דבריו של שגריר ארה"ב בישראל, דיוויד פרידמן, על סיפוח שטחים ביהודה ושומרון עוררו סערה בישראל, והתהייה כעת היא היכן עומדת עסקת המאה עליה עבד ממשל טראמפ בשנתיים האחרונות? שמרית מאיר, פרשנית לענייני ערבים, שוחחה היום (שני) עם אראל סג"ל ודוד ורטהיים ב-103FM על משמעות דבריו של שגריר ארה"ב בישראל. 



"פרידמן הוא הסממן הימני, הפרו-מתנחלי בצוות השלום, שכולו נוטה לימין. פרידמן רוצה לקחת את כל העסק ימינה וחותר לתפיסה בה עד 2020 יש לשים את הרגל על הגז. הקונספט של עסקת המאה היה לקבוע ראייה חדשה לפתרון עתידי של הסכסוך הישראלי-פלסטיני ולנתק את הנורמליזציה בין ישראל לערבים מהעניין הפלסטיני. קושנר הצליח להביא את הסעודים והקטארים וחשב שיש לו אופק עם המצרים, אך כשהגיע לירושלים גילה באותו לילה שכנסת פיזרה את עצמה. התחושה הייתה 'מה לעזאזל קורה כאן'", הסבירה מאיר. 


"בגלל הקירבה המאוד אינטימית בין לשכת רה"מ לבית הלבן, השניים חשבו שלנתניהו יש שפן בכובע שאיתו הוא יקים ממשלה. מהרגע שהכל קרס אל תוך עצמו, נכנסו למרחב של אי וודאות פוליטית", המשיכה מאיר. "גם אם נתניהו יקים עוד ממשלה בנובמבר, אנחנו כבר מתקרבים לתחילת מערכת הבחירות בארצות הברית ושום דבר כבר לא יתאים. פרידמן, שאינו בן אדם טיפש, זרק בריאיון לניו יורק טיימס עמדה שהיא כמעט בלתי נתפסת על פי ממשלים אמריקאים קודמים, כשאמר שהדבר אחרון שהעולם צריך זה עוד מדינה ערבית כושלת בסמוך לישראל".

הוא בעצם אמר את המובן מאליו, שברור אפילו לעולם הערבי. עסקת המאה תתרחש? אנחנו מתחילים לחשוב שזהו עוד אמצעי של שיתוף פעולה סמוי בין ישראל לארה"ב שמושך זמן. כבר שנתיים מדברים על זה.
"לעת עתה זה נראה כאילו הכל קורס אל תוך עצמו. גם אלו שכבר נתנו את הסכמתם כבר הרבה פחות נלהבים. כשנתניהו היה ממותג כמנהיג חזק שמסונכרן עם טראמפ אנשים הסכימו לבוא. כעת נראה כאילו דברים נשמטים מהידיים".

מה את חושבת על איך שהאמריקאים מנהלים את הדבר הזה? נניח שהאמריקאים רוצים להקים סוג של קונפדרציה שתתאים לצרכים ולמדיניות של ישראל, ובתמורה ישראל תוכל לספח שטחים. מה ההיגיון להדליף את זה לתקשורת?
"מכיוון שאנחנו רגילים לקרוא תוכניות שלום ולשפוט אותן עניינית, אנחנו מתייחסים לקונספט של עסקת המאה כאילו מדובר בפתרון שיש לו היתכנות. ברגע שהפלסטינים הבהירו שהם דוחים על הסף כל מגע עם ממשל טראמפ - העניין הוא אחר. הממשל מעוניין לשרטט מחדש את הדיון על הסכסוך הישראלי".

אנחנו מכירים את מתווה קלינטון שמוביל אותו ב-20 שנים האחרונות. יכול להיות שטראמפ ישרטט מתווה אחר?
"זו הייתה התוכנית המקורית. לעת עתה לא נראה שזה עומד לקרות. התכנון היה ליצור שיתוף פעולה כלכלי ישראלי-ערבי ולהזרים כסף לשיקום של הגדה המערבית ורצועת עזה. בהמשך היה תכנון לפרסם את התוכנית המדינית. יש שיאמרו שאחת המטרות היא לקבור את הקונספט של המדינה הפלסטינית ולהעמיד פרמטרים להסדר קבע עתידי. שרטוט משהו אחר כיום הוא בלתי ישים ולכן זה יתכנס למשהו הצהרתי פרו-ישראלי בעיקרו".