צה"ל השלים היום (חמישי) את השמדתה של מנהרת הדגל ההתקפית של ארגון הטרור חיזבאללה שחצתה משטח לבנון לשטח ישראל. המנהרה יצאה ממרחב הכפר השיעי רמיה ונחשפה על ידי צה"ל בינואר האחרון במסגרת מבצע "מגן צפוני".



השמדת מנהרת רמיה של חיזבאללה. צילום: דובר צה"ל

המנהרה נוטרלה באמצעות הזרמת חומרי איטום, לאחר שבוצע חקר מודיעיני-מבצעי בתוואי המנהרה בחודשים האחרונים. המנהרה נוטרלה במקטע שמהגבול לשטח לבנון, והוצאה מכלל שימוש. מנהרה זו היא מנהרת הדגל של חיזבאללה, בה הושקעו המשאבים והמאמצים הרבים ביותר, הותקנו בה תשתיות שאפשרו שהייה ממושכת של מחבלים בתוכה, יכולת חפירה יעילה וניידות של פעילים.



במבצע זה שלל צה"ל, בהובלת פיקוד הצפון ועוצבת הגליל, רכיב מרכזי בתוכנית ההתקפה של חיזבאללה לשעת חירום - אותה בנה במשך שנים ולפני המבצע היא הייתה בשלבי השלמת החפירה.



אתמול פורסם כי צה"ל חשף את המנהרה השישית והאחרונה שעדיין לא הושמדה במבצע "מגן צפוני". המנהרה נחפרה במשך שנים מתוך הכפר הלבנוני ראמיה ואורכה הוא קילומטר. היא חדרה לשטח ישראל ואמורה הייתה לשמש את כוח רדואן של חיזבאללה, להעביר עשרות לוחמים לשטח ישראל, כפעולה התקפית כנגד כוחות צה"ל או היישובים הסמוכים, כאשר היישוב זרעית לדוגמה נמצא במרחק של קילומטר בלבד מתוואי המנהרה שנחשף.



הנקודה העמוקה ביותר בה נחשפה המנהרה היא בעומק עשרות רבות של מטרים - עומק המקביל לגובה של כעשרים קומות של בניין. חיזבאללה לא הספיק להשלים את המנהרה ונותרו לו עוד כמה מטרים בודדים להגיע לפני האדמה בשטח ישראל והשלמות נוספות הקשורות לתוואי המנהרה עצמה.



השמדת מנהרת רמיה של חיזבאללה. צילום: דובר צה"ל
השמדת מנהרת רמיה של חיזבאללה. צילום: דובר צה"ל



יחד עם זאת, אחת ההערכות היא שאת הפריצה עצמה לשטח ישראל היו אמורים לבצע בחיזבאללה כחלק מתוכנית התקפה רק בשעת פקודה באמצעות פיצוץ, שלאחריו היו אמורים לצאת דרך המנהרה עשרות לוחמים חמושים באמצעים כמו נ"ט ולשמש למעשה ככוח חלוץ שיבודד את האזור ללוחמים נוספים של ארגון הטרור שיחדרו את הגדר, כל זאת בחסות ארטילריה כבדה על כל האזור הסמוך לגבול בשטח ישראל.



סגן אלוף אבישי דדון, קצין ההנדסה של אוגדה 91, סיפר אתמול על המנהרה וחשיפתה: "שתיים בצהריים, יום שבת, בעומק של 56 מטרים הצלחנו לפגוע ולאתר את המנהרה". ההתרגשות הייתה גדולה, אמר סגן אלוף דדון: "לאחר שהורדנו מצלמה פנימה וראינו את התשתיות, הבנו שמדובר במשהו אחר, שזו אחת ממנהרות הדגל שיצא לנו לראות".



קצין ההנדסה תיאר את השימוש שכוח חיזבאללה היה מסוגל לעשות באמצעות המנהרה הזו: "תארו כוח של חיזבאללה שיוצא מלב הסבך הירוק, מבלי שרואים אותו,  כאשר היישובים אבן מנחם, זרעית ושתולה נמצאים במרחק של כשמונה מאות מטרים בלבד. אתה יורד לתוך הוואדי כאן למטה ואתה ביישוב".



את המנהרה הזו, לעומת המנהרות בעזה, חיזבאללה למעשה חצב בשטח הררי, בסלע הדולומיט הקשה מאוד לחציבה. הוא בנה למעשה את נתיב ההתקדמות באמצעות מאות מדרגות שיורדות לעומק האדמה, ומשם רק בשטח ישראל ישנן מעל לשלוש מאות מדרגות שאמורות היו להוביל את לוחמי חיזבאללה לעומק השטח. המקדח למעשה חצב בסלע בצורה מעגלית והפסולת עצמה הוסעה לאחור, באמצעות מסילה, לפיר בכפר הלבנוני. חפירה כזו שמבוצעת בחשאי נמשכה שנים רבות, כך העריכו בצה"ל.



בסיור במנהרה אפשר לראות שהיא נוחה יותר לתנועה ומתקדמת מאשר המנהרות בעזה. בתוכה גם מערכת אוורור, מה שאפשר לחופרים שהייה של מספר ימים רצופים לצורך החפירות והכנת התשתיות. צה"ל חשף את המנהרות תוך שהוא מפתיע את חיזבאללה וכל ציוד החפירה נמצא במקום. במנהרה עצמה רשת חשמל, טלפונים ואמצעי כריזה.



במבצע כולו נחשפו שש מנהרות ובצה"ל משוכנעים כי כל המנהרות החודרות נחשפו. יחד עם זאת בצה"ל יודעים להצביע על מספר מנהרות בודדות סמוכות לגדר מהצד הלבנוני אך שלא חדרו לשטחנו. בצה"ל לא השמידו את המנהרות הללו מכיוון שהן נמצאות בשטח הלבנוני, אבל סבורים שעצם חשיפתן למעשה שרף את האפשרות של חיזבאללה לעשות בהן שימוש מכיוון שבישראל מודעים למיקומן.



בצה"ל סיכמו את מבצע השמדת המנהרות כהצלחה גדולה. הפעולה התנהלה בשקט כמעט מוחלט מול חיזבאללה, למרות שבצה"ל נערכו בתחילה גם לאפשרויות אחרות, ואחת מהן היא שחשיפת המנהרות עלולה הייתה להוביל לעימות צבאי.