מי שמכיר אותי, יודע שאני מעדיפה להכין גם מאכלים שאפשר לקנות, מוצרים שארוזים ומוכנים על המדפים. אף על פי שהם מביטים אליי דרך עטיפה מרשרשת ומושכת, אני בוחרת להתעלם מהם, להיכנס למטבח ולצאת משם עם מאכלים דומים, רק יותר בריאים ונכונים עבורנו.   

למשל חטיפי אנרגיה. לא פעם כאשר אנו ממהרים לעבודה ולמסגרות השונות אנו מצטיידים בחטיפים שמבטיחים להעלות את רמת האנרגיה בגופנו. בשנים האחרונות הם נמצאים בכל החנויות, הקיוסקים והמרכולים. הם נמכרים בטעמים ובגדלים שונים. יש בהם אגוזים או פירות מיובשים, חלקם מצופים שוקולד, אחרים מעידים על עצמם שהם טבעוניים. 

על כל מארז חטיפים כזה מתנוססת המילה "בריא". אבל אנחנו חייבים לקרוא היטב את האותיות הקטנות ולבדוק אם החטיף שאותו בחרנו אכן מתאים להגדרה או שהוא מיועד להשביע ולהעניק לנו קלוריות כשל ארוחה. 

לאתר הקולינארי של פסקל - לחצו כאן

ואני, במקום לקנות מוצרים מעובדים, מעדיפה להכין חטיפי אנרגיה בבית. לא תאמינו עד כמה זה קל ופשוט. אני משתמשת בחומרים טובים כמו קוואקר, דבש וסוגים שונים של אגוזים ויכולה לשלוט בכמויות של החומרים ובממתיקים. 

מתחילים בקלייה של חומרי הגלם (כמו אגוזים או שומשום) ממשיכים בהוספת פינוקים, מערבבים, מתבלים, שוב מערבבים, מעבירים לתבנית, אופים וחותכים. זה באמת כל הסיפור. כל אחד ואחת יכולים להכין חטיפי אנרגיה בריאים וטעימים בבית, בעזרת המתכונים שמופיעים כאן. 

בחרתי להציג לכם שלושה מתכונים, אתם מוזמנים לערוך בהם שינויים כראות עיניכם. למשל להחליף חלק מהאגוזים שמופיעים במתכון באגוזים מסוגים שונים, להחליף את החמאה בשמן קוקוס, להשתמש בדבש, אגבה או סילאן במקום בסוכר, להוסיף חמוציות, זרעי צ'יה, גוג'י ברי, פרג, שוקולד מריר ועוד.

חטיף שומשום ללא אפייה

חטיף שומשום ללא אפייה. צילום: פסקל פרץ-רובין
חטיף שומשום ללא אפייה. צילום: פסקל פרץ-רובין

החומרים (ל־15־20 יחידות 
בתבנית כיכר בגודל 25X12 ס"מ): 
• 130 גרם שומשום
• 30 גרם אגוזים (שקדים, פקאן, אגוזי לוז)
• 1 כוס שיבולת שועל
• 1 כוס פצפוצי אורז
• 2 כפות ממרח תמרים או 5־3 תמרים מסוג מג'הול, חתוכים לפיסות קטנות 
• 2 כפות טחינה
• 30 גרם חמאת קקאו 
• 50 מ"ל מייפל
• 4 כפות דבש 
• ¼ כפית מלח 
• 50 גרם חמאת בוטנים עם חתיכות 
• ½ כפית קינמון 

אופן ההכנה:
מרססים מעט שמן על התבנית ומשטחים בתוכה את גרגירי השומשום. קולים כ־10 דקות עד לקבלת גוון זהבהב. מוציאים ומעבירים לקערה. 
משטחים את האגוזים, שיבולת השועל ופצפוצי האורז וקולים אותם בתנור כ־12 דקות. מוציאים, מצננים ומוסיפים אותם לקערה עם גרגירי השומשום. מערבבים.

מניחים בקלחת את ממרח התמרים או התמרים החתוכים, הטחינה, חמאת הקקאו, המייפל, הדבש, המלח וחמאת הבוטנים. מניחים על להבה בינונית־נמוכה ומערבבים. מבשלים כ־10 דקות עד להמסה אחידה. 

יוצקים את התערובת לקערה עם גרגירי השומשום, האגוזים ושיבולת השועל. מערבבים. מוסיפים את הקינמון ומערבבים היטב. מרססים קלות את התבנית ומעבירים לתוכה את העיסה. משטחים אותה ודוחסים היטב. מכסים ביריעת ניילון נצמד ושומרים במקרר או במקפיא עד להגשה. 
הופכים את התבנית על משטח עץ ופורסים לפרוסות בעובי 1½־1 ס"מ ומגישים. רצוי לשמור במקרר.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: פרווה

חטיף האנרגיה שלי

חטיף האנרגיה שלי. צילום: פסקל פרץ-רובין
חטיף האנרגיה שלי. צילום: פסקל פרץ-רובין

מכל החטיפים שהכנתי, זה האהוב עליי ביותר. בכל פעם אני משנה את סוגי האגוזים ומחליפה את התוספות, ובכל פעם הוא יוצא מושלם.
החומרים (ל־16־20 ריבועים קטנים):
• ¼2 כוסות שיבולת שועל
• ½ כוס פצפוצי אורז
• ½ כוס שקדים שלמים או חצויים
• ¼ כוס פיסטוקים
• ½ כוס אגוזי פקאן
• ½ כוס אגוזי קשיו
• 50 גרם חמאה או "מחמאה"
• 1 כף טחינה
• 2־3 כפות מים
• ¾ כוס (200 מ"ל) דבש או סילאן 
• ¼ כוס (50 גרם) סוכר חום מסוג דמררה
• 1 כפית תמצית וניל
• קורט מלח
• ¼ כפית זנגביל
• ½ כפית קינמון
• ½ כוס חמוציות
• ½ כוס צימוקים

אופן ההכנה:
בתבנית תנור קולים קלות את שיבולת השועל במשך 3־5 דקות, מעבירים לקערה ומוסיפים את פצפוצי האורז. בתבנית נפרדת משטחים את השקדים ואת כל סוגי האגוזים וקולים אותם 7־10 דקות בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות). מוסיפים הכל לקערת שיבולת השועל.

שמים בקלחת את החמאה, הטחינה, המים, הדבש או הסילאן, הסוכר, תמצית הווניל, המלח, הזנגביל והקינמון. מחממים מעל להבה בינונית־גבוהה במשך מספר דקות עד שהחמאה נמסה.

מערבבים שתי דקות נוספות, מכבים את הלהבה ויוצקים לקערת שיבולת השועל והאגוזים. מערבבים לעיסה אחידה. מוסיפים לקערה את החמוציות והצימוקים ומערבבים.

מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומברישים קלות בשמן או בתרסיס שמן. מחממים את התנור לחום בינוני־נמוך (170־160 מעלות). 
מעבירים את העיסה לתבנית, משטחים ומהדקים היטב בכפות ידיים רטובות, עד לקבלת שכבה אחידה. אופים 15־20 דקות או רק עד הזהבה קלה. העיסה צריכה להיות רכה וקצת גמישה כשנוגעים בה. מוציאים מהתנור. 

מעבירים את התערובת עם נייר האפייה לרשת ומשהים לצינון כשעה. מעבירים למשטח עבודה וחותכים בעזרת סכין משוננת ריבועים קטנים או בינוניים או מלבנים ברוחב 3 ס"מ ורוחב 12 ס"מ. מעבירים לכלי שניתן לסגור אותו הרמטית.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: 40־50 דקות
סוג המנה: חלבי או פרווה

חטיף גרנולה 

חטיף גרנולה. צילום: פסקל פרץ-רובין
חטיף גרנולה. צילום: פסקל פרץ-רובין

החומרים (ל־12־14 יחידות, בתבנית 
בגודל 22X22 ס"מ או 24X24 ס"מ):
• 270 גרם שיבולת שועל 
• 140 גרם שקדים ללא קליפה, שלמים או פרוסים 
• 40 גרם בוטנים
• ¼ כוס גרעיני דלעת או גרעיני חמניות 
• ½ כוס חמוציות 
• 3 כפות פתיתי קוקוס
• ¼ כפית מלח 
• 1 כפית זנגביל או קינמון  
• 1 כפית תמצית וניל משובחת 
• 100 מ"ל אגבה, דבש או מייפל 
• 2 כפות סוכר חום דחוס
• 80 גרם חמאה או שמן קוקוס
לציפוי שוקולד:
• 100־150 גרם שוקולד מריר (מעל 60% מוצקי קקאו)
• 1 כפית שמן או גלוקוזה 

אופן ההכנה:
מניחים בקערה רחבה את שיבולת השועל, השקדים, הבוטנים, גרעיני הדלעת, החמוציות, פתיתי הקוקוס והמלח - ומערבבים היטב.

מניחים בקלחת את הדבש או האגבה, מוסיפים את הסוכר והחמאה וממיסים על להבה נמוכה. מערבבים ומבשלים עד להמסה אחידה. יוצקים את הסירופ על החומרים היבשים ומערבבים עד שהכל מצופה בשכבה עדינה. מעבירים את התערובת לתבנית מרופדת בנייר אפייה, משטחים ומהדקים היטב אל התבנית.

בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים במשך 25־30 דקות, עד שהחטיפים משחימים קלות. מניחים להם להצטנן בתוך התבנית.

מניחים את השוקולד בקערית זכוכית, מוסיפים את השמן וממיסים במיקרוגל במספר פולסים עד להמסה אחידה. יוצקים את השוקולד על פני משטח הגרנולה ומחליקים הכל לשכבה אחידה דקה וחלקה. מצננים היטב. מחלצים את משטח הגרנולה המצופה מהתבנית, נעזרים בשולי נייר האפייה. מניחים על קרש חיתוך ומצננים עוד חמש דקות. חותכים את החטיפים לגודל הרצוי, ריבועים או פסים.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: חלבי או פרווה, לפי בחירה