תשובה לכחול לבן? ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר מרכז הליכוד חיים כץ צפויים להיפגש הערב (חמישי) במטרה לקבוע מועד לפריימריז לראשות הליכוד. כרגע נראה כי השניים יחליטו לכנס את מרכז המפלגה ביום חמישי הבא, כדי לדון במועד הפריימריז. כץ התייחס לאפשרות שיוקדמו הפריימריז ואמר כי הוא לא רואה צורך בתהליך וזאת מכיוון ש"מנהיגותו של נתניהו בלתי ניתנת לערעור ואף אחד בליכוד לא יעז לצאת נגדו", והוסיף כי אם נתניהו יהיה סבור שיש לקיים פריימריז "נעשה זאת בהליך מהיר, נקי ודמוקרטי". למרות דבריו של כץ, מוקדם יותר היום רמז חבר הכנסת גדעון סער כי בכוונתו להתמודד בפריימריז לראשות הליכוד.



בליכוד רמזו כי מטרת המהלך היא ניפוץ "אשליית המרד בליכוד שלו מייחלות מפלגות אחרות", וציינו כי דבר זה "מעכב אותן מלהצטרף לממשלת אחדות". נתניהו אמר בישיבת סיעת הליכוד כי "אם נכריז על פריימריז בזק, זו תהיה הדרך להפסיק את כל האמירות של מתנגדנו שיש התכנות להדחתי. זה יביא לאחדות סביב המנהיגות שלי".


זמן קצר לאחר הפרסום פרסם השר לשעבר ומספר 5 בליכוד, גדעון סער, ציוץ בו כתב: "אני מוכן". כשנשאל על הציוץ הבהיר סער בחדשות 13: "הדברים ברורים, המילים פשוטות וברורות וכל אחד יכול לפרש אותן כפי שצריך".

שר החוץ ישראל כ״ץ, לעומת זאת, מיהר להבהיר: "אני תומך בנתניהו לראשות הליכוד במידה ויתקיימו בחירות מוקדמות לכנסת. אם בגלל סרבנות כחול לבן ופסילתם את נתניהו מלכהן כראש ממשלה יגזר על הציבור לקיים בחירות נוספות, הליכוד כולו יתאחד סביב נתניהו כמועמדו לראשות הממשלה. אני קורא לגנץ וחבריו לנהוג בתבונה ובאחריות ולאפשר הקמת ממשלה רחבה, כפי שנגזר מתוצאות הבחירות ומהצעת נשיא המדינה".

השרה מירי רגב הוסיפה: "אני שמחה שלפיד הבין שהרוטציה מהווה מכשול לאחדות. צו השעה הוא אחדות, זה לא מה שהצדדים פיללו אליו. הצוותים של כחול לבן לא התקדמו במו"מ ולא קיבלו את מתווה הנשיא שנתניהו צריך להיות ראשון. לא אתמודד בפריימריז ואתמוך בנתניהו".

הכוונה של המהלך היא בעיקר לצאת נגד קריאות בכחול לבן ובישראל ביתנו לכך שאחד מבכירי הליכוד יפעל להדחת נתניהו והחלפתו בראשות המפלגה, וזאת משום שלטענת כחול לבן, למשל, נתניהו הוא הגורם שמונע הקמת ממשלת אחדות משום שבמפלגתו של בני גנץ לא מוכנים לשבת תחתיו כראש ממשלה בגלל שייתכן שיוגשו נגדו כתבי אישום. 

ראש הממשלה ויו״ר הליכוד בנימין נתניהו אמר היום בפתח ישיבת סיעת הליכוד: "אנחנו נמצאים במאמץ גדול, אני עושה אותו בימים האחרונים, לנסות להקים ממשלת אחדות לאומית רחבה. זה מה שהבוחר החליט וזה מה שנכון. זה דבר מובן מאליו. לדמוקרטיה יש דרך לבטא את עצמה וזה בהחלטות הציבור בבחירות. למעלה ממיליון איש בחרו בי להנהגת הליכוד ולראשות הממשלה. עוד מיליון אזרחים הוסיפו את תמיכתם דרך מפלגות אחרות שגם תמכו בי. זה לא מספיק כדי להרכיב ממשלה ואין ברירה אלא לעשות את רצון העם ולהקים ממשלת אחדות לאומית רחבה. גנץ מנסה לברוח מזה וגם לשנות את ההליך הדמוקרטי. אנחנו צריכים ללכת יחד, אם נלך יחד נראה ישועות לעם ישראל בעת הזאת".

הבחירות האחרונות לראשות הליכוד נערכו ב-2014, ומאז לא נערכו פריימריז משום שאף מועמד לא התמודד מולו. לאחר פיזור הכנסת ה-21, ולקראת  הבחירות האחרונות, הוגשה עתירה לבית הדין של הליכוד במטרה לחייב את התנועה לקיים בחירות לראשותה. את העתירה הגיש אורי פרץ, חבר בתנועת הליכוד ומפעיל דף הפייסבוק “הליכוד החיובי”. בעתירה נאמר כי בהתאם לחוקת הליכוד, מרגע שהכנסת פוזרה והולכים לבחירות חדשות, יש לקיים פריימריז לראשות הליכוד ולבחור את מועמדי הרשימה הארצית לכנסת.

פרץ טען כי נתניהו נמנע עד כה מיישום הוראות חוק המפלגה, “תוך שהוא מתעלם מרצונו הברור של הציבור – הן מקרב מתפקדי הליכוד והן בקרב התנועות האחרות - כי יאפשר לדמויות מפתח אחרות להתמודד על מקומו”. הוא טען עוד כי נתניהו נכשל בניסיון להרכיב ממשלה לאחר הבחירות לכנסת ה־21 והזכיר כי ראשי כחול לבן אמרו כי אם מישהו אחר היה עומד בראש הליכוד - הם היו מסכימים לממשלת אחדות.

“לכך יש להוסיף את העובדה כי יו”ר הליכוד המכהן ביצע לאחרונה מהלכים פוליטיים שגרמו להחלשת תנועת הליכוד”, הוסיף אז. “ואם לא די בזאת, הרי שמעל ראשו מתנופפת חרב השימוע ביחס לתיקים הפליליים התלויים ועומדים נגדו”.