נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ייפגש עם יפה יששכר, כך דווח היום (רביעי) בתקשורת הרוסית. על פי הפרסומים, המסתמכים על עוזרו של הנשיא, יורי אושקוב, מחר פוטין יפגש עם יפה יששכר, אמה של נעמה יששכר, הצעירה הישראלית שנגזר עליה עונש של 7.5 שנות מאסר בשל עבירות הסמים.

עוד פורסם כי בשיחה ישתתפו גם ראש הממשלה בנימין נתניהו והפטריארך תיאופילוס השלישי מירושלים, אליו פנתה יששכר בעבר. בתוך כך, גורם לא רשמי במוסקבה אמר בשיחה עם מעריב כי ייתכן שהחנינה ליששכר תובא היום - לקראת הגע פוטין, או בשישי לאחר תום ביקורו.

בתוך כך, לאחר הדיווחים לפיהם במסגרת המאמצים לשחרור נעמה יששכר, רוסיה דורשת לקבל לבעלותה את חצר אלכסנדר בעיר העתיקה, פורסם במעריב מסמך המאשר כי ישראל נענתה לבקשה כבר לפני כשלושה שבועות. לפי המסמך, מדובר בסיומו של סכסוך ממושך סביב אחד האתרים ההיסטוריים המרכזיים בארץ, השוכן בסמיכות למתחם כנסיית הקבר ושייך לכנסייה הרוסית האורתודוקסית (פרבוסלבית).

הקרקע שעליה נבנתה החצר (הכוללת את כנסיית אלכסנדר נבסקי ומספר בניינים נוספים, שכולם ביחד מוכרים תחת השם חצר אלכסנדר), נרכשה בשנת  1859 על-ידי ממשלת הקיסר הרוסי  אלכסנדר השלישי. לפי התוכנית המקורית, המתחם יועד לבניין הקונסוליה הרוסית בירושלים. אולם, בהמשך הוחלט להפוך את המקום לאתר הכנסייה הפרבוסלבית שנבנתה בשטח החצר בסוף המאה ה-19 ופועלת עד היום. 

הסכסוך סביב הבעלות על חצר אלכסנדר החל אחרי המהפכה הקומוניסטית ברוסיה בשנת 1917.  מאז ועד היום, שני ארגונים עם שמות כמעט זהים, טוענים לבעלות על המתחם. הראשון הוא החברה הפלסטינית הקיסרית האורתודוקסית ההיסטורית, שמנהלת בפועל את המתחם. בראשותה עומד ניקולאי גופמן–וורונצוב, אזרח גרמני  בעל שורשים יהודיים, שהתמנה ליו”ר הארגון בשנת 2004.

הארגון המתחרה הוא החברה הפלסטינית הקיסרית הפרבוסלאבית, שנחשב למקורב לקרמלין ולנשיא רוסיה ולדימיר פוטין. מי שעומד בראשו מ- 2007 הוא סרגיי סטפשין, ראש ממשלת רוסיה לשעבר. כהונתו בתפקיד הייתה קצרה, נמשכה מספר חודשים  בלבד בשנת 1999 ומי שהחליף אותו היה פוטין. מאז, השניים נמצאים ביחסים ידידותיים. סטפשין מילא מספר תפקידים חשובים עד שהגיע לראשות החברה העוסקת בניהול הרכוש הרוסי בישראל. 

סכסוך הבעלות בין שתי החברות נמשך יותר מעשור. במסגרתו, סטפשין כינה את גופמן-וורונצוב “ מתחזה” ודרש  להעביר את הבעלות על המתחם ההיסטורי לידי ארגונו, המקורב לקרמלין. 

בעקבות ההתרחשויות האחרונות, ובכלל זה המגעים של גמליאל ובוגדנוב, שוחחנו עם גורם במשרד החוץ הרוסי. לדבריו, אחרי דחייה ישראלית ממושכת, פנייתו של  מדבדב מ-2015 - נענתה סוף סוף בחיוב. ב-30 בדצמבר 2019  קיבלה ישראל החלטה רשמית להעביר את הבעלות על חצר אלכסנדר לידי החברה הפלסטינית הקיסרית הפרבוסלבית, המזוהה עם קרמלין, ובעצם לרוסיה – ואף פרסמה מסמך המאשר זאת. 

גופמן–וורונצוב אמר בתגובה כי הוא מופתע, וכי לא ידוע לו על כל החלטה ישראלית בעניין הבעלות על חצר אלכסנדר.
לאחרונה, ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח פעמיים - בסוף דצמבר ובאמצע ינואר - עם  פוטין, העלה את נושא החנינה עבור יששכר ואמר  כי “יש מקום לאופטימיות”. בתגובה לפניית מעריב, בשגרירות רוסיה בישראל מסרו כי הם “מעדיפים לא להתייחס לנושא ולדיווחים בתקשורת הישראלית”.