החיסונים כבר כאן, והמתחסנים הראשונים יקבלו בימים הקרובים את המנה השנייה של החיסון. אולי כבר רואים את האור בקצה המנהרה, אולם יחד עם זאת, יש עדיין מספר לא מבוטל של נדבקים, של חולים ושל מחלימים.

לתזונה השפעה על הגוף בכל מצב, הן בבריאות והן בחולי. יש חשיבות למזונות שבהם יש להעשיר את הארוחות, כמו גם כאלה שכדאי לצמצם את צריכתם ולעתים אף להימנע מהם לחלוטין.

הנה מספר המלצות לטובת המחלימים מקורונה, המלצות שמתאימות גם להחלמה ממחלות ויראליות נוספות כמו שפעת, שלפעמים מתפרצות באופן קשה. ההמלצות מתייחסות לאלו שהשתחררו מאשפוז בבתי החולים או למחלימים בבית.

על מנת לסייע לגוף להחלים מהר יש להתייחס לתזונה כאל חלק מהטיפול, בדומה לטיפול התרופתי. סיבוכים נלווים למחלת הקורונה יכולים להיות ירידה במשקל, צמצום מגוון המזונות בתפריט בגלל תשישות ועייפות, פגיעה בחוש הטעם ובחוש הריח ומצב רוח ירוד - כל אלה יחד ולחוד מחלישים את הגוף והנפש.

שתייה גם ללא צמא

בזמן מחלה, במיוחד כאשר היא מלווה בחום, דרישות הנוזלים של הגוף גדלות ויש להרבות בנוזלים: מרקים, שתייה חמה, שתייה קרה. הדרישות עולות במקרים של הקאות ושלשולים תכופים. אם לא שותים מספיק, יש סכנה של התייבשות.

להבדיל מתחושת רעב, דרישת הגוף לנוזלים אינה מלווה תמיד בתחושת צמא, לכן חשוב לשתות גם אם לא צמאים, לפחות שמונה כוסות ביום. במקרים של חום חשיבות השתייה מקבלת משנה תוקף, וחשוב לשתות יותר. אם קיים קושי בשתייה, כדאי לשתות לגימות קטנות לעתים קרובות, כל 15־10 דקות, במהלך היום כולו. בדרך כלל שתן בצבע כהה מעיד על שתייה לא מספקת, וצבע שתן בהיר מעיד על כמויות נוזלים נאותות, אם כי יש תרופות שמשפיעות על הצבע, ולכן לא תמיד זוהי אינדיקציה מספקת.

להגדיל צריכה קלורית

פעולת האכילה יכולה להיות מאתגרת בזמן מחלה ובמיוחד כאשר ישנם קוצר נשימה, פגיעה בחוש הריח או בחוש הטעם, תשישות מוגברת וירידה במצב הרוח.

ראשית, חשוב להיות ערים לחוסר התיאבון ולאפשרות של ירידה במשקל. בימים כתיקונם אנו מרבות לדבר על הסכנות שבהשמנה. אך בימי מחלה, ירידה דרסטית במשקל, גם למי שנדמה לו שיש לו מספיק עודפים, יכולה לפגוע בגוף. הגוף אינו מקבל מספיק אנרגיה ולכן מצמצם את התפקוד שלו, וכך היכולת להילחם בנגיף נחלשת ומשך זמן ההחלמה עשוי להתארך.

כדי להגדיל את הצריכה הקלורית מומלץ לאמץ שני הרגלים פשוטים: אכילה לעתים קרובות, כל שעתיים־שלוש; לשתות אחרי הארוחה, לא לפניה ולא במהלכה - זאת על מנת שלא להגדיל את נפח הקיבה בזמן הארוחה ולהגיע לתחושת שובע מהירה; לאכול לאט וללעוס היטב. תהליך העיכול מתחיל בחלל הפה: השיניים טוחנות, הלשון מערבלת והרוק מתחיל את הפירוק הכימי. לעיסה טובה משפרת את יעילות עיכול המזון וספיגת הרכיבים התזונתיים.

שיפור הארוחות

בחירה במזונות רכים ולחים שקל יותר ללעוס ולבלוע: דייסות, מחית פירות או תפוחי אדמה, ירקות מבושלים. שילוב מזונות מרוכזים בקלוריות למשל: אבוקדו, טחינה, גרעינים, שקדים ואגוזים למיניהם (50 גרם ביום), תיבול נדיב של סלטים ותבשילים בשמן זית או שמן קנולה. כל אלה עשירים בקלוריות ובשומן "טוב".

הקפדה על צריכה מספקת של חלבון על מנת למנוע איבוד מסת שריר ושיקום השרירים אם נפגעו: יש לנסות לשלב חלבון בכל ארוחה כמו לדוגמה תוספת גבינה לירקות, לסלטים, לתפוחי אדמה; תוספת ביצים קשות לסלטים, לפשטידות; פירות וירקות עם יוגורט. העדפה של מוצרים מועשרים בחלבון, כמו חלב ומוצריו, העשרת המנות בקטניות כמו עדשים, גרגירי חומוס, שעועית - אלה מתאימים וטעימים במרקים, בתבשילים ובסלטים טריים.

מומלץ לוודא שאין מחסור תזונתי של ויטמינים, מינרלים או רכיבים אחרים, בגלל כמויות מזון קטנות. חשוב להתייעץ עם מומחה מקצועי (דיאטן, רופא) לגבי תוספי תזונה כמו מולטי־ויטמין.

הדגשת הטעמים של האוכל: פגיעה בחוש הטעם יכולה לגרום לשימוש מוגבר במלח שולחן. יש להיות ערים לכך. עשבי תיבול (פטרוזיליה, שמיר, כוסברה, מרווה, נענע) ותבלינים (פפריקה, כורכום, כמון, קינמון, הל, תימין) מעשירים את המאכלים, ולא פחות חשוב, מאפשרים להפחית את כמות המלח (נתרן). התיבול תורם פרט לטעמים גם ריח שמוסיף לחוויית הארוחה (עוד קודם האכילה). חשוב לאמן את האף בריחות במקרה של איבוד חוש הריח (לטובת העניין יש להריח מספר פעמים ביום שלושה־ארבעה ריחות קבועים ומוכרים כמו קפה, לימון, רוזמרין). כדי להגביר את עוצמת הניחוחות ניתן לערבב את התבלינים במעט שמן כחצי שעה לפני הבישול. אף שלרוב מדובר בכמויות קטנות, עשבי התיבול והתבלינים מכילים נוגדי חמצון ופיטוכימיקלים המסייעים לגוף להתמודד עם רכיבים מזיקים. רצוי לקצוץ את עשבי התיבול (גבעולים ועלים) ולטחון את התבלינים (זרעים, קליפות, שורשים), כדי להגדיל את שטח הפנים ובכך להגביר את השפעתם על הארומה. סמוך להגשה ניתן להעשיר ולעטר את המנות בעשבי תיבול טריים כמו בזיליקום ופטרוזיליה.

חולי קורונה רבים מתלוננים על תחושה של יובש בפה לאורך כל שעות היום. ניתן להיעזר במציצת סוכרייה, לעיסת מסטיק או לחלופין צחצוח שיניים באופן תדיר.