פריצת דרך במשא ומתן בין סלקום ופלאפון להסתדרות: הושג היום (רביעי) סיכום במסגרתו לעת עתה יוקפאו הליכי הפיטורים ההמוניים והעובדים השובתים יחזרו באופן מיידי לעבודה. יו"ר ההסתדרות, ארנון בן דוד, שב וקרא לממשלה "להתערב באופן מיידי במשבר העמוק בשוק התקשורת בישראל".

בחברת פלאפון, לצד גיבוש מתווה מוסכם של פרישה והתייעלות, הוחלט לבטל את השימועים לכלל העובדים שזומנו להליך ערב החג, ולחזור מההחלטה על סגירת היחידה הארגונית שאליה משתייכים.

משרדי סלקום. צילום: אבשלום ששוני
 
כחלק מההבנות שהושגו, ובניסיון למנוע פגיעה בשירות שניתן לציבור, הוסכם על מסגרת להמשך המשא ומתן בין הצדדים עד לחתימת ההסכם. ההבנות כוללות, בין היתר, מנגנון ליישוב חילוקי דעות, תוך התחייבות הדדית של הצדדים להימנע מצעדים חד-צדדיים.

מנתונים שהגיעו לידי מעריב, עשרת אלפים עובדים בענף התקשורת פוטרו מאז הוביל שר התקשורת לשעבר משה כחלון את הרפורמה בשוק הסלולר. מספר העובדים המפוטרים הללו שווה לכמחצית כוח האדם שהועסק בשוק התקשורת ערב מהפכת התעריפים של כחלון. המחירים אומנם צנחו בעשרות אחוזים, אבל העובדים, ובעקיפין גם הלקוחות, שילמו על כך מחיר. כחלון כבר אמר בכמה הזדמנויות בעת שכיהן בתפקידו כשר האוצר שאין בכוונתו להתערב בנעשה בשוק.
 
הפיטורים הגדולים ביותר התאפשרו עוד לפני שהחלו העובדים להתאגד, ולכן התהליך היה פשוט באופן יחסי. את מהלך הפיטורים הובילה חברת פרטנר, שצמצמה את כוח האדם בכ־3,500 עובדים. בסלקום פוטרו כ־2,500 עובדים ובפלאפון כ־1,500. בימים האחרונים בוחנים בסלקום ובפלאפון צמצום נוסף, של יותר מ־1,000 עובדים (500 בסלקום ו־550 בפלאפון). יתר 1,500 המפוטרים הגיעו מחברות נוספות הפעילות בענף התקשורת כמו בזק (פרישה מוקדמת של עובדים), הוט ועוד.

הצמצומים בכוח האדם נעשו באמצעות סגירת מחלקות שונות, מיזוג עם חברות־בנות וצמצום אגפים. המחלקות העיקריות שנפגעו מכך הם יחידות השירות המספקות את הטיפול הטלפוני ללקוחות, מה שהוביל לפגיעה מיידית ברמת השירות. חברות חדשות שנכנסו לענף כמו גולן טלקום או We4G אומנם גייסו עובדים חדשים אולם מאחר שזהו שירות דיגיטלי, מדובר במאות בודדות בלבד.

מי שלחץ על הוצאה לפועל של תוכנית ההבראה בסלקום היה הדירקטוריון בראשות עמי אראל. עם פרסום פרטי התוכנית, פנה אתמול מנכ"ל סלקום ניר שטרן במסר ישיר לעובדים ובו הסביר את הצורך בהבראת החברה ובפיטורי 500 העובדים. אלא שמסר זה הועבר ארבעה חודשים בלבד לאחר שדרש את פיטוריהם של 250 עובדים. אולם הוועד, בראשות מיה יניב, מנע את המהלך בכך שנתן את הסכמתו להמרת חלק מתוספות השכר לאופציה.שטרן הסביר: "סלקום היא מובילת שוק, אך יש צורך בשינוי גדול. מטרת־העל של המהלכים היא להשיב את סלקום לרווחיות ויציבות פיננסית. לצערי הרב, חלק בתוכנית יכלול פיטורי עובדים. זוהי תוכנית קשה וכואבת שמטרתה היא להשיב את סלקום לחוף מבטחים". התוכנית גם כוללת גיוס של 400 מיליון שקל בידי בעלי המניות, הקטנה של 450 מיליון שקל בהיקף ההשקעות וצמצום הוצאות של 150 מיליון שקל בשנה.