מהודעה שפורסמה על ידי רשות הטבע והגנים, נודע כי היום (ראשון) נצפתה באילת דג מנטה ענק (חתול ים) ברוחב 3 מטרים בחוף הצפוני במסגרת פיקוח דייג ודיגום ערכי טבע. "מנטה הינה משאת נפשו של כל צולל הנכנס למים, אולם באילת תצפית כזאת היא נדירה, ועד היום באיסוף התצפיות של עמותת כרישים בישראל, תועדו רק 14 תצפיות של מנטה מאילת", הסבירה עדי ברש, דוקטורנטית באוניברסיטת חיפה ויו"ר עמותת כרישים בישראל.

מנטה בחוף הצפוני באילת. צילום: עמרי עומסי

"במסגרת צלילה פיקוח הבוקר הרמתי את הראש ולפתע ראיתי מנטה ענקית שוחה מעלי. שנים אני צולל לפני כחודש ראיתי מנטה לראשונה בחיי. היום התצפית הייתה שונה כיוון ששחיתי מתחת למנטה מה שאפשר לזהות שמדובר בנקבה״, סיפר עמרי עומסי, פקח יחידה ימית ברשות הטבע והגנים. 

עוד ציינה ברש כי המנטה כשמה כן היא - ענקית. המין מנטה ענק הינו המין הגדול ביותר מבין הבטאים ואף נמצא בין חמשת דגי הסחוס הגדולים ביותר (כרישים ובטאים). מנטה ענק מגיעה בדרך כלל לרוחב של 4.5 מטרים בבוגר, אך תועדו מנטות ברוחב של מעל 9 מטרים. כל זאת, מסינון פלנקטון ועל כן המנטה שוחה בגוף המים ומאתרת את הכתמים של יצורי הפלנקטון הקטנים.

מנטת ענק נידוגה מסביב לעולם עקב הערך הגבוה של בשרה וסנפיריה והיא מוגדרת היום במצב שימור "פגיע" ע"י האיחוד העולמי לשימור טבע (IUCN), ועל כן מבקשים ברשות הטבע והגנים לדווח להם ולקבוצה כרישים בישראל במספר *3639, ולסייע למחקר ולשימור של דגי הסחוס.