משפט ההדחה של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ החל הלילה (חמישי) בסנאט האמריקאי לאחר שראש צוות התביעה אדם שיף הקריא את שני סעיפי האישום בפרשת "אוקראינה גייט" - ניצול סמכות לרעה ושיבוש הליכים בקונגרס, וטען כי "הנשיא הוכיח שהוא מאיים על החוקה". עוד אמר שיף, כי"הנשיא התנהל בצורה שאינה עולה בקנה אחד עם ממשל תקין ועם שלטון החוק".

טראמפ התייחס לפתיחתו של המשפט, כשכתב בחשבון הטוויטר שלו "מדיחים אותי בגלל שיחת טלפון מושלמת שביצעתי".
 
נשיא בית המשפט העליון ג'ון רוברטס יהיה אמון על ניהולו של המשפט, כאשר 100 הסנאטורים ישמשו כמושבעים ושבעה מחוקקים דמוקרטים ישמשו כתובעים, בראשם שיף המכהן כיו"ר ועדת המודיעין, ויו"ר ועדת המשפט ג'רי נאדלר. המשפט צפוי להימשך מספר שבועות, ויחל ביום שלישי.

בית הנבחרים בוושינגטון הצביע בחודש שעבר בעד הדחתו של טראמפ בשל שימוש לרעה בכוחו כנשיא ובשל שיבוש עבודת הקונגרס במסגרת פרשת "אוקראינה גייט". 

בית הנבחרים הגיע ל-216 הקולות הדרושים כדי להדיח את טראמפ ולהעביר את סעיף האישום הראשון נגדו. כ-230 חברי קונגרס הצביעו בעד הסעיף הראשון בהדחת נשיא ארצות הברית לעומת 197 חברים שהצביעו נגד. שני חברי קונגרס דמוקרטים הצטרפו לרפובליקנים והצביעו גם הם נגד ההדחה.

בהצבעה השנייה, כ-229 חברי קונגרס הצביעו בעד הסעיף השני ואילו 198 הצביעו נגד. שלושה דמוקרטים הצטרפו לרפובליקנים והצביעו נגד ההדחה. ‎

לאחר ההצבעה הועברה ההכרעה לסנאט, המוחזק בידי המפלגה הרפובליקנית. על פי התחזיות הנוכחיות, הסנאט צפוי לזכות את טראמפ במשפט ולדחות את כל ההאשמות נגדו.

יו"ר בית הנבחרים, ננסי פלוסי, אמרה לאחר ההצבעה: "ה-18 בדצמבר הוא יום גדול לחוקת ארצות הברית". מוקדם יותר היום תקפה פלוסי את טראמפ ואמרה כי "הנשיא הפר את חוקת ארה"ב". לדבריה, הוא לא השאיר למחוקקים ברירה אחרת מלבד הליך ההדחה". 

הדיון בבית הנבחרים עסק בשני סעיפי ההדחה - ניצול סמכות לרעה ושיבוש עבודת הקונגרס. בשל הרוב המוחלט של הדמוקרטים בבית התחתון של הקונגרס, טראמפ הפך לנשיא השלישי בהיסטוריה שמודח בבית הנבחרים אחרי אנדרו ג'ונסון ב-1868 וביל קלינטון ב-1998.
 
כתב ההדחה גובש על ידי ועדת המשפט וועדת המודיעין אחרי סדרה של שימועים סגורים ופומביים עם בכירים במחלקת המדינה ובבית הלבן בשבועות האחרונים שבמרכזם עמדה השאלה אם טראמפ הפעיל לחץ על נשיא אוקראינה החדש, וולודימיר זלנסקי, כדי שיורה על חקירה נגד סגן הנשיא לשעבר, ג'ו ביידן, המועמד המוביל אצל הדמוקרטים לקראת הפריימריז לנשיאות, ונגד בנו האנטר. שתי הוועדות הגיעו למסקנה שטראמפ ניצל לרעה את סמכותו וסיכן את הביטחון הלאומי למטרות אישיות כאשר ניסה לכאורה לקדם את החקירות באוקראינה, ובנוסף הוא שיבש את עבודת הקונגרס בשל סירובו לציית לזימונים שהוצאו לבכירים בבית הלבן על מנת לסייע לחקירות ההדחה.

בדיון הממושך המשיכו שתי המפלגות להתבצר בעמדותיהן, כאשר הדמוקרטים שבו על הטיעון כי מעשיו של הנשיא מצדיקים את הדחתו, בעוד הרפובליקנים יצאו להגנתו של טראמפ והצהירו כי הוא לא פעל בניגוד לחוק ולא התנה את הסיוע הצבאי לאוקראינה בפתיחת החקירה. "אני עצובה אבל לא מופתעת, בגלל מגמת השחיתות שראינו מצד הנשיא הזה, כי הוא הפגין חוסר כבוד כלפי הקונגרס וכלפי שלטון החוק שוב ושוב", אמרה ברברה לי מהמפלגה הדמוקרטית. "העובדות ברורות – הנשיא לא ביצע שום פשעים", השיב ג'ים ביירד הרפובליקני, שהוסיף: "זה היה תהליך חשאי מוטעה מראשיתו והעם האמריקאי רואה זאת". 
 

בעקבות ההצבעה בבית הנבחרים, יעבור, כאמור, התהליך לסנאט, שם ייפתח בתחילת השנה הבאה משפט ההדחה של טראמפ בניהולו של נשיא בית המשפט העליון, ג'ון רוברטס. בשל הרוב הרפובליקני, ההערכות הן שלא יהיו הפתעות וטראמפ יישאר בבית הלבן, לפחות עד הבחירות בנובמבר 2020. הדמוקרטים בהובלתו של צ'אק שומר מנסים לזמן עדי מפתח, ובהם היועץ לשעבר לביטחון לאומי ג'ון בולטון, אולם מנהיג הרוב הרפובליקני, מיץ' מקונל, מסכל בינתיים את מאמציהם.
 
טראמפ חזר על הטענות שהשמיע בחודשים ובשנים האחרונות באשר לחקירה בעניין ההתערבות הרוסית בבחירות 2016, החקירה האחרונה בעניין הלחץ שהפעיל על ממשלת אוקראינה, ומאמציו להכשיל את החקירות עצמן. הנשיא שב וטען במכתב כי שיחתו עם נשיא אוקראינה הייתה "תמימה לחלוטין", והאשים את הדמוקרטים בניסיון להדיחו מיומו הראשון בתפקיד. "פיתחתם 'תסמונת שיגעון-טראמפ', ולא תחלימו ממנה לעולם!" הטיח הנשיא בפלוסי וחבריה למפלגה.