כל מי שבוחר לצום בכיפור יודע שיש איזו התארגנות פנימית, פיזית ונפשית לקראתו. אך יש גם התארגנות חיצונית, זו הקולינרית. אני נוהגת לצום מאז היותי ילדה, ועם השנים והניסיון למדתי לבחור את המאכלים שהכי כדאי להכין ולהגיש בארוחה המפסקת, כמו גם את המאכלים שרצוי להגיש לשולחן בתום הצום. אלו צריכים להיות קלילים, כאלו שיחזירו אותנו בהדרגה לאכילה הנכונה.

רגע לאחר תקיעת השופר, המסמנת שהצום הסתיים, "שוברים" את הצום בשתיית משקה חם בלגימות אטיות. אחר כך מגישים לשולחן עוגות יבשות ולחות, ולצדן מבחר ריבות שימלאו את המאגרים בגלוקוז שאיבדנו במהלך היממה האחרונה. לאחר שעה או שעתיים ומנוחה קלה עוברים לאוכל. אלו יהיו בדרך כלל מרקים קלילים, למשל מרק עוף זך ששטות בו מעט אטריות או בצקניות עדינות. מכאן ממשיכים בנתחי עוף וירקות מבושלים ונמנעים ממאכלים כבדים.

בחרתי להציע לכם השבוע מספר מתוקים שעושים את העבודה בסיום הצום. תמצאו כאן עוגת סולת ספוגה בסירופ סוכר ריחני לצד דובשניות מתוקות. כמו כן לא יכולתי לוותר ולדלג על המתכון להכנת עוגת התפוזים שלי, אוורירית וקלילה כמו ענן, ואחרונה חביבה - עוגה בחושה בסיסית וקלה להכנה, שמכילה בדרך כלל את כל מה שיש בבית. גמר חתימה טובה.

עוגת סולת

עוגה המבוססת על גרסת המקור של עוגת ספרה (safra) האהובה מהמטבח הצפון־אפריקאי. זו גרסה לא פחות טעימה, קלה ומהירת הכנה, והיא אהובה מאוד על בני משפחתי.

החומרים (לתבנית מלבנית בגודל 35×27 ס"מ, או לתבנית טבעת נמוכה ומעוטרת):

לבצק:

1 כוס סוכר

1 כוס פתיתי קוקוס

1 כוס קמח מנופה

½1 כוסות סולת

2 כפות שקדים קצוצים

1 כף צימוקים

2 שקיות אבקת אפייה

½1 כוסות מיץ תפוזים טרי

1 כוס שמן

6 ביצים

לעיטור:

¼ כוס שקדים מולבנים פרוסים דק

לסירופ:

2 כוסות סוכר

½2 כוסות מים

2 כפיות מיץ לימון

2 טיפות מזהר (מי תפרחת הדרים)

אופן ההכנה:

להכנת הבצק: שמים בקערת המערבל את הסוכר, הקוקוס, הקמח והסולת ומערבלים קלות. מוסיפים את השקדים, הצימוקים ואבקת האפייה ומערבלים.

מוסיפים תוך כדי ערבול, בהדרגה ולסירוגין, את מיץ התפוזים, השמן והביצים. מערבלים לבלילה אחידה.

מעבירים את הבלילה לתבנית משומנת, מפזרים מעל את השקדים הפרוסים ואופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) כ–30 דקות, או עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא נקי ויבש.

להכנת הסירופ: שמים בסיר קטן את הסוכר, המים ומיץ הלימון ומבשלים על אש בינונית כ–20 דקות. מוסיפים את מי המזהר ומבשלים עד לקבלת סירופ צמיגי. יוצקים את הסירופ על פני העוגה בעודה חמה.

טיפסקל

אפשר להעשיר את העוגה על ידי הוספה לבלילה של עשרה תמרים מזן מג'הול, מגולענים וקצוצים גס.

טורט תפוזים. צילום: פסקל פרץ רוביןטורט תפוזים. צילום: פסקל פרץ רובין

טורט תפוזים

עוגת תפוזים מהירת הכנה, אוורירית וטעימה מאוד. עוגה נפלאה עם מעט מאוד מצרכים וכל כך הרבה טעם. מתאימה לצד כוס תה מהביל ראשון בתום הצום.

החומרים (לסיר פלא או לתבנית מעוטרת אחרת):

4 ביצים

½1 כוסות סוכר

2 כוסות קמח

½ כוס שמן

½ כוס מיץ תפוזים

1 כף קליפת לימון מגוררת

1 כף קליפת תפוז מגוררת

1 כף קוניאק

½ כפית תמצית וניל

½ כפית תמצית רום

1 שקית אבקת אפייה

אופן ההכנה:

מקציפים את הביצים במערבל חשמלי, מוסיפים בהדרגה את הסוכר ומקציפים כ–8 דקות עד לקבלת קציפה בהירה ותפוחה.

מקפלים את הקמח אל הקצף בשתיים־שלוש פעמים. מוסיפים את השמן, מיץ התפוזים והקליפות המגוררות.

מוסיפים את יתר החומרים ומבליעים לקבלת עיסה אחידה. יוצקים אותה לתבנית משומנת.

אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) כ–35–40 דקות. העוגה מוכנה כאשר קיסם הננעץ בתוכה יוצא נקי ויבש. מצננים.

דובשניות. צילום: פסקל פרץ רוביןדובשניות. צילום: פסקל פרץ רובין

דובשניות

עוגיות שחומות, דחוסות ומתפקעות ולהן עשרות מתכונים. יש המכינים אותן מחמאה, אחרים ממרגרינה ובגרסה הבריאותית משמן ואפילו משמן קוקוס. יש גרסאות שעושות שימוש בקמח רגיל לבן, מלא או שילוב של מספר קמחים. וכיום לרגישים לגלוטן אפשר להחליף כל קמח בקמח תמי, ביחס אחד לאחד.

במתכון שלפניכם תמצאו אפשרות שילוב בין סוגי גרסאות. אתם מוזמנים להכין את הדובשניות שלכם בדרך ובטעם הרצויים לכם.

החומרים (ל־40־50 יחידות):

100 גרם חמאה רכה (או כ–80 מ"ל שמן קנולה)

¼ כוס (50 גרם) סוכר

¼ כוס (60 גרם) סוכר כהה

3 כפות (60 גרם) דבש

2 כפות (40 גרם) סילאן

1 ביצה

2 כוסות (280 גרם) קמח (אפשר קמח שיפון; כוס קמח מלא וכוס שיפון; או כוס קמח מלא וכוס קמח רגיל)

¼ כפית מלח

¼ כפית ג'ינג'ר יבש או קינמון טחון

¼ כפית ציפורן טחון

1 כפית סודה לשתייה או כפית גדושה של אבקת אפייה (אפשר לשלב ביניהם)

אופן ההכנה:

שמים בקערת מערבל את החמאה או השמן ומערבלים באטיות תוך הוספת הסוכר, הסוכר הכהה, הדבש, הסילאן והביצה. מערבלים לקבלת בלילה אחידה וחלקה.

מוסיפים בהדרגה תוך ערבול את הקמח (או שילוב של שני קמחים) המלח, התבלינים, הסודה לשתייה או אבקת האפייה. מערבלים לקבלת בצק אחיד.

מרטיבים את כפות הידיים. נוטלים מעט מהבצק ויוצרים כדורים בקוטר 3–4 ס"מ. מכינים שתי קעריות, באחת סוכר ובשנייה אבקת סוכר. מגלגלים את כדורי

הבצק בסוכר ואחר כך באבקת הסוכר ומסדרים ברווחים שווים על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.

אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) כ–10–11 דקות. כשהעוגיות מתפקעות מעבירים אותן לרשת ומצננים. שומרים בכלי שניתן לסגירה הרמטית.

טיפסקל

שימוש יתר בדבש או בסילאן יכהה את העוגייה.

את הטעם הדומיננטי של העוגה ייתן התבלין שבו תבחרו (ג'ינג'ר, קינמון, ציפורן).

אפשר לגלגל את הדובשניות בסוכר ואחר כך באבקת סוכר, אפשר בסוכר מתובל בקינמון, ואפשר לאפות אותן ובעודן חמות לבזוק עליהן אבקת סוכר.

אפשר לשלב בבצק חצי כוס אגוזים שונים או שקדים טחונים או גרוסים.

והכי הכי חשוב: שימו לב לזמן האפייה. רצוי לאפות לא יותר מ־01־11 דקות. ברגע שהעוגיות מתבקעות, חכו בערך דקה והוציאו את התבנית מהתנור. הניחו על רשת וצננו.

עוגה בחושה מהירה. צילום: פסקל פרץ רוביןעוגה בחושה מהירה. צילום: פסקל פרץ רובין


בחושה מהירה

אני אוהבת עוגות אשר אינן דורשות עבודה מורכבת ובכל זאת נראות נפלא וטעמן מצוין. כזו היא הבחושה הזו: קלילה, פשוטה להכנה ומצוינת.

החומרים (לתבנית מעוטרת טבעתית בקוטר 22X24 ס"מ או ל־2 תבניות אינגליש קייק בינוניות/סיר פלא/תבנית קפיצית בקוטר 26 ס"מ, משומנת ומקומחת):

200 גרם חמאה רכה

½1 כוסות סוכר או סוכר דמררה

2 שקיות סוכר וניל

1 כפית רום

3 ביצים

3 כוסות קמח תופח מאליו (או 1 כוס קמח + ½1 כוסות קמח מלא + ½2 כפיות אבקת אפייה), מנופה

1 גביע יוגורט

½ כוס חלב

3 כפות אבקת קקאו

1 כף ממרח נוטלה

2–4 כפות חלב

לעיטור:

½ כוס שבבי ברס אגוזים, שקדים מולבנים, פרוסים או שומשום וכף סילאן

אופן ההכנה:

מכניסים את החמאה והסוכר לקערת המערבל, ומערבלים עד לקבלת תערובת קצפית. מוסיפים את סוכר הווניל, הרום והביצים ומערבלים לתערובת חלקה ואוורירית. מקציפים לתערובת קלילה וחלקה. מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים בהדרגה ולסירוגין את הקמח, אבקת האפייה, היוגורט והחלב.

נוטלים מהתערובת בערך כמות של כוס, מניחים בקערה, מוסיפים ממרח נוטלה וחלב ומערבבים לבלילה אחידה. את יתר הבצק מעבירים לתבנית המשומנת. נוטלים בכפית מבלילת השוקולד ודוחסים לתוך הבצק הנתון בתבנית ברווחים קטנים.

אפשרות נוספת:

יוצקים לתבנית מחצית מן הבלילה. מוסיפים את אבקת הקקאו ו–2–4 כפות החלב לבלילה שנותרה, ומערבבים היטב. יוצקים את הבלילה הכהה על הבלילה שבתבנית ומחליקים. נועצים סכין במרכז הבצק, ויוצרים מעין צורת שמונה ליצירת מראה משויש.

מפזרים את ברס האגוזים, השקדים הפרוסים או השומשום ומזלפים מעל את הסילאן. אופים בתנור שחומם מראש כ–45–50 דקות ומניחים להצטנן על רשת ברזל.