איזה ארטיק אתם אוהבים? בטוח שנתקלתם בשנים האחרונות בשלגונים טבעיים העשויים בעבודת יד מרכיבים ופירות, ותהיתם לעצמכם אם תוכלו להכין כאלה בבית. אז בשביל זה אנחנו פה.

נעמי זיסבלט, בין הראשונים שהביאו את המגמה הזו לארץ, היא מייסדת חברת פאלטאס המייצרת קרטיבים טבעיים במפעל אינטימי בתל אביב מ-2012. הקרטיבים מיוצרים בהשראת שיטת הייצור המקסיקנית, אותה למדה וחקרה בטיוליה בכפרים במקסיקו. כאן היא גם משתפת אותנו בכמה מהטיפים שלה.

צבעיהם המשגעים של הארטיקים מתקבלים מהפירות עצמם: תות (אדום), מנגו (כתום), אננס (צהוב), מלון ירוק עם ספירולינה (ירוק), אסאי וספירולינה (כחול), פירות יער (סגול). 

מארז פירותי פאלאטס קרטיבים טבעיים (צילום: אנטולי מיכאלו)
מארז פירותי פאלאטס קרטיבים טבעיים (צילום: אנטולי מיכאלו)

טיפים להכנת ארטיקים טבעיים בבית

  • תבנית איכותית עוזרת להשגת תוצאה טובה. תבניות נירוסטה או סיליקון הן המומלצות ביותר. חפשו כאלה עם מכסה שמחזיק את המקלות במקום.
  • אם הארטיקים שלכם יוצאים קרחוניים מדי מומלץ להוסיף שומן: חמאת שקדים, חלב קוקוס, יוגורט, בננות - כולם תורמים ליצירת מרקם נעים יותר.
  • כשארטיק קופא המתיקות שלו מתמתנת, לכן כשאתם טועמים את הבלילה היא צריכה להיות מתוקה מידי.
  • אל תזרקו פירות בשלים שנראים לא טוב. אלו הפירות הכי מומלצים לשימוש לארטיק. היפטרו מהחלקים החומים ואת היתר הכניסו לבלנדר. סביר להניח שכמעט לא תצטרכו להוסיף סוכר.
  • כדי לשחרר את הגלידה בקלות מהתבנית שוטפים אותה בזרם מים פושרים לכמה שניות. אין צורך במים חמים.

שלגון מנגו לאסי טבעי (צילום: נעמי זיסבלט וטל פרי)
שלגון מנגו לאסי טבעי (צילום: נעמי זיסבלט וטל פרי)

שלגון מנגו לאסי חלבי
באדיבות נעמי זיסבלט, לפאלטאס
מצרכים להכנת כ-8 יחידות

1 מנגו גדול טרי חתוך לקוביות (ככוס)
1/2 כוס קרם קוקוס
1/2 כוס יוגורט (לבחירתכם)
2 כפות סוכר קנים + 2 כפות מים רותחים (מערבבים יחד לקבלת מי סוכר)
קורט מלח

אופן ההכנה
1. מערבלים בבלנדר או סטיק בלנדר את כל המרכיבים עד לקבלת מרקם אחיד וקרמי.
2. יוצקים לתוך תבניות ארטיק עם מקלות למשך 4 עד 8 שעות במקפיא.

שלגון לימון חלבי  (צילום: סטודיו TEKA)
שלגון לימון חלבי (צילום: סטודיו TEKA)
 
שלגון לימון חלבי 
באדיבות מחלקת התזונה של מותג מוצרי החשמל Teka
מצרכים להכנת כ-6 יחידות

400 מ''ל חלב מרוכז
250 מ"ל שמנת מתוקה להקצפה 35% שומן חלב
200 מ''ל מיץ לימון
מעט מלח
2 כפיות קליפת לימון

אופן ההכנה
1. מקציפים בקערה את השמנת המתוקה והחלב המרוכז עם מעט מלח.
2. מוסיפים לתערובת את קליפת הלימון.
3. כאשר כל המרכיבים מעורבבים מוסיפים מיץ לימון, מערבבים שוב ומניחים בצד למשך 20 דקות. התערובת תהפוך לסמיכה. 
4. כשהתערובת מוכנה, מוזגים לתבניות הארטיקים ומקפיאים למשך 4 או 6 שעות לפחות.
5. לשחרור קל של השלגונים מהתבניות – שוטפים את צדי התבניות מתחת לזרם מים חמים.

ארטיק רום ופטל (צילום: סטודיו TEKA)
ארטיק רום ופטל (צילום: סטודיו TEKA)

ארטיק רום ופטל
באדיבות מחלקת התזונה של מותג מוצרי החשמל Teka
מצרכים להכנת כ-10 יחידות

500 גרם פטל
200 גרם סוכר
200 מ"ל מים
2 כפות מיץ ליים
40 מ"ל רום

אופן ההכנה
1. ראשית מכינים את הסירופ, על מנת שיהיה מספיק קר בעת הכנת הקרטיבים: מכניסים לסיר את הסוכר והמים, מניחים אותו על אש בינונית, מערבבים את התערובת עד שהסוכר מתמוסס לחלוטין.
2. מביאים את התערובת לכדי רתיחה ונותנים לה להתבשל במשך כמה דקות על אש נמוכה.
3. מסירים מהאש ושומרים את הסירופ בצד להצטננות.
4. כעת מועכים את הפטל ומסננים דרך מסננת, כדי לברור את הזרעים.
5. מערבבים את הפטל עם מיץ הליים, רום והסירופ שהספיק להתקרר.
6. ממלאים את תבניות הקרטיבים ושמים במקפיא למשך 12 שעות לפחות.
7. לשחרור קל של השלגונים מהתבניות – שוטפים את צדי התבניות מתחת לזרם מים חמים.

ניסינו ואהבנו
אם אתם מתעצלים להכין לבד ומעדיפים להתפנק, לא יהיה קשה למצוא ארטיק שהוא בול לטעמכם כאן ועכשיו.
בכל שנה חברות גלידה וגלידריות פרטיות מנסים להפתיע ולהמציא עצמן מחדש עם טעמים חדשים ומפתיעים שמותאמים לחך הצרכן הישראלי שאוהב מאד חידושים.
סתם שתדעו, בעברית תקנית נקרא הארטיק "קרחון" אם הוא ארטיק שעשוי מקרח, ו"שלגון" אם הוא עשוי מחלב. לא תאמינו, אבל ארטיק היה למעשה שמה של חברה ישראלית לייצור שלגונים שהוקמה בבת ים על ידי יהודים  בלגים בשנת 1951.
בשנת1971 הגיעה החברה לפשיטת רגל ונסגרה אך מאז ועד היום השם ארטיק הפך בישראל לשם גנרי לקרחון או שלגון על מקל.

מגנום דאבל דולצ'ה גולד. שלגון קראנץ' פופוקרן. קרטיב XL Energy Drink. שלגון שוקולד Milka  (צילום: סטודיו אסם,יחצ)
מגנום דאבל דולצ'ה גולד. שלגון קראנץ' פופוקרן. קרטיב XL Energy Drink. שלגון שוקולד Milka (צילום: סטודיו אסם,יחצ)

סולרו משמש ואפרסק 58 קלוריות. שלגון שוקולד לבן ותות 88 קלוריות. גרניטה קפוצינו ואייס ונילה. (צילום: סטודיו פלדמן,יחצ)
סולרו משמש ואפרסק 58 קלוריות. שלגון שוקולד לבן ותות 88 קלוריות. גרניטה קפוצינו ואייס ונילה. (צילום: סטודיו פלדמן,יחצ)