ראש הממשלה בנימין נתניהו חשף אמש כי דרש מחוקריו לערוך עימות בינו לבין עדי המדינה בפרשות השונות בהן הוא נחקר. מאז, הסבירו כל הפרשנים כי עימות הואט כלי חקירתי שנתון לשיקול דעתה של המשטרה. עורך הדין קובי סודרי התייחס היום (שלישי) בתוכניתו של אראל סג"ל ב-103FM לדרישת ראש הממשלה ושיתף בגילויים שעשויים לעלות במהלך עימותים מסוג זה, הנעשים כחלק מתהליך החקירה. "אני מלא פעמים דרשתי עימות למרשי, בחלק קיבלו את הדרישה ובחלק לא" ,אמר. "לעתים אני גם דורש לבצע פעולות נוספות שיכולות לסייע להגנה כי אני לא תמיד סומך על המקצועיות של המשטרה".



היו לך מקרים בהם הרגשת שהעימות המשנה משחק?
"בטח. בעבר הייתי פעם אחראי על חקירות ולא פעם ערכתי עימותים בין קונס סם למוכר סם, בין אדם שנטען שעשה מעשה מגונה למתלוננת שלו ועוד. היו מקרים בהם ראית שהעדות המפלילה התערערה, שהגרסה כבר לא כל כך בטוחה עם הססנות וגמגום. יש הבדל בין מסירת גרסה לשוטר, במיוחד כשאתה מתלונן, לבין מצב שאדם שעליו התלוננת ואתה מסתכל לו בעיניים. זה לא במאה האחוזים מהמקרים ולעתים קורה שדווקא החשוד מפיל את עצמו. שלא נדבר על תרגילי חקירה שעושים במשטרה כשהחשוד אומר לאדם שמתעמת איתו 'איך אתה עושה לי דבר כזה' ואז מסבך אותו עוד יותר".



אז אנחנו מבינים שעימות, בניגוד לרושם שנוצר בחלק מתחנות הרדיו, לא בהכרח יסייע לחשוד אלא גם יכול לשמש כנגדו. זה עוד כלי לבירור האמת.
"אני רואה את התגובות מאתמול ואחד הדברים שהדהימו אותי זו התפיסה מקיר לקיר של כתבי משפט בנוגע למה תפקידה של החקירה. בחוק מוגדר שתפקידה של המשטרה הוא לחשוף עבירות ועבריינים. החוק לא אומר למשטרה איך לעשות את זה, אך הפסיקה של בית המשפט יחד עם ההיגיון הבסיסי של כל אחד מאיתנו קובע שמטרת החקירה היא לברר את עובדות האמת, כולל ראיות ההגנה, ולא רק לאסוף ראיות מפלילות. אדם שמואשם בשוד שביצע בתל אביב טוען לאליבי כי היה באותה עת אצל חברתו בחיפה. לא תחקור את חברתו? זה נכון שאין חוק שקובע שחובה לעשות זאת, אך ברור מאליו שזה מה שצריך לעשות".



למשטרה ולפרקליטות יש קונספציה, בתוכה מתעלמים פעמים רבות מראיות מפריעות. רואים את זה בהרבה תיקים. כאן לא מדובר בחשוד רגיל אלא בראש ממשלה.


"אומר לך משהו שנובע מניסיון. סיימתי לפני חודשיים תיק שנמשך כארבע וחצי שנים בבית המשפט כנגד איש משטרה שהואשם בעבירות שוחד מהחמורות שיש על מכירת מידע לראש ארגון פשע. הלקוח שלי במהלך החקירה טען טענת הגנה, אנשי מח"ש החליטו שהם לא בודקים את הטענה הזאת כי ברור להם שזה בולשיט. במשך ארבע וחצי שנים הצלחנו להוכיח את הטענה בבית המשפט ובסופו של יום לא היו עבירות שוחד ולא נעליים".





כשאתה בא לשופט ואומר לו במהלך החקירה שדרשת עימות אך המשטרה לא רצתה. רואים זאת כפגם חמור?
"אין כלל אצבע בעניין הזה. זה משהו שיכול לפגוע לעתים במשקל".



עד המדינה מחויב לשתף פעולה עם החקירה אלא אם יש לו בהסכם סעיף סודי שמונע ממנו לעשות את זה.
"אל תלך לשם. ישנם מצבים בהם עד התביעה/עד המדינה אומר שהוא לא מסוגל להתעמת עם האיש, זו תשובה לגיטימית שלא פוסלת את העדות שלו אך זה צריך להיות רשום. אם ראש הממשלה דרש עימות והייתה נכונות לעימות מצד עדי המדינה - היה צריך לעשות את העימות. זה לא ביג דיל. לפחות ממה ששמעתי אתמול, לא רק שלא בוצעו עימותים לבקשתו אלא גם לא חקרו עדים שיכלו לתמוך בטענת ההגנה שלו".



אזכיר לך את פסק דינו של אליהו מצא בעתירה שדחה על האי היווני של שרון. הוא טען שבחקירות של ראש ממשלה צריכים להיות זהירים יותר, בטוחים יותר ולחקור לעומק כל טענה בגלל שמדובר בדמות ציבורית ושאת הנעשה אין להשיב. אם הולכים לכתב אישום באשמת שוחד עוד ידיחו את ראש הממשלה. אני מאמין שהוא יצא זכאי אבל זה כבר לא יהיה משנה כי הוא כבר לא ראש הממשלה. לא תבדקו את עצמכם לפני?"


"אחת התשובות ששמעתי אתמול שעימות זה התפקיד של בית המשפט. אני טוען שאם אפשר בפעולה של עימות למנוע הגעה של אדם לבית המשפט כי מסכת הראיות מתערערת, למה להעביר את האדם את גיהינום בית המשפט".