ועדת שרים לחקיקה אישרה היום (ראשון) את הצעת החוק של ח"כ גבי לסקי שנכתבה בשיתוף עם קרן ברל כצלנסון בנושא פישוט והנגשת תלוש השכר.

ההצעה קובעת מבנה, נוסח ומראה אחידים יותר לתלוש השכר, בדומה למהלך שעשה אגף שוק ההון במשרד האוצר לדוחות הפנסיה השנתיים של קרנות הפנסיה. מבנה נגיש ופשוט יאפשר לכל עובד לרכוש את מיומנות קריאת התלוש פעם אחת, ולהשתמש בה לאורך כל שנותיו בשוק העבודה, על מנת להבין את תלוש השכר שהוא מקבל, ולזהות שגיאות וטעויות. בנוסף לכך, הצעת החוק תייצר תלוש ברור יותר מזה שמקבל כל עובד היום, כזה שכל אדם יכול להבין מהן הזכויות שהוא מקבל מדי חודש וכן לאפשר בצורה פשוטה יותר השוואה.

מסקר שערכה קרן ברל כצנלסון בחודש שעבר באמצעות מדגם בקרב מדגם מייצג של 504 ישראלים עלה כי רבע (25%) מבין כלל הישראלים לא יודעים לקרוא ולהבין את תלוש השכר שלהם. בקרב צעירים גיל 35, הנתונים אף חמורים יותר, שליש (33%) מעידים שהם לא יודעים לקרוא ולהבין את תלוש השכר שלהם. עוד עלה מנתוני הסקר כי כמעט שני שליש (64%) מהנשאלים מצאו טעויות ונתונים לא נכונים בתלוש השכר שלהם.

גבי לסקי (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
גבי לסקי (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)

ח"כ גבי לסקי מסרה: "הנגשת תלוש השכר היא בשורה גדולה לעובדים והעובדות. מטרתה של הצעת החוק היא להעניק לעובד והעובדת את הכלים שיאפשרו לו לבדוק האם כל הזכויות שלו נשמרות על ידי המעסיק, ואם יש טעויות בגובה ההפרשות, ימי החופשה וכו'. ניתן יהיה לאתרן בקלות ניתן ולבקש מהמעסיק תיקונים.  מהלך זה נעשה בשיתוף פעולה עם משרדי הכלכלה והאוצר ביחד עם ההסתדרות, גורמי המעסיקים וקרן ברל כצנלסון, כשהעובדים הם לנגד עיניהם. אני מברכת את כל העוסקים במלאכה, עבודה רבה עוד לפנינו".

אביעד הומינר-רוזנבלום, מנהל מדיניות וחוקר בקרן ברל כצנלסון: "תלוש השכר הנוכחי מבלבל, בלתי קריא, וגורם לטעויות, אשר בגללן עובדים רבים, חלק גדול מהן מוחלשים, לא מקבלים את השכר והזכויות המגיעים להם. אני רוצה להודות לחברת הכנסת גבי לסקי שלקחה את הנושא באופן אישי, וגם לשאר השותפים בממשלה ומחוצה לה, שהחליטו לשלב ידיים בניסיון לשמור על זכויות העובדים בישראל, ולהפוך את תלוש השכר לנגיש, ידידותי ומובן יותר, אחת ולתמיד".