כמו בכל חנוכה, גם השנה נהנינו מהמון מאכלים מטוגנים מתוקים ומלוחים, וגם אירחנו והעלינו על השולחן מבחר מטעמים עתירי שמן. ועדיין אנחנו בעיצומו של החג וכבר מגלים סימני עייפות מהטיגון ומהקלוריות. זו הסיבה שבחרתי להכין הפעם את הסופגניות שלנו בגודל מיני, קטן–קטן, כאלו שממש אין צורך ביותר מנגיסה אחת או שתיים להנאה מהטעם הנפלא שלהן.

אפשר להגישן עם מעט ריבה תוצרת בית ואבקת סוכר, כמו שבחרתי להכין כאן, אבל אתם בהחלט מוזמנים לקשט אותן בשלל ציפויים וקרמים. רק שימו לב: אומנם במקרה כזה אנחנו חוסכים בטיגון, אבל מוסיפים קלוריות שמסתתרות במילויים ובציפויים. אז עשו כמוני וחזרו למקור ולבסיס: זה הכי בטוח מבחינה קלורית.

אם החלטתם להכין את הסופגניות בגודל הרגיל והמוכר, אני ממליצה לכם להכין אותן דווקא עם קמח כוסמין. הסופגנייה מתקבלת במרקם אחר מהמוכר והידוע, ושווה לנסות. ולבסוף, אם אתם ממש עייפים מההתפחה הכרוכה בהכנת בצק השמרים, מהלישה, הרידוד, עיצוב הצורה, ההתפחה החוזרת ואז הטיגון - אני ממליצה לכם לחזור אל סופגניות הגבינה או היוגורט הנוסטלגיות.

הן אינן זקוקות לשמרים ולהתפחה. מספיק להניח את כל החומרים בקערה, לערבב היטב וזהו, הבצק מוכן. לאחר מכן נעזרים בשתי כפות או בכף גלידה, נוטלים מעיסת הבצק ומטילים לשמן החם. מהשילוב של הביצים והגבינה מתקבלות סופגניות קטנות, אווריריות ורכות. בדרך זו נוכל בקלות ובהמון טעם להיפרד מטיגוני חנוכה, עד העונג הבא.

סופגניות קטנטנות

החומרים (לכ־30 סופגניות מיני):
• ½3 כוסות קמח מנופה

• 25 גרם שמרים (שמרית)

• 25 גרם משפר אפייה

• 3 כפות סוכר

• ½ כפית מלח

• 1 ביצה בגודל M

• 3 כפות חלב

• 3 כפות שמן או 30 גרם חמאה

• 1 כפית ברנדי

• 1 כף קליפת תפוז או לימון מגוררת

• ¾–1 כוס מים בהתאם לספיגת הקמח

• שמן לטיגון

להגשה מהירה וקלילה:

• אבקת סוכר

• ריבה אדומה או ריבה תוצרת בית

להגשה מיוחדת:

• ½ כוס סוכר וקינמון

• 1 כוס סירופ סוכר מוכן מתובל במזהר או מי ורדים

להגשת גורמה:

• צלוחיות ובהן ממרחים שונים: שוקולד מריר ושמנת, ממרח שוקולד, ממרח חלב, מרציפן וממרח אגוזים

אופן ההכנה:

מניחים את הקמח בקערת מערבל. מוסיפים שמרים, משפר אפייה וסוכר, מערבבים קלות ומוסיפים מלח.

יוצרים גומה במרכז, לתוכה מכניסים את הביצה, החלב, שמן או חמאה, ברנדי וקליפת תפוז או לימון.

מערבלים באטיות ומוסיפים בהדרגה מים. לשים עד קבלת בצק אחיד הניתק מדופנות הקערה. מכסים ומשהים במקום חמים להתפחה כשעה, עד שהבצק יכפיל את נפחו.

נוטלים מעט מהבצק ומעצבים לכדורים בקוטר של 3–2 ס"מ. משהים להתפחה במקום חמים כ–20 דקות, עד שהסופגניות יכפילו את נפחן.

מחממים שמן לטיגון עמוק ומחליקים כמה כדורים לשמן כך שצדם התפוח כלפי מטה. מטגנים אותם משני הצדדים עד להזהבה. מוציאים לנייר סופג.

הסופגניות הללו נפלאות כמו שהן. אך אפשר להשלים את ההגשה עם תוספות מתוקות:
הגשה מהירה:
מניחים סוכר בצלחת רחבה ומגלגלים בו את הסופגניות בעודן חמות. אפשרות אחרת: לטבול את הסופגניות בקערית ריבה.

הגשה מיוחדת: מניחים בצלחת רחבה כוס סוכר, מוסיפים כף וחצי קינמון, ומערבבים. מגלגלים את הסופגניות בתערובת הקינמון בעודן חמות.

אפשרות נוספת: מכינים סירופ סוכר בסיסי. טובלים את הסופגניות בסירופ. אפשר לפזר עליהן אגוזים קצוצים.

הגשת גורמה: מניחים את הצלוחיות על השולחן וכל סועד טובל את הסופגנייה בציפוי האהוב עליו. אפשר גם לשלב פירורי שוקולד, אגוזים וסוכריות צבעוניות.

סופגניות קמח כוסמין

יש אין ספור מתכונים לסופגניות, אני מזמינה אתכם להכין השנה את הסופגניות שלכם עם קמח כוסמין. תופתעו מהתוצאה: סופגניות אווריריות במרקם רך. הן שומרות על גמישותן גם ביום למוחרת, אף על פי שהוכנו משמרים.

החומרים (ל־15־18 סופגניות):

• 1 כוס ועוד 2 כפות בערך (220 מ"ל) מים

• 3 כפות (50 מ"ל) שמן קנולה

• 1 ביצה

• ½ כוס (100 גרם) סוכר

• 1 כף גדושה (25 גרם) שמרים טריים

• 2 כוסות (400 גרם) קמח לבן מנופה

• ½1 כוסות (300 גרם) קמח כוסמין מנופה

• 1 כף קליפת לימון מגוררת

• 1 כפית ברנדי

• 1 כפית גדושה (8 גרם) מלח

• ½ כוס קמח מנופה לעיבוד הבצק

• שמן לטיגון

למלית:

• ריבה אדומה (או כל סוג שתבחרו)

לבזיקה:

• 1 כוס אבקת סוכר

אופן ההכנה:

מכניסים לקערת המיקסר עם וו לישה את המים, השמן, הביצה, הסוכר, השמרים, הקמחים, קליפת הלימון והברנדי. מערבלים בדרגת ובמהירות אטית במשך 3 דקות. מוסיפים את המלח ומערבלים במהירות בינונית כ–6 דקות.

במהלך הלישה מתקבל בצק גמיש ורך, אך מעט דביק. אם הוא דביק מדי, מוסיפים עוד מעט קמח, כף בכל פעם. אםם הבצק יבש, יש להוסיף מעט מים, כף בכל פעם (שימו לב: חשוב לעבוד עם כפות כדי להגיע למרקם הרך והגמיש של הבצק).

מעבירים את הבצק לקערה משומנת מעט. מכסים את הקערה ומשהים למשך 20 דקות בטמפרטורת החדר.

לשים ומוציאים את האוויר מהבצק. מעבדים את הבצק על משטח עבודה מקומח קלות ולשים אותו היטב. מרדדים את הבצק לעלה בעובי 1 ס"מ. קורצים עיגולים בכוס קטנה, מעצבים לכדורים ומשהים להתפחה במקום חמים כ–20 דקות, עד שהם יכפילו את נפחן.

מחממים שמן לטיגון עמוק ומחליקים כמה כדורים לשמן כשצדם התפוח כלפי מטה (כך יתפחו מיד גם בצד התחתון). מכסים את הסיר ומטגנים כדקה. מסירים את המכסה, מטגנים דקה נוספת והופכים את הסופגניות לקבלת הפס הלבן שסביבן.

מוציאים לנייר סופג, ממלאים בריבה בעזרת מזרק או שקית זילוף ובוזקים מעל אבקת סוכר.

סופגניות גבינה

כשלא רוצים להתפיח, לרדד ולעבוד קשה, הפתרון הוא להכין סופגניות גבינה מהירות. המרקם האוורירי של הסופגניות מתקבל מהשימוש בגבינה וביצים, והתפיחה מתאפשרת הודות לשימוש באבקת אפייה.

לקבלת צורה עגולה השתמשתי בכף גלידה המאפשרת שליטה נוחה יותר הן על כמות הבצק והן על הצורה. רצוי למלא את הכף היטב. אם אין לכם כף גלידה, אפשר פשוט ליצור כדורי בצק עגולים בכפות הידיים.




החומרים (ל־20 סופגניות):

• ½2 כוסות קמח מנופה

• 500 גרם גבינה לבנה 5% שומן

• 4 ביצים

• ⅓ כוס שמן

• 1 כפית אבקת אפייה

• 1 כף קליפת לימון מגוררת

• 1 כף קליפת תפוז מגוררת

• ¼ כפית מלח

• ½ כוס סוכר

• שמן לטיגון עמוק

להגשה:

• אבקת סוכר וריבה אדומה

אופן ההכנה:

מניחים בקערה רחבה את הקמח ומוסיפים את שאר החומרים בהדרגה תוך כדי לישה (אפשר להניח הכל במערבל חשמלי). לשים לבצק אחיד.

בכפות הידיים או בעזרת כף גלידה צרים מהבצק כדורים בקוטר 5–4 ס"מ. מקמחים קלות את כדורי הסופגניות.

מחממים את השמן לטיגון עמוק, מטילים לתוכו את כדורי הבצק ומטגנים עד לקבלת גוון חום זהבהב. מוציאים ומניחים על גבי נייר סופג.

ממלאים בריבה ובוזקים אבקת סוכר. אפשר לגלגל את הסופגניות בסוכר או להכין מטבלים וממרחים שונים ולטבול בהן את הסופגניות. 




סגנון וצילומים: פסקל פרץ-רובין