הסופר סמי ברדוגו הוא הזוכה בפרס ספיר לשנת 2020 על ספרו "חמור" בהוצאת הספרייה החדשה, כך החליטה היום (ראשון) ועדת הפרס בראשות עו"ד אמי פלמור. בשבוע שעבר הוכרז הזוכה בפרס ספר הביכורים - 'ירח' של דורי פינטו.

יו"ר מפעל הפיס, רו"ח אביגדור יצחקי, הגיע היום לביתו של ברדוגו על מנת לבשר לו על דבר הזכייה ולהעניק לו את הפסלון. הזוכה יקבל בנוסף מענק על סך 150 אלף ₪, ספרו יתורגם וייצא לאור בשפה הערבית ושפה זרה נוספת על פי בחירתו. בנוסף, ירכוש מפעל הפיס מהדורה בת 500 ספרים מספרי חמשת הסופרים שנבחרו במסגרת "הרשימה הקצרה" ומזוכה פרס הביכורים ויעניק אותם לספריות ציבוריות ברחבי הארץ.

בוועדת הפרס חברים, מלבד פלמור, גם חוקר הספרות פרופ' אבנר הולצמן מאוניברסיטת תל אביב, חוקר התרבות והספרות ד"ר שגיא מעין מממכללת ספיר, חוקרת הספרות ד"ר שירה סתיו מאוניברסיטת בן גוריון, ראש המחלקה לספרות משווה באוניברסיטת בר אילן, ד"ר מיכל בן חורין, המשורר ויוצר הקולנוע עמיחי חסון והעיתונאי ומבקר הספרות אלעד בר נוי.

בנימוקי הבחירה בברדוגו כתבה הוועדה כי "בלשון וירטואוזית ומקורית בתכלית, בחוכמה ובאומץ, 'חמור' של סמי ברדוגו מאיר פינות של עזובה והזנחה בדרך שטרם נעשתה. פינות גשמיות – כמו הפריפריה, הגוף, אבטלה, בעלי חיים, חצרות ושדות בור – וגם פינות עזובות בתודעה ובמחשבה. "כי כמעט אין להתרחשות הזאת מילים משל עצמה, לשון שתופסת אותה, דיבור שיראה מי היא ומה היא פשוטו כמשמעו. מה הן התחנות הכמעט יתומות, הפזורות?" הספר מצליח לייצג גם את הסתמיות של התודעה, את הריק, ואף על פי כן דמויותיו נותרות בזרותן ובכך גם שומרות על עצמאותן. "חמור" הוא מעשה ספרותי נועז המתנגד למנגנוני בניית נרטיב המתקדם לקראת מטרה ותכלית. 'אין בכלל סיפור חיים', כותב ברדוגו. 'יש רק חייך, רק חיים'. זוהי כתיבה שכולה הוויה טהורה – רגע ברגע, חי וחריף".

הספר ''חמור'' מאת סמי ברדוגו (צילום: יח''צ)
הספר ''חמור'' מאת סמי ברדוגו (צילום: יח''צ)

רו"ח אביגדור יצחקי, יו"ר מפעל הפיס, אמר כי "השנה אנו מציינים בגאווה גדולה 20 שנות פעילות של הפרס החשוב והיוקרתי ביותר בתחום הספרות בישראל – 'פרס ספיר לספרות' שנוסד בשנת 2000 והפך ברבות השנים למוסד חשוב ומוערך שזוכה להתעניינות רבה, הן בקרב קהילת הסופרות והסופרים בישראל והן בקרב הציבור כולו".

"בשנה כל כך מאתגרת שחווה עולם התרבות הישראלי, חשוב יותר מתמיד להמשיך ולהוביל בגאון את המוסד החשוב הזה שכל מטרתו להכיר ולהוקיר את הספרות העברית כאבן יסוד בתרבות הישראלית ולהעלות על נס את תרומתם החשובה של הסופרות והסופרים בישראל לחברה. מפעל הפיס ימשיך להוביל את הפרס לעוד שנים רבות וימשיך להשקיע משאבים רבים במטרה לקדם את הסופרים בישראל ואת הספרות הישראלית".