לבשר הטחון יש כמה יתרונות בולטים: ניתן להכין ממנו את כל המטעמים הנהדרים שגורמים לנו להרגיש בבית – קציצות, ממולאים, רוטבי פסטה ועוד - הוא זול יחסית, ורכישתו מסייעת לשמירת התקציב המשפחתי. כמו כן, רוב המאכלים שעשויים ממנו הם קלים להכנה ובעלי אפס סיכוי כמעט לכישלון.



עדיף כמובן להשתמש בבשר טחון טרי, שטעמו ואיכותו משובחים. רצוי לקנות את נתח הבשר כשאתם רואים בדיוק באיזה מצב הוא ולבקש מהקצב לטחון אותו לעיניכם. אם בכל זאת השתמשתם בבשר קפוא, הפשירו אותו אך ורק במקרר. כשאתם באטליז, בקשו את נתחי הבשר המתאימים ביותר לטחינה כמו הצוואר והשפונדרה.



השבוע בחרתי להכין קציצות שהן אהובות מאוד על הילדים, כאלה ששוחות ברוטב. ראוי לדעת כי ככל שהנתחים בעלי יותר שומן, כך הקציצות עשירות ועסיסיות יותר. אך אם לא מעוניינים בקציצה שמנה מדי, יש להקפיד על יחס מאוזן בין בשר ושומן, וזאת על ידי שילוב בין כמה סוגי בשרים, למשל בקר ועוף או הודו. כך מקבלים תערובת בשר עם פחות שומן, אבל עם טעם עשיר ונהדר.



כמו כן, כדי לקבל תוצאה טובה, חשוב לשמור על יחס כמויות נכון של בשר לעומת תבלינים, עשבי תיבול, לחם ופירורי הלחם. יחס נכון בין החומרים יעניק מרקם, עסיסיות וניחוח משגע למנה.  


.


קציצות בשר ברוטב עגבניות


החומרים (ל־35־40 קציצות):


1 ק"ג בשר בקר טחון


2 תפוחי אדמה גדולים מגוררים גס


5 בצלים בינוניים מגוררים גס


20 גבעולי פטרוזיליה קצוצים


4 ביצים


1 כף אבקת מרק עוף איכותית


1/2 כפית פלפל שחור גרוס


1/2 כפית תערובת בהרט או ראס אל־חנות


1/2 כפית מלח


3/4-1/2 כוס קמח מצה


(או ½1 פרוסות לחם, שרויות במים וסחוטות היטב)


שמן לטיגון



לרוטב עגבניות:


3 כפות שמן זית


1 בצל גדול קצוץ דק


2 גבעולי כרפס קצוצים


2 פלפלים מתוקים


בכל גוון רצוי


6 שיני שום כתושות


1 עגבנייה קצוצה דק


3 כפות רסק עגבניות


1/2כפית מלח


1/4 כפית פפריקה חריפה


1 כפית פפריקה מתוקה


1/4 כפית קינמון


½3-2 כוסות מים



אופן ההכנה:


1. מערבבים בקערה בשר, תפוחי אדמה, בצל ופטרוזיליה. מוסיפים ביצים, אבקת מרק, פלפל, בהרט, מלח וקמח מצה ומערבבים היטב. אם העיסה נוזלית מדי, מוסיפים מעט קמח.


2. מחממים שמן במחבת גדולה. יוצרים מהתערובת קציצות בקוטר 7 ס"מ ומטגנים משני הצדדים עד קבלת גוון חום־זהבהב.


3. להכנת הרוטב: מחממים שמן בסיר ומטגנים בצל, כרפס, פלפלים ושום במשך דקה או שתיים, עד שקיפות.


4. מוסיפים עגבנייה, רסק עגבניות ותבלינים ומערבבים. מוסיפים מים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את הקציצות, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה במשך 30־40 דקות.



טיפסקל



אפשר להחליף את קמח המצה בפרוסת לחם שרויה במים וסחוטה היטב.


שלבו ברוטב העגבניות המוגש לילדים 2־3 כפות קטשופ והוסיפו לתיבול מעט אורגנו טרי או יבש.


אפשר לגוון ולהעשיר את הרוטב על ידי הוספת תפוחי אדמה קטנים, גזר ואפונה או קטניות כמו שעועית או חומוס שהושרו יום קודם להכנה.