"צרפת נחושה בדעתה להמשיך ביישום הסכם הגרעין עם איראן, שאושר פה אחד על ידי מועצת הביטחון של האו"ם. יחד עם שותפותיה האירופיות תמשיך צרפת במאמציה כדי שאיראן תיהנה מהפירות הכלכליים הנובעים מהסרת הסנקציות, כל עוד תכבד את כלל התחייבויותיה בתחום הגרעין".
 
כך אמר אתמול דובר משרד החוץ הצרפתי בתגובה על הודעת מזכיר המדינה של ארה"ב מייק פומפאו על הכוונה להטיל סנקציות נוספות נגד סחר הנפט האיראני ולהפחית את יצוא הנפט שלה "לאפס" החל מנובמבר. הדובר הוסיף כי ההכנות להקמת "מנגנון עוקף סנקציות" עבור חברות אירופיות הסוחרות עם איראן - שאותן עושות צרפת, גרמניה ובריטניה בשיתוף עם מומחים איראנים - "מתקדמות באורח חיובי ויסתיימו בקרוב". 
 
בתדרוך לעיתונאים אירופים ומהמזרח התיכון, בהם כתב "מעריב", הגיב הנציג המיוחד לענייני איראן של משרד החוץ האמריקאי בריאן הוק ואמר כי צרפת ושרת החוץ האירופית פדריקה מוגריני אינן מייצגות את כל 28 המדינות וכי האירופים דווקא הפגינו בשנה שחלפה "גישה חיובית" במלחמה בטרור האיראני ונגד מערך הטילים האיראני, החתרנות האיראנית באזור והסיוע לארגוני טרור כמו חיזבאללה. 
 

לדבריו, הניסיון להקמת "המנגנון העוקף" תקוע משום שאיראן לא מסכימה לכללי השקיפות שאירופה דורשת בנוגע לשימוש בכספים שתרוויח. על המדינות המבקשות להמשיך לסחור עם איראן יהיה להחליט אם ברצונן לעשות עסקים איתה או עם ארה"ב, ונראה לו כי "הבחירה תהיה קלה". 

מכלית נפט איראנית. צילום: רויטרס
מכלית נפט איראנית. צילום: רויטרס

 
עוזר שר האנרגיה האמריקאי פרנסיס פנון הוסיף כי בד בבד יפוצו המדינות שיפסיקו לקנות נפט באיראן, כמו טורקיה, באמצעות העלאת התפוקה של מדינות אחרות כמו עיראק. גם סעודיה שותפה מלאה למהלך האמריקאי, אמר. 
 
הוק הוסיף כי "המשטר הבלתי חוקי של איראן בנוי ופועל כמו מאפיה ומפעיל אמצעים של איומים וסחטנות – אם לא תיכנעו, נעשה יותר פעולות נפשעות. יש לשנות את הפרדיגמה". איראן תומכת בטרור ובארגונים כמו חיזבאללה, ולדבריו, הלחץ הכלכלי נגדה הוכיח את עצמו. זו הפעם הראשונה שנסראללה נאלץ לבקש עזרה ואנשיו מקבלים מחצית משכרם כי הכסף מאיראן לא מגיע. 
 
גם בסוריה לא מקבלים אנשי המיליציות השיעיות את כספם. מאז חודש מאי שעבר הפסידה איראן 10 מיליארד דולר. "אי קניית נפט מאיראן היא תרומה לשלום האזורי", אמר הוק. בנוגע לאיומים של איראן לחסום את המעבר במצרי אורמוז אמר: "איראן כבר איימה לעשות זאת בעבר ולא קיימה. ארה"ב תפעל בכל כוחה במסגרת הכוח הבינלאומי נגד כל תוקפנות".
 

המצב הכלכלי הקשה באיראן מורגש היטב. האינפלציה עלתה למעל 25%, עם התייקרויות רבות במחירי המים והחשמל. היא מתקשה להילחם בשיטפונות הגדולים שהשקיעו בשבועות האחרונים בבוץ עיירות שלמות. כ־2 מיליון איראנים זקוקים לסיוע הומניטרי ואפילו משמרות המהפכה - שיצורפו, לפי פרסומים, על ידי ארה"ב, אך גם באופן חלקי או מלא במדינות אירופה, לרשימת ארגוני הטרור - לקחו על עצמם לסייע לנפגעי האסון. בתגובה הכריז ציר הפרלמנט האיראני כי איראן תכליל את צבא ארה"ב ברשימת ארגוני הטרור שלה, לצד דאעש.