לאחר פירוקה של מפלגת כחול לבן וברקע ההתקדמות והמגעים בדרך להקמת ממשלת אחדות, עזבה חברת הכנסת פנינה תמנו שטה את מפלגת יש עתיד לטובת חוסן ישראל. חברת הכנסת התארחה היום (שני) בתוכניתם של בן כספית וינון מגל ב-103FM והסבירה מה הוביל אותה לצעד כאמור: "ראיתי בממשלת האחדות, החירום הזו שעומדת לקום כצו השעה. בתוך הפוליטיקה יש החלטות קשות, אבל הכרחיות. זה מבחינת צו מצפוני והאמונות שלי".

תמנו שאטה אמרה כי "לא ראיתי את עצמי מצביעה נגד הממשלה הזאת, היה ברור לי שאני לא הולכת להיות לעומתית. אני חושבת שהאחריות של כולנו, כמנהיגים וכנבחרי ציבור, היא החובה לדעת לקרוא את המפה, ואת העובדה שדברים השתנו, התנאים השתנו, המצב שונה. סביב הדבר הזה ובלב כבד, כי אני חייבת לומר ש'יש עתיד' בשבילי היה בית פוליטי מאוד רציני וחם. בסופו של דבר נכנסתי ב-2013 לכנסת כאשר יאיר לפיד קרא לי לדגל, אבל לעיתים בתוך הפוליטיקה יש החלטות קשות, אבל הכרחיות. זה מבחינת צו מצפוני והאמונות שלי".

כספית: גדי יברקן שהצטרף לליכוד לא יהיה שר ואת כן.
"האמת היא שאני לא סגרתי שום הסכם שאני הולכת להיות שרה. אני כן יכולה לומר לכם, שכמעט כמו כל פוליטיקאי אחר, בוודאי שיש אספירציות ורצון טוב לעשות את השליחות שלי בתפקידים משמעותיים. אם כך יהיה הדבר זו תהיה לי זכות מאוד גדולה, כי אם אהיה שרה אהיה גם השרה האתיופית הראשונה".

כספית: לפיד דיבר איתך?
"היו לנו שיחות לפני, הייתי צריכה להגיע להחלטה. אתם יכולים לשמוע בקול שלי שזה לא היה פשוט".

כספית: אמרת לו בשיחות לפני שאת מתכננת לעזוב?
"בוודאי, זה היה תהליך, הדעות שלי היו גלויות, אני גם אמרתי אותן בפומבי. היו לי חילוקי דעות והייתי עושה שקר בנפשי אם הייתי נשארת באופוזיציה או מצביעה נגד ממשלה בה אני מאמינה. אני חושבת שבני גנץ לקח החלטה מאוד קשה, מבחינתו זה היה מפעל שהוא הקים, כחול לבן, יחד עם לפיד. הפירוק של השותפות הזו הייתה החלטה בין ללכת לבחירות לבין להיכנס לממשלה הזאת".

"הוא לקח החלטה קשה, מתוך אחריות ואני מאמינה בגנץ שהשיקולים שלו הם נכונים ומהמקום הכי דואג לחברה הישראלית ולעם ישראל. לכן, בחרתי לתת לו גב בשעה הזאת. בסוף, אנחנו כחברי כנסת, גם אם אנחנו לא ראשי המפלגה, יש לנו אחריות, אחריות ציבורית להיות אמתיים כלפי הציבור, שליבנו ופינו יהיו שווים. אני ראיתי כצו השעה להיות מספיק אחראית, לתת את הגב לגנץ ולא להשתפן ולהישאר בבית הפוליטי שלי עם החברים שאני מאוד אוהבת, ולצאת לדרך חדשה שגם אני לא יודעת איך היא תסתיים. אבל, זה לא משנה, כי זה מעבר לפנינה ומעבר לגנץ".

כספית: ביש עתיד האדיאולוגיה אחרת וגם את צייצת שצריך להחליף את ראש הממשלה, אז מה גורם לך להתהפך?
"לא רק אני, גם חוסן וגם גנץ - כולנו החזקנו בעמדה שאנחנו צריכים להחליף את ראש הממשלה".

כספית: גנץ ואשכנזי רצו להיכנס למתווה הנשיא כבר בפעם הקודמת, מי שטרפד אותם היה יאיר לפיד. את באותו רגע היית צריכה להגיד ליאיר שאת עוברת, לא?
"בפעם השנייה באמת היו את חילוקי הדעות סביב כניסה, אבל מי שלקח את ההחלטה זה היה גנץ, הוא החליט שהוא לא מפרק את כחול לבן. אחרי שהיו בחירות שלישיות, איך אמר איינשטיין? 'לעשות את אותו דבר, פעם אחר פעם ולצפות לתוצאה שונה, לדעתי זו אי שפיות'. זו אי שפיות, ידענו שיש פה 2 בחירות ומי שמספר אחרת הוא משקר את הציבור ושיסתכל לו בעיניים. זה או ללכת לבחירות, וזה לא משנה אם נדחה את זה עוד חצי שנה או שנה, או להיכנס במצב הנוכחי עם כל הנסיבות שהשתנו. בסוף, צריך שהמציאות תקרה, מי שמנותק מהמציאות והולך עם הראש בקיר לא בא להועיל לציבור".

יאיר לפיד (צילום: גילי יערי, פלאש 90)
יאיר לפיד (צילום: גילי יערי, פלאש 90)

מגל: ההחלטה של לפיד ויעלון מנותקת מהמציאות?
"אני חושבת שהם לא קוראים נכון את המפה ואת העובדה שאם אנחנו רוצים להחליף את נתניהו, ויש פה הבטחה על השולחן שבעוד שנה וחצי הוא נותן תאריך שהוא יוצא, אנחנו נמצאים בעיצומה של מגפה עולמית שהגיעה גם לישראל ואנחנו עוד לפני הקטסטרופה הכלכלית. אני לא יודעת אם לקרוא לזה קטסטרופה, כי אני לא רוצה להבהיל את הציבור, אבל לא יכול להיות מצב שאנחנו נשב באופוזיציה ונשחק ב'כאילו' שאנחנו משפיעים. בתקופה הזאת אנחנו צריכים להיות בתוך הממשלה, לעזור, להשפיע, לנהל, לדאוג שאנחנו שומרים מצד אחד על הדמוקרטיה ומצד שני על הבריאות, ועוד צדדים שהם החברתיים. בסוף אם לא נרתם למשימה הזאת, הדברים יהיו יותר גרועים. לכן, לקחנו אחריות ונכנסו לממשלה".

מגל: הם לא מבינים את המציאות?
"יש לי הרבה כבוד ליאיר לפיד וגם לבוגי, אני חושבת שבסוף אנשים הולכים לפי האמונה שלהם, זה לראייתם ולתפיסתם. בסוף הגעתי לצומת שבה אני אומרת לעצמי שאני לא רואה עין בעין את הדברים כמו יאיר לפיד. היו הרבה צמתים כאלה, אבל לא צמתים חשובים כמו הצומת שבה אנחנו נמצאים, צומת היסטורית וחשובה. זה לא שעל כל דבר קמים והולכים על הדבר הזה מבחינתי זה לעשות שקר לנפשי". 

כספית: את לא חוששת שנתניהו מנצל ודוהר על משבר הקורונה שבישראל תוך אווירת חירום? ואולי היה כדאי לתמוך בכל החלטות הקורונה למיניהן מבחוץ ולא להיכנס לממשלה בראשות נתניהו?
"ומה בסוף הדרך? בחירות. אני חושבת שהציבור הישראלי לא צריך לשלם מחיר על התבצרות, אני לא חושבת שפוליטיקאים יכולים להיות רק במקום של התבצרות. בסוף, צריך לדעת גם להגיע לסוג של פשרות, אנחנו רואים את המצב אנחנו רואים שהחברה הישראלית חוץ ממשבר הקורונה, משוסעת ומפולגת ואני הייתי מאלה שהתנגדו לחוק שבא ואומר שצריך לפסול את ההתמודדות של נתניהו, באמצעות חוק פרסונלי של ח"כ עם כתבי אישום לא יוכל להקים ממשלה. אני חושבת שאנחנו צריכים להתחיל לחבר, אנחנו חייבים להתחיל לחבר. אנחנו חייבים להבין שהבית הזה, אחרי אלפיים שנות גלות הגענו לבית הזה, ואנחנו לא יכולים לחרב אותו מבפנים. מבחינתי זה גם אחד הדברים שמאוד השפיעו עליי, אני רוצה להאמין שאפשר אחרת".

מגל: יש עתיד ותלם הגיבו לדברים שלך ואמרו כך – 'בעת משבר לאומי, תמנו שטה וחברי מפלגתו של גנץ, נותנים יד להגדלת ממשלה של מעל 30 שרים, מאות מיליונים לפוליטיקה במקום לצוותים רפואיים, לעסקים קטנים ולאזרחי המדינה. זו סטירת לחי לבוחרים. זו לא ממשלת חירום - זו הפקרות'.
"אני גם לא אוהבת את זה שהממשלה הזאת הולכת להיות גדולה, אנחנו עדיין נמצאים בתוך המשא ומתן ואנחנו נעשה הכול כדי לצמצם אותה. אנחנו לא יודעים מה המספר הסופי ואנחנו נאבקים גם ברגעים האלה כדי שהממשלה לא תהיה מנופחת, אבל יש לנו גם הישגים חסרי תקדימים. אנחנו מקבלים ממשלה שוויונית ויהיה לנו וטו על כל החוקים שיעברו, וטו על מינוי תפקידים רגישים כגון מפכ"ל ויועמ"ש ועוד. בין הבחירה שלא להשפיע לבין להשפיע בתקופה הקשה הזאת - הבחירה היא להשפיע".

מגל: מה הייתה דעתך על הקמת ממשלה צרה עם המשותפת?
"אומר בכנות, אני עם תפיסותיי המרכז-ימין זה לא היה לי קל ועם זאת, כאשר הקוקפיט לשעבר, החליטו שהולכים על הדבר הזה, אמרתי - אם נגיע לשלב שנצטרך להצביע, אני אצטרך ליישר קו. אני לא ראיתי את זה קורה, אני חייבת להודות".

כספית: הנדל והאוזר עשו את העבודה בשבילכם.
"אני להבדיל מאחרים אומרת את האמת, בסוף יועז וצביקה לא הבטיחו לאף אחד, אחרי הסבב השני שגם אז הם התנגדו, שהם הולכים להצביע בעד הדבר הזה. אני לא מבינה את ההאשמה כלפיהם. אם לא היית מצביעה הייתי אומרת את זה, אבל לא הרגשתי עם זה בנוח, לא אהבתי את זה, לא אוהבת ממשלות צרות שהופכות את הממשלה לסחיטה יותר, ועדיין אמרתי שאם היינו מגיעים למצב שהיינו צריכים להצביע - הייתי מצביעה".

כספית: הייתה לך שיחה קשה עם חבר למפלגה?
"בוודאי שהשיחות הן לא פשוטות ואני לא הולכת לפרט איזה שיחות, היו לי אני מכבדת ואוהבת אותם ואני נשארת חברה שלהם אבל למדתי מבית וחונכתי ללכת אחרי הלב שלי, אחרי האמת שלי, וזה לא פשוט. אני נשארת חברה שלהם ומאחלת להם המון הצלחה. אני יודעת שהם באים בלב נקי כדי לתרום למדינה, אבל צריך גם אומץ לב לדעת שכשהבית האידאולוגי הוא לא הבית האידאולוגי צריך לקום וללכת ולא להיות צבועים".