בחול המועד סוכות אני מורידה הילוך כמעט בכל תחום בחיי, במטבח בפרט. מחפשת מנות קלילות ומהירות הכנה לימי החול, וגם לשבת. בשנים האחרונות, המאכלים שאני מכינה מבוססים על המון ירקות, במבחר טכניקות בישול: מבושלים, מאודים וטריים.

וכשאני אומרת מנות מהירות הכנה, אני מתכוונת לזה. אחרי הקילוף אני חותכת את הירקות לחתיכות גדולות או משאירה אותם שלמים, מתבלת מעט ומעבירה לתנור או לאידוי, שמשלימים את הטעמים, מחבקים ומהדקים הכל יחד והופכים מנה כל כך פשוטה לעשירה בטעם.

לפעמים אני בוחרת פשוט להכין סלט ירקות לצד אחד הרטבים האהובים עליי. בין שזה רוטב פשוט וקליל של לימון, שמן זית ומלח, ובין שזה רוטב ויניגרט איכותי או רטבים אחרים שאפשר להכין מראש ולשמור במקרר. לסלט אני מצרפת תוספות מתאימות, למשל גבינות קשות או טופו, קרוטונים, אגוזים, דגנים, קטניות, קרקרים, זרעים, עגבניות מיובשות, זיתים, לבבות דקל, אספרגוס, פירות ועוד.

השבוע, ברוח הקלילות, בחרתי להציע לכם שלושה מתכונים להכנת סלטים - שניים מהם טריים ועוד סלט חם מוקפץ; שלושה מתכונים לרטבים שישתלבו איתם נהדר; ומתכון אחד למציות - שאפשר להגיש לצד הסלט.

מתכונים נוספים באתר הקולינרי של פסקל

סלט עגבניות טריות

החומרים (ל־6־4 מנות):
• 1 סלסילת עגבניות שרי בשלל צבעים או תמר, חצויות לאורכן
• 2 כפות צלפים
• ½־¾ כוס זיתי קלמטה מגולענים
• 6 נתחי אנשובי כבושים בשמן
• מלח ופלפל גרוס, לפי הטעם
• מיץ מלימון גדול
• 4־3 קרקרים או מציות גלאט, שבורים לחתיכות גדולות  
• 2־3 כפות שמן זית

להגשה ועיטור:
• 3־2 כפות תלתלי פרמזן דקיקים (לא חובה)
• 2 כפות עלי בזיליקום קטנים

אופן ההכנה:
מניחים את העגבניות בצלחת הגשה רחבה, מפזרים מעליהן את הצלפים והזיתים, מסדרים מעל ומסביב את נתחי האנשובי, מתבלים במלח ובפלפל גרוס, מזלפים מיץ לימון ומערבבים קלות. מסדרים את הקרקרים או פיסות הגלאט מסביב, יוצקים מעל שמן זית, מעטרים בתלתלי הפרמזן ובעלעלי הבזיליקום ומגישים.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 10 דקות
סוג המנה: חלבית (פרווה בלי הפרמזן)

מציות גלאט

מציות מהמטבח התוניסאי, דומות לקרקרים אך מעט רחבות ושטוחות יותר.

החומרים (ל־25־30 מציות):
• ½4 כוסות קמח מנופה
• 1 כף שמרים טריים
• 2 כפיות שמן
• ½1 כוסות מים פושרים
• מעט מלח
• 3 כפות מלח גס

אופן ההכנה:
מניחים את הקמח בקערה עמוקה, מפזרים מעט מלח ויוצרים גומה בקמח. מוסיפים את השמרים ויוצקים את המים בהדרגה, תוך כדי לישה. ממשיכים ללוש עד לקבלת בצק אחיד. מכסים ומשהים להתפחה במשך כחצי שעה.
מקמחים את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעלה בעובי 1 ס"מ. קורצים עיגולים או ריבועים בעזרת כלי מתאים ומחוררים בעזרת מזלג. בוזקים על המציות מעט מלח גס.
מסדרים את המציות ברווחים בתבנית משומנת. בתנור שחומם מראש בחום בינוני אופים במשך כ–20 דקות, או עד לקבלת גוון זהבהב.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: פרווה

סלט זוקיני וצנוניות (צילום: פסקל פרץ-רובין)
סלט זוקיני וצנוניות (צילום: פסקל פרץ-רובין)

סלט זוקיני וצנוניות

החומרים (ל־6־4 מנות):
• 7־6 זוקיני קטנים
• 5 צנוניות קטנות
• 4־3 פלפלונים קטנים ומתוקים בגוונים אדום או כתום
• 1 בצל בינוני סגול
• 1 כוס עגבניות שרי ירוקות, חצויות לאורכן
• 2 כפות שמן זית
• 2 כפות חומץ או מיץ לימון
• מלח ופלפל לפי הטעם
• 1 כף עלי אורגנו או זעתר
• ½־¾ כוס גבינה מלוחה מפוררת

אופן ההכנה:
קוטמים את הזוקיני משני צדדיו ובעזרת קולפן יוצרים "סרטים" של זוקיני. מניחים בקערה רחבה. פורסים את הפלפלונים, הבצל והצנוניות לפרוסות דקיקות ומוסיפים לקערה. מוסיפים את העגבניות הירוקות ומערבבים קלות. מעבירים לכלי הגשה בגודל בינוני. מתבלים בשמן, חומץ או לימון, מלח ופלפל, ומפזרים מעל את עלי האורגנו או הזעתר, לפי טעמכם. מפזרים מעל את הגבינה המלוחה המפוררת ומגישים.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: חצי שעה
סוג המנה: חלבית

סלט עגבניות ופטריות (צילום: פסקל פרץ-רובין)
סלט עגבניות ופטריות (צילום: פסקל פרץ-רובין)

סלט עגבניות ופטריות

החומרים (ל־6־4 מנות):
• 3 כפות שמן זית
• 1 בצל גדול, קצוץ גס
• 1 סלסילה קטנה של פטריות שמפיניון, פרוסות
• 1 סלסילה גדולה של עגבניות שרי בשלל גוונים, חצויות
• 4 שיני שום כתושות
• מלח פלפל, לפי הטעם
• ¼ כפית פלפל שאטה גרוס (לא הכרחי)
• ¼ כוס פטרוזיליה קצוצה
• ¼ כוס עלי בזיליקום קטנים או גדולים, קצוצים
• 3־2 כפות צנוברים קלויים

אופן ההכנה:
מחממים שמן זית במחבת רחבה ומוסיפים את הבצל הקצוץ. מטגנים עד לשקיפות. מוסיפים את פרוסות הפטריות והעגבניות החתוכות ומקפיצים דקה־שתיים. מוסיפים את השום ומתבלים במלח ופלפל גרוס ומעט שאטה. מערבבים עוד דקה־שתיים, מסירים מהלהבה ומפזרים את הפטרוזיליה והבזיליקום. מערבבים, מעבירים לכלי הגשה, מפזרים את הצנוברים הקלויים מעל ומגישים.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: רבע שעה
סוג המנה: פרווה
 

רוטב נכון מוסיף המון

החומרים (ל־3 צנצנות בינוניות):
לרוטב ויניגרט, כוסברה ולימון:
• ½ כוס שמן זית
• 2 לימונים או ליים, סחוטים
• 2 כפיות שום כתוש
• ½1 כפיות כוסברה כתושה
• ¾ כפית מלח
• דבש, מייפל או סילאן (לא חובה)

לוויניגרט בלסמי:
• ¼ כוס חומץ בלסמי
• ¼ כוס שמן זית
• 1 כפית דבש
• 1 שן שום כתושה
• ¾ כפית מלח
• ¼ כפית פלפל שחור גרוס

לרוטב חמצמץ:
• ⅓ כוס חומץ בן יין אדום
• ½ כוס שמן זית
• מיץ מלימון אחד
• 1 כפית חרדל דיז'ון גרגירים
• 2 שיני שום כתושות
• ½ כפית אורגנו יבש או בזיליקום
• ¼ כפית מלח
• ¼ כפית פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:
מכניסים את מרכיבי הרוטב שבחרתם לצנצנת שייקר. מנערים היטב עד לקבלת תערובת אחידה. מאחסנים במקרר עד לשימוש. אפשר לשמור את הרטבים במקרר עד עשרה ימים.
אפשר לשלב ברוטב כף או שתיים של מיונז או טחינה, לפי טעמכם.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: רבע שעה
סוג המנה: פרווה


ניסוי כלים

"שקית הפלא של בני" מאפשרת אחסון ירקות ופירות במקרר תוך שמירה על איכותם והארכת חיי המדף שלהם. לדברי היצרן, השקית מיוצרת מתרכובת ניילון מיוחד, פוליאמיד, בעל יכולת לנדף את הלחות העודפת. בשקית הפלא יש חורים זעירים, מיקרוסקופיים, שדרכם נכנסת כמות מדודה של אוויר טרי. רמת החמצן הנמוכה המתקבלת בתוך השקית, תורמת לשמירת הטריות למשך זמן ארוך.

אריזה של שש שקיות ושישה קליפסים: 30 שקל. להזמנות: 058-524-0740