכה אותה. אסף (שם בדוי), גבר אלים לשעבר שעבר טיפול ב"בית נועם" של משרד הרווחה, התארח בתוכניתם של ברהנו טגניה וגלעד שלמור ב-103FM וניסה להבין להסביר מה עובר במוחו של הגבר בבואו להכות ואף לרצוח את מי שאמורה להיות עזר כנגדו.



"ברגע שמסתובב הסוויץ' בראש הוא ננעל. יש מסך שחור, לא רואים כלום ולא חושבים על שום דבר. אני חושב שאם לגבר הייתה את האופציה לחשוב, הוא לא היה עושה את זה כי עובדה שאחר כך מבקשים סליחה ומצטערים.





אני לא הייתי מודע לכך שאני אלים, בוודאי לא באותו הרגע שנהגתי באלימות", המשיך אסף, "בטיפול מקבלים את המודעות להעלות מהתת מודע למודע את כל מה שיושב עליך, ולדעת מתי אני הופך לאלים. אצלי זה קרה בעיקר כתוצאה מפחד. כילד עברתי חיים לא קלים, וכל הזמן הייתי מתקיף כתגובה לפחד. הייתי מפחד לאבד משהו ומפחד שיפגעו בי ומגיב בתוקפנות".



מה גורם לגבר לתקוף את בת זוגו שהיא זו שמעניקה לו ביטחון ומגינה עליו? אסף הסביר: "במקום הכי קרוב - הכי קל לשחרר את כל הבפנים. אתה מרגיש הכי משוחרר ומתנהג איך שהגוף אומר לך להתנהג, ובגלל כל הטראומות שיש לו בפנים אתה מתחיל לתקוף - בין אם באלימות פיזית, מילולית או פסיכולוגית".



אסף המשיך: "פעם אחת הייתי רעב ומצאתי טריגר קטן והתפרצתי וקיללתי את בת הזוג שלי. אחר כך התחרטתי והצטערתי על זה - בדיוק כמו אחרי כל סיטואציה של אלימות. לפעמים הייתי זורק לכיוונה חפצים או מושך אותה ביד, אבל דקה אחרי זה שאלתי את עצמי למה זה קרה והייתי מבקש סליחה ומנסה לרצות, אבל בעצם אתה מרצה את עצמך כי אתה לא מודע למעגל שאתה חי בו. בטיפול קוראים לזה 'מעגל האלימות'".



חצי מהגברים חוזרם לסורם


אסף המשיך וסיפר כיצד הגיע לטיפול ב'בית נועם': "כשנעצרתי, בא אלי קצין המבחן ואמר לי שאו שאלך לטיפול ב'בית נועם' או שאשאר במעצר עד תום ההליכים. אני צריך להודות לו כל החיים שלי על זה".



חגי מויאל, מפקח ארצי למניעה וטיפול באלימות במשפחה במשרד הרווחה, הסביר מיהם האנשים שמגיעים אליהם לטיפול: "לצערנו, מרבית הגברים מגיעים אחרי שהתוודעו למערכת האכיפה ולא נותרה להם ברירה, אבל יש גם כאלה שמבינים שהם נמצאים בבעיה ולכן פונים אלינו מיוזמתם או שמגיעים בעקבות פנייה של האישה.



"הפריסה שלנו היא ארצית - יש כ־144 מרכזים לטיפול באלימות במשפחה ברחבי הארץ, ובכל זאת לא כל הגברים יגיעו אלינו לטיפול, אלא קציני המבחן בוחנים את היכולות והנכונות להתחיל בהליך. בין 45 ל־50 אחוזים מהגברים חוזרים לנהוג באלימות פעם נוספת, ורואים את זה גם בסטטיסטיקות של בתי הסוהר", וזהו נתון מלחיץ במיוחד שאמור להדליק כמה נורות אדומות, ואולי לשנות את האכיפה.



אחד מהפתרונות שהציעה המדינה היא לשים אזיק אלקטרוני על גברים אלימים. האם זה אכן פתרון יעיל? מויאל חושב שבמצב הקיים, כל דבר יכול לעזור: "כל מה שיכול לעזור למערכת לאכוף את צווי ההגנה שנותנים, לדעתי הוא יעיל. היו בעבר הרבה מקרי רצח שביצעו גברים שכבר היה להם צו הרחקה, ולכן אני חושב שזה אמצעי נוסף שיוכל לייעל את המעקב אחרי צווי ההרחקה".



גם נשים אלימות לפעמים


לבסוף הדגיש מויאל כי "בדרך כלל מדברים על האלימות של הגברים כלפי הנשים, אבל קיימת גם אלימות הפוכה או הדדית - שבה בני הזוג נכנסים למעגל אלימות אחד נגד השני, או שהאישה היא שאלימה".



על מנת שלא להגיע למצבים כאלה, הציע אסף לדבר ולשתף כמה שיותר: "ההתפרצויות האלימות מגיעות בגלל שלא מדברים על מה שמפריע. זה גורם לגברים לספוג הכל בפנים ובסופו של דבר להתפרץ. השיתוף יפתור לכם את כל הבעיות".